Dolgozni nem csak munkahelyen lehet

Az alkalmanként otthonról vagy egyéb alternatív helyekről történő munkavégzés ugyanolyan hatékony, és számos előnnyel jár mind a cégvezetés, mind az alkalmazottak számára. Ennek népszerűsítésére most már külön napot is kijelöltek - a mait.

Két évvel ezelőtt indult útjára az első magyarországi „Dolgozz Otthonról Nap”, melynek lényege, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson az üzenet: dolgozni nem csak a munkahelyről lehet. Az alkalmanként otthonról vagy egyéb alternatív helyekről történő munkavégzés ugyanolyan hatékony, és számos előnnyel jár mind a cégvezetés, mind az alkalmazottak számára. A megvalósításához szükséges technológia a legtöbb cégeknél adott - legalábbis bizonyos munkakörök esetén -, csupán a munkáltatók elhatározása és a munkavállalók igénye szükséges, hogy Magyarországon is szélesebb körben elterjedjen a rugalmas munkavégzési forma. A 2012-ben megvalósult akció hamar rendkívül népszerű lett, több mint száz vállalat csatlakozott a kezdeményezéshez, és így többezer ember próbálhatta ki az otthoni munkavégzés előnyeit. (Az atipikus foglalkoztatás számos munkavállalónak jelentheti napi gondjai megoldását.)

Kép:flickr/BenMcLeod

A feladatokkal és impulzusokkal teli munkakörnyezetben a munkavállalók nehezebben küzdenek meg az állandó stresszel, nagyobb eséllyel veszítik el motivációjukat vagy betegszenek meg. Ez hosszú távon nem csak számukra probléma, de a vállalatok teljesítményére is negatívan hat, ami magasabb szinten az üzleti fejlődés és siker gátja lehet. A Telenor és Microsoft a kezdeményezéséhez, a május 10-ére kitűzött Dolgozz Otthonról Naphoz most csatlakozó Slow Budapest emlékeztet, hogy a kiegyensúlyozott munkahely a munkáltatónak és a dolgozónak egyaránt előnyös. Ha a munkavállalók alkalmanként a megszokott munkahelyükön kívül, a számukra ideális körülményeket biztosító helyszínen láthatják el feladataikat, az növeli a motivációt, a munka hatékonyságát, és erősíti a bizalmat. A munkába való utazás megspórolása ugyanakkor plusz szabadidőt jelent a dolgozónak – amit akár inspiráló tevékenységekre fordíthat, például sportolásra, feltöltődésre. (A munkahelyen kívüli munka ugyanakkor csak akkor jó valójában, ha profi környezetet teremtenek hozzá.)

„A Slow Budapesttel arról beszélünk, hogy sokszor túlzottan fel vagyunk gyorsulva, és ebben a rohanásban kiüresedettnek és kontroll nélkülinek érezzük az életünket. Ahhoz, hogy tartalmas, minőségi, boldog életet éljünk, érdemes visszavennünk a tempóból. Az egyéni, belső egyensúlyt támogató kezdeményezésekre sok példát látunk külföldön, de azt tapasztaljuk, hogy a közelmúltban szerencsére itthon is elindult valami. Ilyen a Dolgozz Otthonról Nap program is, amelynek szakmai partnereiként örömmel látjuk, hogy egyre több vállalat csatlakozik, hirdetve, hogy az irodán kívüli munkának sok előnye lehet a munkahelyi teljesítmény kapcsán és jó hatást gyakorol a dolgozókra is. Törj ki az irodából és dolgozz onnan, ahol jól esik! Egy tavaszi szombati munkanap így lesz igazán motiváló.” – mondta el Krajcsó Nelli, a Slow Budapest alapítója.

Miért jó a munkavállalónak?

 • Mert nagyobb szabadságot ad: az otthonról történő munkavégzés az időbeosztás szabadságát kínálja. Önmagunk oszthatjuk be az időnket, hogy mely napszakban tudunk a leghatékonyabban dolgozni, természetesen a határidők betartása mellett. Ráadásul így nem okoz problémát például egy szerelő beengedése a lakásba, vagy egy csomag átvétele napközben. De például akkor is könnyebb dolgunk van, ha a gyerek megbetegszik, és otthon kell vele maradni.
 • Mert több idő jut a családra: ha időnként otthonról dolgozunk, akkor megtakarítjuk az utazásra fordított időt. Ezt a megspórolt időt magánéletünkre, családunkra, hobbinkra fordíthatjuk.
Csak óvatosan!
Mint minden jónak, az otthoni munkának is megvannak a hátulütői is. Amennyire jót tehet a munka és magánélet egyensúlyának a távmunka, épp annyit árthat is. A tapasztalat ugyanis az, hogy a dolgozók nemhogy kevesebbet végeznek otthonról, hanem épp ellenkezőleg, abba sem bírják hagyni a munkát.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy határozzuk meg pontosan a munka helyét otthon is - hisz nem lehet úgy kikapcsolódni, ha az ágyból is látjuk a ránk váró hatalmas aktahalmot. Szabjunk meg időbeli korlátokat is. Attól, mert a technika lehetőséget ad rá, ne nézzük meg a céges emailt a családi ebéd közben, vagy este 11-kor, lefekvés előtt.
Ha Ön sem képes leállni a munkával és időt szakítani bármi másra, itt egy tipp, hogyan tudná mégis kordában tartani önmagát: ne egyensúlyt próbáljon teremteni az életében, hanem határokat. Míg az egyensúly egy folyamatosan változó helyzetben próbál meg mindig harmóniát teremteni, addig a határok korlátok közé szorítják életünket, hogy mindent a helyén tartsanak.Mutatjuk, hogy néz ez ki a gyakorlatban.
 • Mert kevésbé stresszes: mindannyian ismerjük a reggeli rohanással együtt járó idegeskedést, a várakozást a buszmegállóban vagy az araszolást a dugóban, miközben még a bankba is oda kéne érni munkakezdés előtt, mert a munkaidő végére már bezár. Ez a stressz mind megspórolható, ha a hét egy-egy napján otthonról dolgozhatunk.
 • Mert könnyebben elmélyülhetünk egy-egy feladatban: munkakörtől függően előfordulhatnak olyan feladatok, amelyek nagyobb elmélyülést igényelnek. Mindenki másképp tud jól teljesíteni ilyen helyzetekben – van, aki például csak teljes csendben tud koncentrálni, van, aki például halk zene mellett tud elmélyülten dolgozni. Ilyen esetekben sokat segít, ha nem kell bemenni az irodába, hanem otthon dolgozhatunk, a saját magunk által legideálisabbnak tartott környezetben.
 • Mert időtakarékos: a napi utazás az otthon és a munkahely között nem ritkán órákat vesz el a szabadidőnkből. Ezt az időt megspórolhatjuk, ha egy-egy napon otthonról dolgozunk, így pedig több időnk marad a családi programokra, kikapcsolódásra is.
 • Mert környezetkímélő: nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az otthoni munkavégzéssel csökkenthető a környezet terhelése. Ha nem ülünk autóba, csökkentjük a szén-dioxid kibocsátásunkat, de a tömegközlekedésben is kevesebb járműre van szükség abban az esetben, ha kevesebben vagy kevesebbet ingázunk a munkahelyünkre.
Ez az út
A Regus tavalyi globális felmérése szerint hamarosan azok a munkavállalók lesznek kisebbségben, akik az irodai asztaluk mögött ülve dolgoznak. A 90 ország több mint 26 000 üzleti vezetőjének véleményén alapuló felmérés arra mutatott rá, hogy jelenleg a menedzserek 48 százaléka dolgozik távmunkában legalább a munkahét felében. A cégek 37 százaléka használ távmunkára szabott hatékonyságmérő és riportolás rendszereket, míg a távolról dolgozó menedzserek 43 százaléka kommunikál videohívásokon keresztül a csapatával.
Miért jó a munkaadónak?
 • Mert vonzóvá válik a munkahely: a munkavállalók többsége szívesen dolgozna olyan vállalatnál, ahol rugalmasan oszthatja be a munkaidejét és van arra lehetőség, hogy hetente 1-2 napon otthonról dolgozzon.
 • Mert növelhető vele a produktivitás: egyes felmérések szerint azok a dolgozók, akik időről időre otthonról dolgozhatnak sokkal energikusabbnak és motiváltabbnak érzik magukat. A szabad időbeosztás és az önállóság hatékonyabbá teszi a munkavállalók többségét, akik így magasabb színvonalon végzik munkájukat. Ezzel produktivitásuk is nő, a hatékonyabb munkavégzés pedig a vállalatot segíti céljai elérésében.
 • Mert bizalmat sugároz: az otthoni munkavégzés alapja a bizalom, vagyis, hogy a munkáltató megbízik annyira a munkavállalóban, hogy az közvetlen felügyelet nélkül is elvégzik a feladatát a megadott határidőre. Azok a vállalatok, amelyek erre lehetőséget adnak, azt sugallják, hogy erős a bizalmuk a dolgozóikban, ez pedig az egyik legfontosabb alapja a hosszú távú és sikeres munkakapcsolatnak.
 • Mert költséghatékony: a vállalat rezsiköltségei csökkenthetőek, ha a munkavállalók egy része legalább alkalmanként otthonról dolgozik. Kevesebb áram fogy, kevesebbet kell fűteni, és jó beosztással akár kisebb irodaterület is elegendő lehet, így a bérleti díj is csökkenthető.
 • Mert kíméli a környezetet: az otthoni munkavégzéssel megspórolható a munkába való utazás, így csökken a környezet terhelése.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo