Az orrunknál fogva vezetnek minket?

Tudta, hogy az információk 3,5 százalékát szerezzük be szaglás útján? És hogy az érzelmek 75 százaléka illatokra vezethető vissza? Hasson illatokkal!

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tudományosan bizonyított tény, hogy az illatok reakciókat váltanak ki az emberből. Nem is keveset. Amíg látásunkért csupán négy gén felel, addig szaglásunkra ezernél is több jut. Ezeket az ingereket az agyunk azon része dolgozza fel, amelyik a hosszú távú memóriáért felel. Ugyanez a rész felelős azokért az információkért is, melyek az ösztönös viselkedésünket befolyásolják.

A vásárlói döntéseket is nagyban befolyásolják az érzelmek, ezért, ha kellemes illatokkal pozitív érzelmeket keltünk a vevőkben, azzal elősegítjük a pozitív vásárlói döntést.

Nem csak az állatoknak fontos a szaglás!
Kép: Pixabay

Az olyan alapvető összefüggéseken, mint hogy a friss kenyér illatától éhség tör ránk, nem lepődünk meg. De kutatási eredmények szerint például egy kellemes illatú helyiségben jobb minőségűnek találtak az emberek egy sportcipőt, egy sampon illatának megváltoztatása után pedig a válaszadók úgy ítélték meg, hogy fényesebb lett tőle a hajuk. Meglepő? Ettől még igaz!

Sose gondolná, min múlik az eladás
Van élet az online világon túl is! A személyes értékesítés szerepe még mindig nem elhanyagolható. Ha figyelünk néhány finomságra, nagyságrendekkel is hatékonyabbá tehető.
Éppen ezért az illatmarketing nagyon hatékony eszköz a fogyasztói, üzleti döntések pozitív befolyásolására,  továbbá nagyon jó reklámeszközként is funkcionálhat egy cég számára. Gondoljunk csak bele, milyen pozitív képet alakít ki egy partnerben, ha kellemes, a cég filozófiájához illő illattal fogadja a hozzájuk érkezőket. A Singapore Airlines például saját illatot fejlesztetett ki, ami a repülőgépeiken, a várótermekben, az irodákban használnak, de még a stewardessek parfümjét is ehhez igazították. Természetesen egy kisvállalkozásnak nem feltétlenül kell egyedi illatot kialakítania, az is elég, ha a kellemességről gondoskodunk. (Egyébként akár egy rossz szag is lehet márkajellemző: a McDonalds olajszagához a fogyasztók kellemes dolgokat társítanak, ezért nem is igyekeznek elnyomni azt.)

Ne csak a vendégekre, vásárlókra gondoljunk! Az is fontos, hogy az alkalmazottak is kellemes illatú környezetben végezzék el a napi teendőiket. Egy jól megválasztott illat ugyanis jó közérzetet teremt, és növeli a dolgozók teljesítményét is.

„Több partnerszállodában arról számoltak be, hogy a szobák illatosításának bevezetése óta a vendégek nagyobb százalékban térnek újra vissza. Egy nemrég leszerződött kiskereskedelmi partnerünk pedig azt vette észre, hogy a bevezetett kellemes illat hatására a vásárlók több időt töltenek az adott üzletben”  – nyilatkozta Kassay Márta, a SanOdor Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója.

Bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk kikerülni az illatokat. Nem tudunk átmenni előlük az út másik oldalára, vagy elfordítani a fejünket, amikor véletlenül ,,szembejön” velünk. Hatással vannak ránk, érzékszerveinkre, érzelmeinkre, döntéseinkre. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy az illatok az orrunknál fogva vezetnek minket – kár lenne nem élni ezzel a lehetőséggel.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo