Nemcsak az autókat, a töltőállomásokat is fejleszteni kellene

2030-ig 30 százalékkal kell mérsékelni a teherautók légszennyezését az EU-ban, született meg az előzetes egyezség a gyártókkal. Régi adósságát teljesítené ezzel az EU, hiszen Amerikában és Kínában is szabályozták már a teherautók emisszióját. Kedvezményeket kapnak az alacsony és zéró kibocsátású teherautók gyártói.

A 2019-es bázisévhez képest kell az EU 28 tagországának 30 százalékkal visszafognia a teherautók légszennyezését 2030-ra. Egyelőre előzetes megállapodás született az érintettek között - beleértve az iparági lobbiszervezeteket is -, amelyet még az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, ezután bocsátják szavazásra az Európai Parlamentben.

Hogy a tagországok ne odázzák el és halogassák az emissziócsökkentés alkalmazását saját joggyakorlatukban, egy köztes célt is beszuszakoltak a politikusok: 2025-re teljesíteni kell a 15 százalékos csökkentést. A 2030-as cél realisztikus voltát 2022-ben felülvizsgálják. (Remélhetőleg nem enyhítés végett.) Ez az első kötelező érvényű szabályozás az EU-ban, ami a teherautók légszennyezését sújtja. Az USA-ban, Kínában, Japánban és Kanadában már szigorították a teherszállító járművek kibocsátását.

Kép: PP

A füstölés fékezése azért is égető probléma, mert a közlekedés az egyetlen szektor az EU-ban, ahol még mindig növekszik az emisszió. Ennek megállítása, sőt csökkentése kulcsfontosságú ahhoz, hogy az EU teljesíteni tudja a párizsi klímaegyezményben tett vállalását, miszerint 2030-ra az 1990-es bázisévhez képest 40 százalékkal mérsékli ÜHG-kibocsátását.

A teherautók az európai gépjárműpark alig 5 százalékát teszik, mégis ezek felelősek a járművek légszennyezésének 22 százalékáért. Kedvezményekben részesülnek majd az alacsony és zéró kibocsátású teherautók gyártói. Európában számos nagy teherautó-gyártó működik, a Daimler, a Volvo, az Iveco, a Paccar, a Volkswagen alá tartozó MAN és a Scania.

A gyártóknak vagy javítaniuk kell az üzemanyaghatékonyságot a benzines szériáikban vagy az elektromos és hidrogénüzemű teherautók gyártását kell növelniük.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) felhívta a figyelmet rá, hogy az új kihívások és feladatok nem csak a gyártásra összpontosulnak. Az EU-tagországoknak fejleszteniük kell a töltőállomás-hálózatokat, mert az elektromos és hidrogén-üzemű teherautók és kamionok számára szinte nem is létezik ilyen infrastruktúra, s a földgázüzemű járműveknél is nagyon ritka.

Áramvonalas kamionokkal a légszennyezés ellen
Kamiononként 5 000 eurót takaríthatnának meg a fuvarozók évente, ha elfogadják az Európai Bizottság javaslatát. Az Európai Parlament és a Tanács elé kerülő előterjesztés szerint 2025-től a maiaknál lényegesen, legalább 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszthatnak majd a nehéz tehergépkocsik.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo