Fékre léptek a lakásárak

Budapesten 23 százalékkal 556 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, az új építésű lakások kínálata az idei évben 32 százalékkal nőtt, emiatt jelentősebb drágulás a közeljövőben nem várható. A növekedés részben a kormányzati lakásprogramnak köszönhető, valamint annak, hogy az utóbbi években nagyon visszafogott volt ez a piac és az elhalasztott vásárlások pörgethetik fel a szegmenst

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az új építésű lakások piaca emelkedőre került a legfrissebb hivatalos adatok szerint. Az első félévben 11 százalékkal több új lakást adtak át, mint egy évvel korábban, emellett 237 százalékkal nőtt a lakásépítési engedélyek száma. A hivatalos adatokkal összhangban vannak az ingatlan.com statisztikái, amelyek szintén erőteljes élénkülést mutatnak: csak az idei évben országos átlagban 6 százalékkal drágultak az új lakások, a kínálat pedig 32 százalékkal bővült. Ez részben a kormányzati lakásprogrammal magyarázható, részben pedig azzal, hogy az új építésű lakások piaca az utóbbi években a mélyben volt, így az alacsony bázis miatt eleve látványos bővülést produkált ez a piac.

Kép: Pixabay

Drágulás eltérő mértékben

Júliusban az új építésű lakások országos átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 441 ezer forint volt, ami 31 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot - derül ki az ingatlan.com több mint 10 ezer hirdetésen alapuló elemzéséből. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a 441 ezer forintos négyzetméterár csak egy átlag, az országon belül továbbra is nagy a szórás. Budapesten 556 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami 23 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Balaton-környéki újlakás-fejlesztéseknek köszönhetően Somogy és Veszprém megyében szintén 500 ezer forint felett volt júliusban az átlagos négyzetméterár az új lakásoknál, ami 13, illetve 61 százalékos növekedést jelent. Fejér megyében 45 százalékkal 354 ezer forintra, Pest megyében pedig 17 százalékkal 351 ezer forintra nőtt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára. Győr-Moson-Sopron megyében - amelynek újlakás-piacát az országos szinten is legjobb adatokkal rendelkező győri fejlesztések hajtják - 7 százalékkal 322 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Hajdú-Bihar megyében, ahol a debreceni lakáspiac adja a lakáspiac motorját 12 százalékkal 347 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

Ötödével eshetnek a lakásárak?
Miközben a CSOK megjelenése elbizonytalanította a vevőket az elmúlt hónapokban, a támogatás hatására beindult az új lakások régóta várt fejlesztése. Az igény irántuk óriási, az első projektek éppen most kerülnek piacra - és néhány közvetítőn keresztül már elérhetők -, ez pedig várhatón nem hagyja érintetlenül a használt lakások árait sem.
Fékre léptek az árak

“Bár éves összevetésben jelentős drágulás következett be, ha az idei adatokkal vetjük össze a júliusi négyzetméterárakat, akkor az is látszik, hogy a múlt év végén és az idei év elején volt egy drágulási hullám, ami országrésztől függően 3-10 százalékos volt. A második negyedévben azonban megállt a drágulás, alig mentek feljebb az árak. Ez pedig egyértelműen a kínálat növekedésével magyarázható” - mondta Balogh László.

A szakember példaként említette például, hogy Budapesten az új építési lakások átlagos négyzetméterára lényegében nem változott 550-560 ezer forint között mozgott, Győrben pedig 320 ezer forint körüli árak voltak a jellemzőek.

Árverseny helyett más jöhet

További növekedési potenciált jelent a piacon, hogy a jelenlegi kínálatban szereplő új építésű lakásoknak csak a hatodát - 15-16 százalékát - adják át várhatóan az idén, a jelentősebb bővülés jövőre várható. “Ahogy már az idei adatok is utalnak rá, további komoly, két számjegyű drágulás nem várható az új építésű lakások árában. Bár a kereslet fokozott irántuk, de a vásárlók pénzügyi mozgástere az áraknak is korlátot szab” - fogalmazott a szakember.

Az új építésű lakások fejlesztői, forgalmazói között a szakember szerint rövidtávon kevésbé lesz jellemző az árverseny, azaz inkább a műszaki tartalommal - például konyhabútor, kedvezményes vagy ingyen garázs felajánlásával - fognak a vásárlókért harcolni az árengedmények helyett. Az ingatlan.com szakértője szerint a következő években az új építésű lakáspiac megkezdheti a felzárkózást a szakma által egészségesnek tartott évi 30-40 ezer új építésű lakást jelentő szinthez, ám azt 2017-ben és 2018-ban még nem valószínű, hogy eléri.

Egy panellakás egy családi ház áráért?
A lakásárak már meghaladják a válság előtti értékeket Budapesten, és a megyeszékhelyeken is erőteljes volt a drágulás. Ugyanakkor ezen belül elsősorban a panellakások árai emelkedtek: már versenyeznek a családi házak áraival.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo