hirdetés

Fényes a felhős jövő

Aki kimarad, az lemarad! Az informatikai fejlesztések területén végképp. Ez az átok régóta sújtja a kisvállalkozásokat, de a virtualizáció megszünteti a hátrányt. Így a céges informatika lépést tarthat az átalakuló igényekkel és innovatív eszközökkel anélkül, hogy egy kkv komoly likviditási problémákat venne a nyakába.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Fényes a kisvállalatoknak a felhős jövő – Kép: Pixabay

A nagy értékű berendezésekkel ellentétben a virtualizációs megoldások minden esetben testre szabhatóak az ügyfelek igényei alapján. A hálózat könnyen és gyorsan bővíthető, és mindehhez a vállalatnak csak egy megbízható internetkapcsolatra van szüksége. Az otthonról végezhető távmunka és a BYOD (Bring Your Own Device) elterjedésével fontos szemponttá vált a belső hálózat vagy az irodai munkaállomás távoli elérése. (A siker titka ugyanis a folyamatos alkalmazkodás.)

Mivel a virtualizációs szolgáltatások felhő alapúak, bárhol és bármikor elérhetőek az ott tárolt adatok, így valóban mobil munkavégzést tesznek lehetővé. A biztonsági szintet is jelentősen emeli az, ha a garantált védelemről egy profi szolgáltató gondoskodik a hatalmas szerverparkban, ahol a mi adataink csak egy apró szeletet képeznek.

Rugalmas és biztonságos

De nem a szerver az egyetlen, amely helyett internet alapú szolgáltatást vehetünk igénybe. Az irodába telepített telefonközpontot a virtuális telefonközpont, a munkaállomásokat pedig a vékony klienssel elérhető virtuális desktopok – amelyek jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint az asztali gépek – válthatják fel. Mindegyikre igaz, hogy a változtatható kapacitások miatt rugalmas, a folyamatos felügyelet miatt biztonságos, az üzemeltetés, illetve karbantartás pedig a szolgáltató feladata, így kényelmes is. Ha pedig teljes IKT-infrastruktúránkat virtuális eszközökre cseréljük, akár kiadásaink 30 százalékát is megtakaríthatjuk a Piac & Profit szakértője szerint.

Virtualizáció: apró lépésekben váltanak a cégek
Nem robbanásszerűen, hanem apró lépésekben érkezik a világszerte tapasztalható virtualizációs trend Magyarországra. A vállalatok ugyanis úgy látják, hogy nincs egy lépésben, azonnal szükségük a teljes IT-infrastruktúrájuk átállítására.
Vágjuk zsebre a vállalatot!

A Gartner technológiai kutatócég szerint 2015-től a cégek közötti, valamint az ügyfél-kommunikációban a közösségi oldalakon folytatott üzenetváltás lesz a domináns. Szinte teljes egészében digitális platformra kerültek már most a számlázási folyamatok, de hamarosan a teljes dokumentumkezelés is. Ennek szabályozói vagy technológiai oldalról már ma sincs akadálya, s így nemcsak olcsóbb, hanem hatékonyabb is lesz a cégek működése.

Ha egy folyamat jóváhagyását a főnök az okostelefonja segítségével bárhol és bármikor megteheti, vagy egy üzletkötőnek minden szükséges dokumentum minden pillanatban a rendelkezésére állhat, az nagyságrendekkel csökkentheti a minden cégben praktikus okokból beálló „üresjáratokat”.

Drága luxussá válhat egy iroda fenntartása is, az alkalmazottak is ugyanúgy elérhetőek lesznek otthonukban, mint az irodában, még akár vállon is veregethetjük őket. A teljes vállalatot irányíthatjuk tehát a zsebünkből, az ügyeinket intézhetjük az okostelefonunkról vagy a tabletünkről. A kütyük azonban hamar lemerülnek: mi értelme az olyan zsebben hordható irodának, amelyik néhány óránként konnektorra szorul? Nos, 2015-ben egy okostelefon napokig – vagy akár hetekig is – működik majd egyetlen feltöltéssel.

Csak a folyamatos fejlesztés hoz eredményt
A legtöbb céges informatikai beruházás mellett egy konkrét probléma miatt döntenek a cégek. Ha ez megoldódik, nem is foglalkoznak többet az üggyel. Szakértőnk szerint viszont muszáj állandóan fejlődő folyamatként tekinteni a céges informatikai, különösen az ERP rendszerekre, hogy kihozhassuk belőlük azt, amire tényleg képesek a cég érdekében.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo