A leggyakoribb gintípusok mustrája

 

Bár a gin nem annyira népszerű ital hazánkban, mint például a sör vagy a vodka, de a legnagyszerűbb és a legsokoldalúbb párlatok közé tartozik. Az egyszerű gyártási technika és a felhasználható alapanyagok mennyisége ugyanis lehetőségek tárházát nyitja meg.

Miből lesz pénz a választási osztogatásra?
Mit okoz az árrésstop?
Mit kellene tenni a költségvetéssel?

Online Klasszis Klub élőben Békesi Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. június 11. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 

Cseppet sem véletlen tehát, hogy a második aranykorát éli manapság. Főként ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben részletesebben is bemutatjuk a leggyakoribb ginfajtákat.

Sloe Gin

A gin bolt kínálat egyik közkedvelt eleme a Sloe Gin, amely egy izgalmas átmenetet jelent a likőr és a gin között. Hagyományosan úgy készül ugyanis, hogy nagy mennyiségű kökényt áztatnak cukorba és ginbe.

Emiatt az édes ízvilága miatt pedig remek desszertital és finom koktélalapanyag. Ha kellene ajánlani egyet, akkor a világ leghíresebb gingyártójának, a Plymouth-nak a sloe ginjét mondanánk, amelyhez a kökény mellett koriandermag, boróka és kardamom is lepárlásra kerül egy több száz éves angliai üzemben.

London dry Gin

A legismertebb desztillált ginnek, a London dry gin italnak az ízét a szeszben áztatott fűszerek adják, méghozzá azt követően, hogy ezekkel másodszorra is lepárolják. Rendszerint a boróka dominál benne, de bizonyos típusokban, például a Tanqueray London Ginben egy kis citrus és koriander beütés is felfedezhető.

Ez a megszokottnál jóval szárazabb párlat remekül felhasználható a gin tonic-hoz, de a felhasználásával készült martinihez nincsen fogható. Ami minket illet, az utóbbit mindig a klasszikus történelmi receptre építő No3 London Ginből szoktuk keverni.

Old Tom Gin

Ezt az édes gint sokan hiányzó láncszemnek tartják, mivel a London drynál édesebb, a Jenevernél viszont szárazabb. A karakterét leginkább úgy tudnánk körbeírni, hogy borókás-citrusos-növényi ízvilág némi mézes beütéssel.

Legtöbbször általában a Sweet Martini, a Tom Collins vagy a Martinez elkészítéséhez szoktuk használni. 

Contemporary / New Western Gin

Ezeknek a gineknek a jellegzetessége, hogy nem a boróka a leghangsúlyosabb ízjegy, hanem gyakran a lokális fűszerek és gyümölcsök ízek dominálnak. Továbbá nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a felhasznált összetevők a világ bármely részéről származhatnak, a végtermék ízének pedig csak a lepárlómester képzelőereje szab határt.

Ez a ginkészítési műfaj egyébként a tengerentúlról indult nemrégiben, mára azonban már Európában is igazán meghatározóvá vált.

Végül pedig a Craft Compound Gin

Ennek a kézműves kortárs ginnek az egyik legfőbb ismérve, hogy sokkal karakteresebb, és a fűszeressége kerül előtérbe, ami leginkább annak köszönhető, hogy az előállítása során nemcsak lepárlás előtt, hanem lepárlás után is kiáztatják a párlatban a botanikai összetevőket.

Ha a fentebb leírtak alapján kedvet kaptunk volna a ginekhez, akkor feltétlenül nézzünk szét a Ginpontnál, amelynek széles kínálatában gyerekjáték lesz majd megtalálni a hozzánk leginkább passzoló párlatot!

Véleményvezér

Magyartól rettegnek az oroszok

Magyartól rettegnek az oroszok 

A magyar név megint szép lesz, legalábbis Ukrajnában már az.
Bajban van a pápai kórház

Bajban van a pápai kórház 

A pápai egészségügyi ellátás megbillent.
Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje

Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje 

Van itt pénz emberek, nem mindenkinek ugyan, de akinek jut, az nem panaszkodhat.
Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is

Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is 

Fájdalmas, hogy még Bulgária is előbb vezeti be az eurót, mint Magyarország.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo