Ezt kell átgondolni, mielőtt tartalommarketingbe kezd

A tartalommarketing a király - mondják az ehhez értő guruk, ezért boldog-boldogtalan próbálkozik vele. Ahhoz azonban, hogy ne csúfos kudarc és szörnyű csalódás legyen a vége, jobb pár dolgot előre tisztázni.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A cégek többsége számára már nem ismeretlen fogalom a tartalommarketing, szinte mindenki erről beszél. Sőt, egyes marketing guruk szerint valójában a marketing minden más ága halott. Mi mégis azt mondjuk, lassan a testtel! A jó tartalom biztos, hogy megéri a vállalatoknak, érdemes fektetni bele. De mielőtt úgy döntünk, mindent mást sutba dobunk, érdemes átgondolni pár dolgot.

Először

is nézzük meg, hogy a tartalom marketing vajon a mi cégünknek megéri-e. Mivel valószínűleg korlátozott a marketing költségvetésünk, más értékesítési csatornák támogatását kell hátrébb sorolnunk, ha úgy döntünk, a tartalomra költünk. Mert az sincs ám ingyen, sőt. Ha igazán jót akarunk létrehozni, bizony komoly összegeket kell áldoznunk rá.

Kép:Flickr

Ha nincs elég pénzünk, lehet, hogy más marketing csatornák kevesebből nagyobbat tudnak lendíteni az értékesítésen. Van olyan cég, amely esetében egy jó és jó helyen elhelyezett PR cikk hatalmas lökést jelentett, másnál a vásárlási élmény optimalizálása hozott áttörést. Szóval csak azért, mert divatos, nem érdemes mindenkinek tartalommarketingre váltania.

Másodszor

gondoljuk végig, hogy a tartalommarketing hová helyezhető a teljes marketing mixünkben. Milyen erősen tudja támogatni az egyéb marketing aktivitásainkat? Mennyiben és mennyire tudja felpörgetni azok eredményességét? Például, ha online értékesítéssel foglalkozunk, a webáruház feltehetően erősen támaszkodik a keresőoldalakra, amik a bevételek nagy részét generálják. Ez esetben a tartalommarketing remek katalizátorként működhet, hiszen ha több keresési eredményben bukkanunk fel, több lesz a látogató is.

A nagyszerű tartalommarketing egyszerű titka
A tartalommarketing nem az online marketing egy része, hanem egy más gondolkodásmód. A marketingben elmondod, hogy rocksztár vagy, a tartalommarketing esetében viszont bizonyítjuk is! Hogy mit is jelent ez a most nagyon divatos irányzat, arról szakértők beszéltek a Piac&Profit KKV-Akadémiáján.
Harmadszor

ellenőrizzük, hogy a közvetlen és közvetett nyereség felül tudja-e múlni a beruházás nagyságát, a befektetett munkát a tartalom marketing bevezetése kapcsán. Tekintettel arra, hogy a valódi eredményességhez bizony igen magas költségekkel kell számolnunk a content marketing esetében is, a kisvállalkozások nehezebben mozdulnak ebbe az irányba. De a közepes és nagyobb vállalkozások, lehet, hogy könnyebb kigazdálkodják a szükséges keretet. A lényeg, hogy tartsuk a szemünket a számokon!  Ha költünk valamire, elemezzük az eredményt amit hozott. Ha a tartalommarketing felülmúlja más, általunk használt csatornák eredményességét (persze fontos, hogy pontosan határozzuk meg, mit tekintünk eredményességnek), akkor hajrá, vágjunk bele.

Végül,

ha a fentiek alapján úgy döntünk, hogy a tartalommarketingre építjük az ismertségünk – és végső soron az eladásunk – növelését, akkor kezdjünk bele rendesen! Győződjünk meg róla, hogy az erőforrás és a ráfordított idő elegendő ahhoz, hogy tényleg nagyot üssünk. Ma az információs túlterheltség miatt, olyan tartalmat kell létrehozni, ami meghökkentő, tényleg figyelemfelhívó és elég erősen látható ahhoz, hogy valóban eljusson az olvasókig. (A szakértők szerint, ahhoz, hogy valósi hatást érjünk el, általában prezentálni kell 10-20 cikket egy héten- ha nem sokkal többet.)

Eldöntötte, hogy belevág? Akkor itt találja a következő átgondolásra érdemes pontokat.

Osztrozics Dóra - Timár Gigi

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo