Cégkapu: még mindig nem késő

A 2017. január 1-jén már működő gazdálkodó szervezetnek elméletileg 2017. augusztus 30-áig kellett volna regisztrálniuk a cégkapu szolgáltatásra, de december 31-ig még mindenféle negatív következmény nélkül megtehették ezt. Ismerve azonban az adminisztrációs kötelezettségekhez való általános hozzáállást, nagyon valószínű, hogy még sokan elmaradtak ezzel. Rájuk január 1-jétől szankciók leselkednek: például törvényességi felügyeleti eljárás indulhat ellenük, pénzbírságot kaphatnak, vagy végső esetben akár törölhetik is őket a cégnyilvántartásból.

A tárhely-szolgáltatatásnak, vagyis a hivatalokkal való elektronikus levelezésnek december 1-jén kellett volna elindulnia, és január 1-jétől a korábbi tervek szerint kötelező lett volna az állammal való elektronikus kapcsolattartás, a hivatalos ügyfélkapu elérhetőségről történő dokumentumküldés és az azon történő fogadás. A portál azonban jelenleg még inaktív, kizárólag a regisztrációkat fogadja; és az adóhatóság adóügyekben egy év átmeneti időszakot hirdetett. Vagyis a rendszer csúszását kihasználhatják azok, akik eddig még nem regisztráltak, és ezt most még gyorsan pótolhatják.

Kép:Pixabay

Mi is az a cégkapu szolgáltatás?

A cégkaput az ügyfélkapu mintájára, azt kiegészítve hozták létre. A kettő különbsége, hogy az ügyfélkapu elsősorban magánszemélyekhez kapcsolódik, a cégkapu pedig a cégek ügyeinek intézésére lesz alkalmas. Míg az ügyfélkapun az adóügyek mellett magánjellegű hivatalos ügyeket is lehet intézni, például időpontot kérni igazolványok készítéséhez, a cégkapu a vállalatok hivatalos levelezésére szolgál, a posta helyett ezentúl elektronikusan, de igazolhatóan történik majd e felületen. A cégkapu valójában egy 300 MB-os ingyenes, biztonságos és hiteles elektronikus tárhely. Nagyon is fontos, hogy a levelezés elindulására minden cégnek legyen cégkapu regisztrációja, hiszen a hivatalok az ide érkező dokumentumokat kézbesítettnek tekintik.

Az elektronikus ügyintézést biztosító szervek lesznek többek között: az államigazgatási szervek, a helyi önkormányzatok, a bíróságok, az ügyészség, a közjegyzők, a bírósági végrehajtók, a köztestületek, a közüzemi szolgáltatók lesznek – sőt a hírek szerint a közlekedési bírságok, gyorshajtási ügyek hivatalos levelezései is a cégkapun futnak majd keresztül.

Bejelentésre kötelezettek
A belföldi székhellyel rendelkezői gazdasági tevékenységet folytató jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek – vagyis minden kft.-nek, bt.-nek, nyrt.-nek, zrt.-nek – kötelező a regisztráció, de a szövetkezeteknek, állami vállalatoknak, a végrehajtói, közjegyzői, ügyvédi irodáknak is. A cégkapus regisztrációs kötelezettség ugyanakkor az egyéni vállalkozókra, egyéni ügyvédekre nem vonatkozik, ők továbbra is az ügyfélkapu szolgáltatással jogosultak az elektronikus kapcsolattartásra. A szabadalmi ügyvivők számára opcionális a cégkapu szolgáltatás igénybevétele.
Az adóhatóság azonban 2018-ra még átmeneti időszakot hirdetett, amely alatt a cégek választhatnak, hogy az Ügyfélkapujukon vagy Cégkapujukon keresztül kommunikálnak az adóhatósággal. A NAV pedig kizárólag a Cégkapun keresztül érkezett ügyekben küldi a válaszüzenetet a Cégkapun keresztül, minden más esetben az Ügyfélkaput használja majd.

Regisztráció és bejelentés

A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges a gazdálkodó szervezet regisztrálása a cégkapun. A regisztrációt online, személyesen vagy e-űrlappal lehet megtenni. Az első megoldást a képviseleti joggal rendelkező személy kezdeményezheti, mivel az ő képviseleti jogosultságát nem kell ellenőrizni – közhiteles nyilvántartásban már szerepel. Feltétele, hogy a képviselő rendelkezzen ügyfélkapus hozzáféréssel vagy új típusú e-személyazonosító igazolvánnyal, esetleg telefonos azonosítóval.

Bonyolultabb, ha egy meghatalmazott regisztrál, vagy ha együttes aláírásra jogosult több személy. Ilyenkor ügyfélkapus meghatalmazásra, elektronikusan hitelesített dokumentumokra lesz szükség.

Még nehezebb a helyzet, ha a cég képviselője külföldi. Az ő esetükben csak meghatalmazotton keresztül működik a regisztráció, ráadásul a meghatalmazottnak mindenképpen rendelkeznie kell ügyfélkapuval, új e-személyi igazolvánnyal vagy telefonos azonosítóval: azaz praktikusan magyar állampolgárnak kell lennie.

Online regisztrálni a cegkapu.gov.hu oldalon lehet. Ki kell választani a regisztrálandó cég formáját, megadni a vállalkozás adószámát, cégkapu-megbízott e-mail címét. Háttérben a rendszer ellenőrzi és elmenti az adatokat a közhiteles nyilvántartásokban, majd elektronikusan hitelesített visszaigazolást küld pdf-ben, amit le lehet tölteni.

Cégkapu-mizéria
Egyre több cikk jelenik meg a cégkapuval, annak rendeltetésével összefüggésben, de még mindig nem látszik tisztán, hogy miért van szükség rá, és hogyan kell regisztrálniuk a cégeknek. Szeretnénk segítséget nyújtani annak tisztázásában, hogy mire terjed majd ki a cégkapus ügyintézés, és mi a jelentősége.
Bár a legegyszerűbb az ügyvezetőnek elvégezni a regisztrációt, de a képviseleti joggal rendelkező személytől származó meghatalmazás birtokában akár könyvelők, adótanácsadók, ügyvédek is kezdeményezhetik ezt. A külföldi ügyvezetők nem is tehetik meg másként. Meghatalmazottként a regisztráció során fel kell tölteni a regisztrációt végrehajtó ügyfélkapuval rendelkező természetes személy (pl. könyvelő, tanácsadó) számára kiállított meghatalmazást, az ügyvezető személyazonosságának igazolására alkalmas okmány másolatát (pl. útlevél, személyazonosító), az érintett cég cégkivonatát és a képviselő aláírás-mintáját vagy aláírási címpéldányát.

Egy szervezet csak egy cégkapuval rendelkezhet. Egy cégkapu használatával a cég minden kijelölt munkatársa egy helyen férhet hozzá a szervezet hivatalos levelezéséhez, ha tényleges ügyintézőként hozzáférést kapott a cégkapu-megbízottól. A Cégkapu-rendszerben tehát a „képviselő” a Cégjegyzékben szerepelő személy, aki a regisztrációt elindítja; a cégkapu-megbízottat a képviselő hatalmazza meg arra, hogy a jogosultságokat kezelje. A cégkapu-ügyintézők a cégkapu-megbízottól kapnak jogosultságot, és többen is lehetnek, de behatárolt jogosultságokkal rendelkezhetnek.

A jövőben létrejövő új gazdálkodó szervezeteknek a nyilvántartásba vételüket vagy alapításukat követő 8 napon belül kell majd bejelentkezniük a cégkapu szolgáltatásba.

Szerző:

Jancsa-Pék Judit

vezető tanácsadó

LeitnerLeitner 

 

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo