hirdetés

Éledezik a budapesti lakáspiac, de mi lesz az Airbnb-vel?

A koronavírus-járvány egyértelmű vesztese Budapest belvárosa és a rövidtávú lakáskiadás voltak, azonban a turizmus újraindulásával párhuzamosan a belső kerületek ingatlanpiaca is megélénkült, és úgy tűnik, hogy az Airbnb ismét vonzó alternatívává válhat a befektetési célú vásárlóknak.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A járványhelyzet enyhülésével és a korlátozások megszüntetésével párhuzamosan növekszik a turizmus és élénkül Budapest belvárosának ingatlanpiaca is. A KSH januári statisztikái alapján az idei év első hónapjában 324 ezer vendégéjszakát töltöttek el a fővárosban a bel- és külföldi turisták, ami egy év alatt közel hatszoros bővülés.

Biztató a helyzet (Kép: Pixabay)

Ugyanakkor a kiugró emelkedés a 2021. januári nagyon alacsony bázisnak köszönhető, hiszen a 2020. januári vendégéjszakák számának még mindig csak kevesebb, mint felét éri el az idei volumen. Az idegenforgalom élénkülésével mindenesetre megnövekedett a kereslet a szálláshelyek iránt is és ez úgy tűnik, hogy a belváros ingatlanpiacán is elhozta a fordulatot.

„Elsősorban a külföldi vendégek körében lettek ismét keresettek a rövid távra bérbevehető szálláshelyek, ennek köszönhetően megfigyelhető, hogy azok a lakástulajdonosok, akik a járvány következtében hosszú távú kiadásra állították át korábban Airbnb céljára hasznosított ingatlanjukat, esetleg értékesíteni is kezdték azokat, most részben ismét visszatérnek a rövid távú lakáskiadáshoz. E mellett ismét megjelentek azok a befektetési célú vásárlók is a belvárosban, akik kifejezetten rövidtávú kiadásra szánt, több háló és vizesblokk kialakítására alkalmas, jellemzően 100 m2 feletti alapterületű ingatlanokat keresnek” – foglalta össze tapasztalatait Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.
Ingatlanpiaci szempontból vizsgálva, a rövid távra bérelhető ingatlanok iránti vendégigény növekedése elősegítheti a lakáspiaci forgalom erősödését is, hiszen a jelenlegi inflációs környezetben eleve felértékelődik az ingatlan, mint értékálló befektetés szerepe. A belvárosi piac élénkülését vetíti előre az a tény is, hogy Budapesten ez a terület szenvedte el a járvány következtében a legnagyobb visszaesést 2020-ban, majd tavaly is csak csekély mértékű növekedést könyvelhetett el, így befektetési célú ingatlanvásárlás esetén ez a terület kecsegtető lehetőséget kínálhat az érdeklődőknek. A forint árfolyamának gyengülése pedig kedvezőbb helyzetbe hozhatja a külföldi befektetőket is, akik jellemzően a belvárosban és gyakran rövidtávú kiadásra vásárolnak ingatlanokat.
„A rövid távú bérbeadás megtérülés szempontjából is jó lehetőségnek tűnik, hiszen ezzel – egy nagyon jól kiadható és jól menedzselt lakást alapul véve – éves szinten akár 60-80 százalékkal magasabb bevétel realizálható, mint hosszú távú kiadással, illetve a két hasznosítási forma kombinálható is egymással, nyáron turizmus céljára, az év többi részében pedig például felsőoktatási hallgatóknak kiadva az ingatlant. Ugyanakkor bizonyos fokú bátorság továbbra is szükséges ahhoz, hogy valaki most belevágjon az Airbnb-be, hiszen a jelenleg növekvő kereslet mellett a koronavírus járvány esetleges újabb hullámai és azok hatása továbbra is kiszámíthatatlan tényezők” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.
A járvány esetleges erősödése mellett a rövid távú lakáskiadás újabb virágzását és a belváros ingatlanpiacának jövőjét azonban további, egyelőre nehezen megítélhető körülmények is befolyásolhatják. Most még megjósolhatatlan, hogy a turizmus mikor tér vissza és visszatér-e egyáltalán a koronavírus előtti szintre. Amennyiben a turisták száma folyamatosan növekedni fog, úgy feltételezhető, hogy folytatódni fognak a még 2019-ben elindult próbálkozások az Airbnb-s hasznosítás szigorúbb mederbe terelésére, és ezek elképzelhető, hogy egyeseket eltántoríthatnak a rövid távú lakásbérbeadástól. Ugyanígy formálhatja a belváros arculatát a parkolási rendszerek átalakításának folytatása is, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a folyamatosan dráguló agglomeráció mellett az élhetőbbé váló belső kerületek felé forduljon az otthont keresők figyelme, ez pedig a lakhatási célú vásárlás, illetve hosszú távú bérbeadás felé billentheti a mérleg nyelvét.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo