hirdetés

Egy újabb különadót fizethetünk

Ágazati különadónak minősítette lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az élelmiszerlánc felügyeleti díj tervezett változását. Vámos György szerint ezt is a fogyasztók fogják megfizetni, mint a tranzakciós illetéket vagy az internetadót.
hirdetés

Kép: SXC

A kormány nem csak az internetadóval és a cafeteria adóterheinek növelésével igyekszik betömni a költségvetési lyukakat, hanem az élelmiszeripari vállalkozások is kaptak egy burkolt adóemelést. Az országgyűlés elé a múlt héten beterjesztett jogszabály módosítások között ugyanis az élelmiszerlánc-felügyeleti díj átalakítása is szerepel. A díjat mindig tárgyévre kell bevallani, aminek mértéke cégek esetén a díjköteles tevékenység(ek)ből származó előző évi nettó árbevétel 0,1%-a. A díj alapja csökkenthető a már befizetett jövedéki adó és népegészségügyi termékadó összegével. (A díjról és a bevallás módjáról, illetve, hogy eddig kiket érintett, itt olvashat részletesebben!)

Mindezt úgy módosítaná a kormányzat, hogy

- 500 millió forintot meg nem haladó része után 0%,

- az 500 millió forintot meghaladó, de 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,1%,

- az 50 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 1%,

- a 100 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 2%,

- a 150 milliárd forintot meghaladó, de 200 milliárd forintot meg nem haladó része után 3%,

- a 200 milliárd forintot meghaladó, de 250 milliárd forintot meg nem haladó része után 4%,

- a 250 milliárd forintot meghaladó, de 300 milliárd forintot meg nem haladó része után 5%,

- a 300 milliárd forintot meghaladó része után 6%."

Kiverte a biztosítékot a kormány az adótörvényekkel
A kormány adótörvény módosításai közül a netadóval sikerült a legnagyobb felháborodást keltenie, pedig brutális adóemelést kap a cafeteria is, és a házi pálinkafőzés adómentessége is a múlté lesz jövőre. Ráadásként különadót vetnek ki a befektetési alapokra, míg bizonytalansági tényezőként megjelennek a helyi adók is.
A vállalkozások egy jelentős része tehát kikerülne a felügyeleti díj megfizetési kötelezettség alól, az ágazat nagyobb szereplőinek viszont jelentősen növekednének az adóterhei. „A kormányzat mintegy 20-30 milliárdos bevételt vár ettől az intézkedéstől” – mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, aki szerint a jelen formájában a tervezet nem más, mint egy, az élelmiszeriparra kivetett különadó. Az OKSZ ezért a tervezet visszavonását kérte a döntéshozóktól.

Valaki meg fogja fizetni

Vámos szerint a tervezet nem csak a multinacionális kiskereskedelmi láncokat érinti hátrányosan, hiszen több olyan magyar tulajdonú cégcsoport is van, amelyek összegzett árbevétele magasabb adózási sávba tolná a cégeket. Ráadásul ezeket sok esetben franchise rendszerben kisvállalkozások adják össze, így végső soron ők is rosszul járnának.

„A másik hatás még rosszabb: ez az adóemelés óhatatlanul be fog gyűrűzni az élelmiszerárakba” – vélte Vámos György, aki szerint így végeredményben a fogyasztók fogják megfizetni ezt a különadót – csakúgy, mint a tranzakciós illetéket, vagy az internetadót. A tervezett díjemelés olyan súlyú terhet róna az élelmiszerpiac egészére, amely veszélyeztetné az élelmiszergazdaság fejlesztését és a magyar élelmiszerek piacra jutásának segítését.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo