A reklámipar korszakai

Ma már reklám nélkül nemigen lehet sikeres egyetlen vállalkozás sem, ez az iparág azonban sok cégvezető szemében még mindig kissé misztikus homályba burkolózik. Ha meg akarjuk érteni a reklámipar jelenlegi trendjeit és ajánlásait, érdemes egy gyors pillantást vetni, hogy milyen trendek uralkodtak az elmúlt 50–70 év marketingtörténetében.

A termék korszak

Az ötvenes években a reklámozás elsősorban a termékkorszakát élte. Ezekben a „régi szép időkben” a reklámszakemberek még a termék tulajdonságaira és a vásárlók szükségleteire koncentráltak. A legfontosabb cél itt az „USP”(unique selling point), azaz az egyedi értékesítési ajánlat célba juttatása volt. A 60-as évekre azonban egyre több „másoló termék” jelentkezett, ami miatt egyre nehezebbé vált az USP-k elérése. Egy termék piacra dobása után egyre hamarabb jelentkeztek – az Al Ries kifejezésével élve – „én is” termékek. Elkezdődött az egymásra licitálás időszaka. A korszakot jól illusztrálja egy reklámmenedzser akkori kritikája: „Múlt évben nem volt mit mondanunk, ezért ráírtuk a termékre, hogy új formula. Idén tényleg továbbfejlesztettük a terméket, és most nem tudunk mit ráírni.”

Kép: Pixabay

Az imázs korszaka

Ennek a korszaknak a szereplője, minden idők egyik legismertebb és legsikeresebb reklámguruja, David Ogilvy. A cégek úgy gondolták, hogy a sikeres eladáshoz a hírnév és az imázs fontosabb, mint a termék tulajdonságai. „Minden termék hosszú távú befektetést jelent a márka imázsába” – így jellemezte Ogilvy az imázspítés lényegét. Valószínűleg igaza volt, mivel nem kisebb márkákat vitt sikerre, mint a Scweppes vagy Rolls Royce. Hasonlóan a termékkorszakhoz, itt is a „másolók” vették el az imázsépítés hatékonyságát. Egy idő után mindenki saját brandet akart építeni, és a sok brand és imázs között lehetetlenné vált kitűnni.

A pozicionálás korszaka

A 80-as évekre rájött a reklámpiac, hogy az addigi kreatív reklámgyakorlat helyett teret kell engedni a sokszor nyers, de sokkal racionálisabb valóságnak. A 80-as évekre már jellemző túlinformáltságban és információáradatban (ami azóta csak növekedett) sem imázsépítéssel, sem termékbemutatással nem lehetett már olyan eredményes kampányokat építeni, mint korábban. Elérkezett a pozicionálás korszaka. Pozíciót kellett építeni az emberek és vásárlójelöltek fejében (agyában). Így lett az üdítőitalból Coca Cola, a fénymásolóból Xerox, a fényképezőgépből Kodak stb. A cél a stratégia lett. Itt már nem volt elég egy jó termék, a lényeg, hogy vagy elsőként kerülj be az emberek fejébe, vagy hozz létre saját kategóriát magadnak. A lényeg, hogy legyen saját helyed a vevőid koponyájában.

A helyzet a 80-as évek óta sokat változott. A technikai fejlődéssel, az agytudományok, neuromarketing és digitális marketing kifejlődésével sokkal eredményesebbé és pontosabbá vált a marketing. Többet tudunk a vevőkről, szokásaikról, igényeikről és döntéseikről, a reklám komoly tudománnyá vált.  A lényeg viszont ugyanaz maradt. Jó reklámokat készíteni, megérteni a vevőink igényeit, és minél magasabb megtérülést biztosítani a reklámnak. Csak a hogyan változott. De az nagyon.

Szerző:

Földi Miklós Dániel

Reklám- és gazdaságpszichológus, üzleti tréner,

foldimiklosdaniel.hu

Földi Miklós Dániel, reklámpszichológus, üzleti tréner, író
Több mint tízéves üzleti és szakmai tapasztalattal rendelkezik a reklámértékesítés és vállalkozásfejlesztés területén. Kutatói területe a neuromarketing, neurotudományok, döntéshozatal, üzleti pszichológia és önismeret, befolyásolás a munkában. Saját média- és tréningcégét vezeti sikeresen. Ügyfelei elsősorban kis- és középvállalkozások.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo