Bejött Matolcsy ötlete?

Kismértékben tovább növekedett a hazai vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 60 százaléka tervez fejlesztést. A Növekedési Hitelprogram érezhetően javított a kkv-k beruházási kedvén. Immár ötödik negyedéve növekszik folyamatosan a beruházásban gondolkodó vállalkozások aránya, míg a célok közül továbbra is az informatikai fejlesztések állnak az élen.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint immár ötödik negyedéve növekszik folyamatosan a beruházásban gondolkodó kkv-k aránya, így jelenleg 60 százalékuk tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során. „Ez az érték ugyan elmarad a válság előtti 70-80 százalékos aránytól, de jelentős előrelépés a tavalyi mélyponthoz képest, amikor is mindössze vállalkozások közel fele tervezett beruházást.(A szegmensben az építkezési, telephely-fejlesztési hajlandóság is nőtt.)

A következő egy év során a kkv vezetők főként  informatikai beruházásokra készülnek (29 százalék), igaz ez az érték 4 százalékponttal marad el az előző negyedévi értékhez képest. Ezt követi a gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék, amit közel minden negyedik vállalkozás tervez (23 százalék), míg a gépjárműpark korszerűsítésében a vállalkozások 18 százaléka gondolkodik” – tájékoztatott az eredményekről Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Forrás: K&H kkv bizalmi index

„A gépek, berendezések beruházási trendjében egy erősebb elmozdulás figyelhető meg az elmúlt negyedévek stagnáló szintjéhez képest, ami nagy valószínűséggel a Növekedési Hitelprogram beruházás-ösztönző hatásával állhat összefüggésben. (Az új konstrukció lényegében eltalálta a kkv-k igényeit!) Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az NHP 1. szakaszában a K&H Bank által kihelyezett hitelek 35 százalékát tették ki az új forgóeszköz, illetve beruházási hitelek, utóbbiak esetében pedig főleg a gépek, berendezések vásárlása volt a jellemző hitelcél” – tette hozzá Németh László.

Több cég remél pályázati pénzt
Csekély mértékben ugyan, de javult az európai uniós pályázati lehetőségek megítélése a hazai kkv-k körében. A bizakodó hangulat mögött az áll, hogy nőtt azon kkv-k aránya, amelyek reálisnak tartják uniós forrás elnyerését, és ezzel együtt több cég talál olyan pályázati kiírást, ami komolyan érdekelheti a vállalkozást.
A különböző szektorokat tekintve visszafogottabb beruházási szándék figyelhető meg a kereskedelmi (53 százalék) és az ipari (56%) cégeknél, miközben szinte azonos arányban gondolkodnak fejlesztésben a mezőgazdasági (65 százalék) és a szolgáltató (66%) vállalkozások. Az ipari és agrárcégeknél a gépek, berendezések fejlesztése áll az élen, a kereskedelmi és szolgáltató szektor viszont az informatikai beruházásokat tekinti elsődlegesnek. A tevékenységi kör mellett a cég mérete is erősen befolyásolja a beruházási kedvet. A különböző árbevételű cégek közül a mikrovállalkozások a legvisszafogottabbak: míg közülük csupán alig több mint felük (53%) készül beruházni, addig a kisvállalkozások és a középvállalkozások több mint kétharmada - 68 és 71 százaléka -  tervez valamilyen fejlesztést.

„A Növekedési Hitelprogram első szakaszának erős véghajrája után készült felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kedvezményes hitelfeltételek főként az egyébként is beruházásban gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja többletberuházásra. Míg a beruházást nem tervező vállalkozások közül csupán 17 százalék kezdene új fejlesztésbe kedvező hitelfeltételek esetén, addig a fejlesztésben gondolkodó cégek esetében ez az arány közel duplája (33%)” – mondta el Németh László.

Változások a kedvezményes hitel feltételeiben!
Alapvetően nem változtak a Növekedési Hitelprogram feltételei a második szakaszra, de néhány módosítást nem árt ismerni, fontos lehet! A legfontosabb változtatás talán az, hogy a cégeknek nem kell az egész futamidő alatt fenntartaniuk a kkv státuszt, elég, ha az a szerződéskötéskor teljesül. Ez pedig azt jelenti, hogy a program második szakaszában lényegesen több vállalkozás juthat forráshoz.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo