Ez sok vállalat utolsó lehetősége vissza nem térítendő forrásokra

Az Európai Unió 2020 után jelentősen átalakítja pályázati rendszerét, aminek eredményeként a következő évtizedtől a vállalkozások a korábbinál jóval kevesebb vissza nem térítendő EU-s forrásokhoz juthatnak hozzá, párhuzamosan növelve a pénzügyi eszközök (kockázati tőke, hitel, garancia) arányát.

Nemrég a Forbes is beszámolt arról, hogy akár már 2018 júniusában elapadhatnak az EU-s források, helyüket pedig várhatóan a kockázati tőke és a bankhitelek veszik át. A lépés célja, hogy a visszatérítendő források (hitel, kombinált hitel, kockázati tőke) multiplikátor hatásának kihasználásával még több vállalkozásfejlesztésbe fektethető forrás forogjon az egyes nemzetgazdaságokban, így Magyarországon is.

A Széchenyi Tőkealapkezelő blogja felhívta rá a figyelmet, hogy idén még a GINOP-2.1.2. nevű, a Pest megyén kívüli területek innovációs projektjeit támogató pályázatra lehet jelentkezni, pontosan május végéig, mivel a pályázok a mai napig nem tudták kihasználni a 120 milliárd forintos keretet. A pályázatra a kiírást többször is meghosszabbították már, a jelenlegi beadási határidő május 31.

Félmilliárd eurós hitelkeret régiós cégeknek
Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit megállapodást írt alá az InnovFin kkv-garanciakeret bővítéséről, amely finanszírozási hozzáférést biztosít innovatív kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-k), valamint kisméretű, közepes tőkeerejű (small mid-cap) vállalkozásoknak nyolc országban.
Ezen kívül lehet még jelentkezni a 2018-1.1.2-KFI innovációs pályázatra is. Ez a pályázat az innovációt, innovatív fejlesztéseket finanszírozza a központi régióban, tehát a fővárosban és Pest megyében. A teljes keret 20 milliárd forint, azonban az eddigi tapasztalatok alapján legalább két-háromszoros túljegyzéssel számolnak. Azok a vállalkozások lehetnek esélyes pályázók, amelyek legalább 200 millió forintos saját tőkével rendelkeznek.

Kell-e önerő?

A Széchenyi 2020 program ideje alatt elérhető pályázati finanszírozások olyan vállalkozások számára is lehetőséget nyújtanak, amelyek önerőből nem tudnák elindítani projektjeiket. A támogatások felhasználásának köre azonban jellemzően behatárolt, valamint gyakran nem a vállalkozás növekedéséhez szükséges beruházásokat támogatja, a megpályázott összeg jellemzően rövid távon tud hasznosulni.

Ezzel szemben az Európai Unió 2020 után azon kihelyezendő pénzügyi összegek arányát és értékét kívánja növelni, amelyek visszafizetése a vállalkozások pénzügyi stratégiájának alapos kidolgozását és megvalósítását követeli meg. Fontos szempont még az is, hogy a visszatérítendő források a vállalkozásbővítési cél elérése és a források visszafizetése után újra kihelyezhetővé válnak más vállalkozások számára, így egyazon egységnyi tőkeforrás több fejlesztést tud támogatni hosszabb távon.

 

 

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo