Cseppet sem véletlen tehát, hogy a második aranykorát éli manapság. Főként ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben részletesebben is bemutatjuk a leggyakoribb ginfajtákat.
Sloe Gin
A gin bolt kínálat egyik közkedvelt eleme a Sloe Gin, amely egy izgalmas átmenetet jelent a likőr és a gin között. Hagyományosan úgy készül ugyanis, hogy nagy mennyiségű kökényt áztatnak cukorba és ginbe.
Emiatt az édes ízvilága miatt pedig remek desszertital és finom koktélalapanyag. Ha kellene ajánlani egyet, akkor a világ leghíresebb gingyártójának, a Plymouth-nak a sloe ginjét mondanánk, amelyhez a kökény mellett koriandermag, boróka és kardamom is lepárlásra kerül egy több száz éves angliai üzemben.
London dry Gin
A legismertebb desztillált ginnek, a London dry gin italnak az ízét a szeszben áztatott fűszerek adják, méghozzá azt követően, hogy ezekkel másodszorra is lepárolják. Rendszerint a boróka dominál benne, de bizonyos típusokban, például a Tanqueray London Ginben egy kis citrus és koriander beütés is felfedezhető.
Ez a megszokottnál jóval szárazabb párlat remekül felhasználható a gin tonic-hoz, de a felhasználásával készült martinihez nincsen fogható. Ami minket illet, az utóbbit mindig a klasszikus történelmi receptre építő No3 London Ginből szoktuk keverni.
Old Tom Gin
Ezt az édes gint sokan hiányzó láncszemnek tartják, mivel a London drynál édesebb, a Jenevernél viszont szárazabb. A karakterét leginkább úgy tudnánk körbeírni, hogy borókás-citrusos-növényi ízvilág némi mézes beütéssel.
Legtöbbször általában a Sweet Martini, a Tom Collins vagy a Martinez elkészítéséhez szoktuk használni.
Contemporary / New Western Gin
Ezeknek a gineknek a jellegzetessége, hogy nem a boróka a leghangsúlyosabb ízjegy, hanem gyakran a lokális fűszerek és gyümölcsök ízek dominálnak. Továbbá nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a felhasznált összetevők a világ bármely részéről származhatnak, a végtermék ízének pedig csak a lepárlómester képzelőereje szab határt.
Ez a ginkészítési műfaj egyébként a tengerentúlról indult nemrégiben, mára azonban már Európában is igazán meghatározóvá vált.
Végül pedig a Craft Compound Gin
Ennek a kézműves kortárs ginnek az egyik legfőbb ismérve, hogy sokkal karakteresebb, és a fűszeressége kerül előtérbe, ami leginkább annak köszönhető, hogy az előállítása során nemcsak lepárlás előtt, hanem lepárlás után is kiáztatják a párlatban a botanikai összetevőket.
Ha a fentebb leírtak alapján kedvet kaptunk volna a ginekhez, akkor feltétlenül nézzünk szét a Ginpontnál, amelynek széles kínálatában gyerekjáték lesz majd megtalálni a hozzánk leginkább passzoló párlatot!