A kérő, vagy menyasszony kezdeményezzen?

A stratégiai befektetők aktívan pásztázzák a piacot, hogy megtalálják a legmagasabb hozammal kecsegtető, illetve a legnagyobb nemzetközi sikerre esélyes projekteket, ám nem minden tőkepiaci szereplő szerzi így partnereit. A kockázati alapok konkrét vállalkozásokat nem keresnek meg tőkebefektetési ajánlattal. Megmutatjuk, miért.

Kép:Flickr

 

A két eshetőség között alapvető különbség van. Míg a szakmai befektetők célvállalatai jellemzően az általuk ismert iparág startupjai, illetve viszonylag meredek növekedési potenciállal rendelkező cégek. A tőkebefektetések itt a nagymértékű növekedésre építő üzleti terv miatt jelentős kockázattal járnak, ami átlagon felüli (akár 25-30 százalék körüli) éves hozamot, e mellé pedig sokszor – néha már első körös befektetésnél is – többségi tulajdont is eredményez. A befektetés mellé szakmai kompetenciákat (iparág, menedzsment, értékesítési ismereteket) adnak, menedzsment tagot delegálnak az operatív vezetésbe, sok esetben együttes döntési jogosítványokkal a korábbi cégvezetővel. (A cégeladással kapcsolatban viszont komoly tévhitek élnek a vállalkozókban!)

Természetesen az új társtulajdonos által biztosított tőke, illetve a komoly szakmai tapasztalat olyan lehetőséget jelenthet a vállalkozás számára, ami külső segítség nélkül nem elérhető, hosszú távú nemzetközi sikereket eredményezhet, a többségi tulajdonjogról való lemondás viszont olyan ellenérték, amelyet nem minden vállalkozó lépne meg – hívta fel a figyelmet a Széchenyi Tőkealap blogja.

Fel kell öltöztetni a menyasszonyt a jó üzlethez
Több száz eladó ígéretes magyar cég jelenhet meg az elkövetkező időszakban a piacon, ami az eladási ár csökkenéséhez is vezethet. De vannak jelek, ami miatt mégis megérheti az elkövetkező időszakban piacra dobni a cégünket – véli Horgos Lénárd, a HVCA elnökségi tagja.
A szakmai befektetők tudatos sikersztori-keresése, a vállalkozók szakmai kapcsolatainak hiánya, illetve cégükhöz való ragaszkodása miatt általában a befektetők kezdeményezik az együttműködést, ha egy olyan vállalkozásra bukkannak a piacon, amely kimagasló növekedésre lenne képes irányításuk alatt. A befektetési ajánlatot pedig nem csak az alapján kell meghatározniuk, hogy mekkora összegre van szükség a tervezett bővüléshez, de olyan összeget és feltételeket kell kínálniuk, amelyekre a vállalkozó rá tud bólintani.

Ezzel szemben a Jeremie forrásokból működő kockázati tőkealapok a vállalkozások felől érkező megkeresések nyomán helyeznek ki tőkét. Egyrészt a szakmai befektetőkkel ellentétben a cég feletti teljes irányítás átvétele nélkül kívánják támogatni a vállalkozásfejlesztést. Kisebbségi tulajdonosként a befektetőnek így vannak döntési és vétójogai, de az alapítónál marad az üzletrész nagyobb része.

Ugyanakkor az átadott kisebbségi üzletrész mellé szakmai támogatás és kapcsolatrendszer is társul. A befektetési időszak általában 4-5 évre szól, tehát az alapítóknak lehetőségük van a befektető kivásárlására.

A befektetőknek a startupok a kedvencei
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) negyedéves jelentése szerint 2015 harmadik negyedéve során 20 kockázati és magántőke-befektetés zárult le eredményesen, ami enyhe növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A negyedév során eszközölt 18 kockázati tőke tranzakció összértéke 1,8 milliárd forintot tett ki, miközben négy társaságból sikeresen szálltak ki a befektetők.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo