hirdetés

Érdemes most állást keresni, vagy jobb, ha őszre tartogatjuk a váltást?

Valamiért még ma is tévesen gondolják azt a vállalatok és a HR-esek, hogy a nyár uborkaszezonnak számít a munakerőpiacon és teljesen fölösleges ilyenkor álláshirdetéseket küldözgetni. Ez azonban nagyon távol áll az igazságtól, hiszen a 2020-as nyárhoz képest, nagyra duzzadt a betöltetlen állások száma Magyarországon a KSH első negyedéves felmérése szerint. Építőipar, vendéglátás, kereskedelem, feldolgozóipar - 4 szegmens a sok közül, ahol a munkaadók tárt karokkal fogadnák a képzett és főleg elkötelezett, potenciális munkakeresőket. Érdemes-e most keresgélni, vagy jobb, ha őszre tartogatjuk a váltást? 
hirdetés

A KSH adatai szerint 2020 első félévében 2 százalékkal kevesebb volt az álláskereső, mint idén ugyanebben az időszakban. Ezt a tendenciát figyelembe véve ezen a nyáron magasabb jelentkezői számra számíthatunk. Az egyik kiemelt állásportál reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 96 százaléka keres állást nyáron, 71 százalékuk aktívan és sürgősen, még 28 százalék nem sürgősen, de keres állást a nyáron. A jelentkezők leginkább állásportálokon keresik az új munkahelyet, de mellettük jelentős álláskeresési felület még a LinkedIn és azt követően a Facebook is.

Megugrott az üres pozíciók száma 

„Ami a munkaerőpiaci helyzetet illeti, álláskeresői oldalon egyértelműen jól állunk. A korlátozások megszűnése óta érezhetően beindult a toborzás, újra indultak a cégek, és gyakorlatilag elmondható, hogy a vírus előtti számoknál vagyunk. Vagyis már most kb. kétszer annyi az üres pozíció, mint tavaly ilyenkor, ami jól mutatja a trendet. Ügyfeleim is hasonló hírekről számolnak be, így szerencsére folyamatosan segítjük őket a toborzásban nyáron is” – mondja Nemes-Nagy Szilvia, vezetési és toborzási szakértő, a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Nemes-Nagy Szilvia

Sokan azt hiszik, hogy a HR-esek és a cégvezetők is nyaralni mennek, így teljesen felesleges pályázni, mert úgysem születik semmilyen érdemleges döntés, illetve sokkal kevesebb állás közül lehet válogatni. A munkaadók pedig úgy gondolják, hogy az emberek nem keresnek nyáron állást, szintén azért, mert nyaralnak. Pedig van, hogy éppen a nyári szabadnapok sürgetik meg a kiválasztási folyamatokat, vagy éppen az állásra való jelentkezéseket, azért, mert még a nyaralás előtt el akarják intézni az elhelyezkedést. Ezért is, és persze a már említett 96 százalék miatt is érdemes a nyárra úgy gondolni, mint egy teljes értékű toborzási és kiválasztási folyamatra.

Nincs is uborkaszezon 

„A munkavállalók, vagy munkaadók nyaralására valamiért egy végtelenített időszakként tekintünk, pedig lássuk be, átlagban egy hét szabadságról beszélünk, ami maximum kétszer fordul elő egy nyáron. Legfeljebb visszaesik kicsit a kiválasztás tempója a szabadságolások miatt, de nincs olyan, hogy nyári uborkaszezon! Aki emiatt halasztja az állásváltást, vagy a toborzást, az sajnos a saját dolgát nehezíti meg. Ezt sokan nem veszik figyelembe, és hajlamosak a váltást őszre, a legnagyobb álláskeresői dömpingre halasztani. Nagyobb eséllyel találnak ránk azok a jelentkezők ilyenkor, akik a szabadságolások idején a legaktívabbak, hiszen vannak olyan álláskeresők, akik kimondottan a nyári időszakot tartják ideálisnak a munkahelyváltásra” – állítja a vezetési és toborzási szakértő.

Az általánosítástoktól eltérve elmondható, hogy inkább függ a nyitott pozíciók és álláskeresők száma az iparágtól és az aktuális helyzettől, mint az évszakoktól. A munkavállalók vélhetően akkor váltanak munkahelyet, amikor a legideálisabbnak és legszükségszerűbbnek érzik azt az életükben, legyen az akár nyáron vagy télen.

(Fotó: Pixabay)

„A munkaerőhiány bár általában kiterjed az összes szektorra, de sajnos egyéni szinten hatalmas különbségek vannak a lehetőségeket és az elhelyezkedési időt tekintve. Én ezért mindenkit arra buzdítok, hogy ne várja meg a szeptembert, nagyon is érdemes most toborozni, sőt! Ne álljunk le, kovácsoljunk előnyt abból, hogy gyorsabbak vagyunk, előzzük meg a konkurenciát, legyünk felkészültebbek, tudatosabbak, és a siker nem marad majd el! – tanácsolja az ügyvezető-tulajdonos.

Bejönnek a munkaerőközvetítők 

A nyári toborzást az is nehezítheti, hogy számos cég vagy vállalat a szabadságolások idejére nehezen tudja megoldani a kiválasztások lebonyolítását, ezért is odázzák el sokszor még a sürgős pozíciók meghirdetését is őszre, a legforgalmasabb időszakra. Szerencsére elég magas a tendencia arra, hogy ilyen esetekben munkaerőközvetítő cégek segítségét kérik ezeknek a folyamatoknak a menedzselésében.

„A munkáltató számára egyértelmű előny egy HR szolgáltató cég alkalmazása, mert a munkaerő keresésére fordított időt és energiát átvállalja az ügyféltől, ezáltal rugalmasan és gyorsan működhet a megfelelő szakember kiválasztása a felmerülő pozíció betöltésére. Ha a munkáltató a teljes foglalkoztatást kiszervezi, abban az esetben a munkaerőközvetítő választása esetén egyáltalán nem szükséges belső HR szervezetet fenntartani” – fejtette ki Nemes-Nagy Szilvia.

A toborzó cégek közvetítő szerepet töltenek be a munkavállalók és a munkaadók között. Elengedhetetlen a több évtizedes szakmai tapasztalat, és a munkaerőpiac naprakész ismerete ahhoz, hogy mindkét fél igényeit felismerjék és maximálisan ki tudják elégíteni.

 

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo