Az inkasszó sincs ingyen

Egy vállalkozásnak olykor nem egyszerű hónapról-hónapra kigazdálkodnia mindent, amit fizetni kéne. De könnyen előfordulhat, hogy egy elmulasztott befizetési határidő további költségeket jelent majd a cégnek.Mennyibe kerül mindez és mit kell még tudnunk a végrehajtási költségátalányról?

Kép:PP archív

Az inkasszó a tartozás kiegyenlítésének egyik beszedési módja,  a végrehajtási eljárást hatósági átutalási megbízás kiadásával indítják meg. Az adóhatóság nem köteles erről előzetes értesítés küldeni, gyakran az inkasszóból tulajdonképpen csak annyit látunk, hogy nem tudunk utalni a bankszámláról és a beérkező bevételek sem növelik az egyenleget. Jó, ha tudjuk egy inkasszó egy szolgáltatás, amelyet az adóhivatal – akaratunk ellenére nyújt – ezért szolgáltatási díjat, más néven végrehajtási költséget - konkrétan 5000 forintot - számol fel.

1. Hogy számoljuk el?

Az adózónak a Számviteli törvény előírása szerint a gazdasági eseményeket számviteli bizonylat alapján kell elszámolni. De hogyan tudjuk ezt megtenni a behajtási költségátalány esetében? Mivel a végrehajtási költségről az adóhatóságnak végzést kell hoznia (Art. 163. § (2) bekezdése szerint, amely számviteli bizonylatnak minősül. Ennek hiányában az adóhatóság által vezetett adószámla vagy a banki bizonylat tekinthető számviteli bizonylatnak

Így kerüljük el az inkasszót!
Könnyen és viszonylag gyorsan fel lehet halmozni jókora adósságot. A legveszélyesebb ezek közül a bér, járulék, áfa és egyéb adónemekeben történő tartozás. Az adóhatóság nem viccel, néhány napon belül inkasszál. Íme néhány tanács, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe.
2. A végzés

Az adóhatóság az adótartozás megfizetésére az adózót, az adó megfizetésére kötelezett személyt felhívhatja (ami nem jelenti azt, hogy köteles felhívni). Eredménytelen felhívás esetén a végrehajtást megindítja. Egyébként a végrehajtási eljárás a végrehajtási cselekmény foganatosításával indul. Nincs előírva, hogy a végrehajtásról végzést kell hozni. A NAV az inkasszó után felhívja az adózót az 5000 forintos átalány befizetésére. Amennyiben az erről szóló értesítést az adózó nem veszi át, úgy az az Ügyfélkapun keresztül is elküldik (így kézbesítettnek tekintendő). Amennyiben az átalánydíj befizetése nem történik meg időben, úgy a NAV újból inkasszál.

3. Ki kerül a szégyenpadra?

A NAV a végrehajtás alatt lévő adózókról listát tesz közzé. Ez akár konkrét hátrányt is okozhat a cégeknek, hiszen például nem tudnak hitelt felvenni. A „Végrehajtás alatt álló adózók listájára” vonatkozó rendelkezés szerint az adóhatóság az adózó adatait az eljárás megindításától annak befejezéséig teszi közzé. A közzétételi eljárás rendjéről külön jogszabály (a 305/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet) rendelkezik. A közzétételi szabályzat szerint "az internetes adatbázisban kizárólag a lista elején meghatározott konkrét időpontban végrehajtás alatt álló adózók szerepelnek. A megadott időpontot követően, teljesített befizetések és egyéb korrekciók az aktuális adatbázisban nem szerepelnek, a lezárt eljárásokkal érintett adózók a következő heti frissítés során kerülnek törlésre".

4. Ha nem csúsztunk olyan sokat

Amennyiben az adóhatóság jogosulatlanul hajtott végre és szedte be a végrehajtási költséget, akkor azt 8 napon belül, kamatmentesen vissza kell térítenie. Jogosulatlan beszedésnek számít, ha az adózó a hatósági átutalási megbízást  megelőzően, de az adó esedékességét követően fizette be tartozását.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo