hirdetés

Felpörgette a februárt a CSOK

Kiugróan magas volt a februári forgalom az ingatlanpiacon. Az idei első hónap még szinte a tavalyival azonos értéket mutatta, a második azonban több mint 10%-kal erősebb forgalmat hozott az egy évvel ezelőttihez képest.
hirdetés

Kép:Pixabay

Bár az idei hónapban több volt a munkanap is, ez az adat így is kiugró. A magas forgalom hátterében nemcsak a megnövekedett kereslet, hanem az ugyancsak megnövekedett kínálat áll, amelyet egyrészt a forintosítást követő eladási hullám, másrészt a CSOK miatt új lakásba vágyók értékesítési kedve erősített. Összességében az idei első két hónap egyelőre 5% többletet mutat a tavalyihoz képest, de a valódi piaci folyamatok hatásai majd a következő hónapokban mutatkozhatnak meg.

Februárban a paneleket az ország keleti felében 145-, nyugaton 175 ezer Ft/m2 áron vásárolták. Ugyanezt a típust Pesten 276, Budán 315 ezerért vették. A téglaépítésű lakásért vidéken 197 ezer Ft-ot adtak a vásárlók, Pesten 336 ezret, Budán 448-at, a Belvárosban pedig 553 ezer Forintot négyzetméterenként. Az utóbbi lokációban az átlagos vásárlási érték közel 34 millió Ft volt és alig több, mint 2 hónap alatt keltek el átlagban a lakások.

A népszerűségi rangsor tetején továbbra is a XIII. kerület áll, amely a Budapesten vásárolni szándékozók 18%-át érdekli, mint szóba jöhető célpont. Nem sokkal maradnak el a XIV. és Budán a XI. kerületek sem. A belvárosban a VI. és VII. kerületek szintén népszerűek, a potenciális vevők 15%-a ezt a két lokációt is megjelöli.

Alacsony volt februárban mind az árcsökkentés, mind a vevői alku mértéke. A családi házak esetében is 2-3%-ot kellett csupán az eredetileg elképzelt árból lefaragni, hogy a vevők érdeklődését felkeltse, akik Budapesten csupán 4-, vidéken pedig 8%-ot tudtak átlagosan alkudni. A lakások esetében még alacsonyabbak ezek az értékek, kb .1%-nyi árkorrekció után már érkeztek a potenciális vásárlók. Az átlagos alku ezekre a fővárosi panelek esetén csupán 2% volt, a többi esetben is mindössze átlag 4%.

Mutatjuk, hol lettek olcsóbbak a lakások
Bár az új lakások esetében lassult a drágulás februárban, a különböző országrészeket nézve jelentősek az eltérések, Budapesten például 6 százalékkal nőttek az átlagárak január végéhez képest, míg Szombathelyen 32 százalékkal csökkentek.
Befektetők vásárolnak be a fővárosban

A fővárost még mindig a befektetők utalják. A megvalósult adás-vételek 41%-ában nyilatkoztak úgy a vásárlók, hogy e célból vesznek lakást. Átlagosan 23,8 milliót költöttek ingatlanra. Őket követik az első lakásukat vásárlók és a nagyobba költözők. Vidéken a vevők közel harmada nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásba költözött. Átlag 17 millió Forintért vásároltak 102 négyzetméteres ingatlanokat. A vásárlók negyede volt befektető, akik 11,9 millió Ft értékben vettek 63 m2 körüli lakásokat. Az elsőlakás vásárlók a forgalom 22%-át tették ki.

A budapesti eladók 38%-a szerint azért vált meg lakásától, mert nagyobbat szeretne vásárolni. Átlag 54 négyzetméteres ingatlanjukat értékesítették 22 millió Forint felett. Az eladók negyede viszont éppen kisebbet keres, ők 111 m2-es ingatlanokat adtak el átlagosan 30,4 milliós értéken. Örökölt ingatlant ugyanitt az eladók 15%-a értékesített. Vidéken viszont minden harmadik eladott ingatlan örökség volt. Az örökösök átlag 9,2 milliós áron váltak meg ezektől az ingatlanoktól. Közel ugyanekkora arányt képviseltek a nagyobb lakásba vágyó eladók, akik 12 milliós átlagos áron váltak meg 63 m2 körüli lakásaiktól. Minden ötödik eladó szeretne kisebb lakásba költözni, 112 m2-es ingatlanokat adtak el 17,6 milliós átlagáron.

Egy lakás Bécsben: bombaüzlet
Bécs a magyarok szemében mindig is kedvelt volt, legyen szó kultúráról, munkalehetőségekről vagy az önmagában is elragadó bécsi életérzésről. 2016-ban befektetésként is érdemes a városra tekinteni, talán jobban, mint valaha.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo