A szenvedély a nyerő a befektetőknél

A befektetők elsősorban a nemzetközi piacot megcélzó kezdeményezéseket keresik, az egyik legfontosabb szempontjuk pedig, hogy milyen szenvedélyesen hisz a cégvezető a vállalkozása sikerében – figyelmeztetnek a HVCA szakértői.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

Az Európai Kockázati Tőke Szövetség (EVCA) adatai szerint 2014-ben Európában 44,6 milliárd euró értékben alapítottak új alapokat. Ezek egy tizedét kockázati tőke formájában, a többit magántőkeként.  Befektetői szemmel a régiónk nem különbözik a világ többi részétől; a kockázatok és a lehetőségek nálunk is ugyanazok. „A vállalkozásoknak itt is kiemelten fontos, hogy jól felmérjék a termékük piacát, nyújtsanak való megoldást egy létező problémára, legyen erős csapatuk és higgyenek abban, amit csinálnak” - véli Kövér József és Czirják László, a HVCA kelet-közép-európai kockázati, magántőke és vállalatfinanszírozási szakértői.

A Közép-Kelet európai régió tág fogalom, különböző, eltérő méretű, beállítottságú és növekedési potenciállal rendelkező országgal-, de vajon a kockázati tőkebefektetők egységesen szemlélik a régiót vagy különbséget tesznek az egyes államok között?

Kövér József, a 3TS Capital Partners partnere úgy véli, hogy a helyi piac mérete miatt mindenképpen Lengyelország és Törökország a régió legkedveltebb befektetési célpontja. Ugyanakkor fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy amikor egy nemzetközi piacokat célzó startupba fektetnek pénzt, akkor kevésbé fontos az adott cég származási helye, inkább a vállalkozásban rejlő potenciál számít.„Ilyen értelemben a sok nemzetközi startuppal rendelkező Magyarország is egyértelműen kiemelt szerepet játszik a befektetői térképen” – tette hozzá.

Czirják László, az iEurope Csoport társalapító partnere ezzel szemben olyan kisebb országokat emelt ki a régióban, mint a balti államok vagy Szlovénia. „ Itt ugyanis nagyon erős a vállalatok technikai készsége és tudása illetve a helyi piacok relatíve kisebb mérete miatt a vállalkozóknak a kezdetektől fogva európai vagy globális terjeszkedésben kell gondolkodniuk.”

Startupok az új Ptk. hatálya alatt – Ördög a részletekben!
A startupok gyakran pénzügyi befektetőre vannak utalva, azaz üzleti angyal vagy kockázati tőke bevonására. E kooperáció klasszikusan Joint Venture formában valósul meg, amely vállalkozás mindkét partner win-win helyzetben való hitén alapul. A sikeres együttműködés záloga a startupos szerződés-csomag – a felek erőpozícióját visszatükröző, de valahol kiegyensúlyozott és legfőképpen jogilag megbízható – kialakítása. E jogi „fékeket és egyensúlyokat” a 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk. meglehetősen felkavarta, emiatt finomhangolásra lehet igény. Szakértőnk segít.
Melyek a régió legnagyobb kockázatai egy kockázati tőke befektető szemszögéből?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a veszélyek nem régió specifikusak, az egész világon ugyanazok jelentik számunkra a legnagyobb kockázatot és abban is egyetértenek, hogy a legnagyobb kockázatok egyike itt is az, ha a befektető nem találja meg a megfelelő vállalkozást, a megfelelő emberekkel, csapattal. Gondot jelent ezen kívül, ha a vállalkozó nem képes az üzletfejlesztésre koncentrálni és növekedést produkálni, amikor nem képes megvalósítani az üzleti tervet.

A nulláról nemzetközi sikerekig - mi kell hozzá?

•             a terméknek/szolgáltatásnak legyen valós és mások által lefedetlen piaca

•             a termék vagy szolgáltatás nyújtson reális megoldást egy létező problémára

•             legyen egy jó csapat, megfelelő hozzáállással rendelkező szakemberekkel

•             legyen egy jól kidolgozott értékesítési stratégiánk

•             legyen a vállalkozóban belső tűz és legyen szenvedélyes

„ Legyünk abszolút biztosak abban, hogy a terméknek vagy szolgáltatásnak van piaca. Én sokszor azt tapasztalom, hogy a startupok túlságosan is optimistán ítélik meg a célpiacuk méretét és azután a valóság nem igazolja a várakozásokat”- véli Kövér József.

Befektetővel tárgyal? 9 dolog, amire figyelnie kell!
Számtalan jó ötlet hever a polcon és legalább ennyi meg nem értett zseni szaladgál köztünk. De kevés ötletből lesz vállalkozás és még kevesebb válik sikeressé. A legtöbb cég esetében előbb-utóbb eljön a perc, amikor külső forrás bevonására lesz szükség. Amennyiben úgy döntünk, vállalkozásunknak üzleti angyalra vagy kockázati tőkebefektetésre van szüksége, nem árt, ha az alábbi kilenc dologra odafigyelünk, amikor a befektetővel tárgyalunk.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo