A cég érdeke a magánéletbarát munkahely

A családbarát munkahely kialakítása a cégek érdeke is. De a szülőknek is fel kell készülnie, hogy elfogadják a segítséget - hangzott el a Dolgozó Szülők Napja rendezvényen.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Magyarországon folyamatosan nő a gyermekes anyák foglalkoztatási aránya, az egy gyermeket nevelő anyák már közel olyan arányban dolgoznak, mint a gyermektelenek. Az, hogy minél több gyermek szülessen, nemzetgazdasági szempontból is fontos cél, ugyanakkor a magyar gazdaság bővülésével párhuzamosan fellépő, egyre több területen jelentkező szakemberhiány miatt a szülők munkába való mielőbbi visszatérése, illetve munkában tartása egyre fontosabb gazdasági szempont. A magánélet-barát munkahely vonzó a munkaerőpiacon, nem csak szülők számára, de minden munkavállaló számára.

Ha nem szereti a gyerekeket, azt megszenvedheti a cége
A magyar dolgozók háromnegyede még soha nem vitte be a gyerekét a munkahelyére, pedig sok helyen rendszeresek a gyerekbarát programok. A munka és a magánélet egyensúlyában viszont egyre tudatosabbá válnak a munkavállalók, közel felüknél kiemelkedően fontos szempont egy állás kiválasztásánál, hogy az gyerekbarát-e.
Magyarországról induló kezdeményezéssel segíti a GE több ezer munkatársát a világ 140 országában. A Dolgozó Szülők Napja elnevezésű rendezvény keretében az érdeklődők olyan témakörökben kaptak hasznos tanácsokat szakemberektől, mint a munka-magánélet sikeres összehangolása, a biztonságos internethasználat, a zaklatás, az atipikus foglalkoztatás és az egészséges életmód, illetve vezetőik, kollegáik is megosztották tapasztalataikat.

Az USA-ban és a Közel-Keleten is minket követtek

A társadalmi innovációs program – amely egy munkába visszatérő édesanya kezdeményezésére indult – nem csak gyermekeket nevelő szülőknek szól, hanem mindazoknak, akik a munka-magánélet témájában szeretnének tanácsokat, segítséget kapni, tapasztalataikat megosztani, legyenek akár gyermekvállalást tervezők, idős szülőt ápoló kollégák vagy olyanok, akik nem vállaltak gyereket, de személyes élethelyzetüknél fogva nyitottak és érdeklődnek például az atipikus foglalkoztatás iránt.

Kép:GE

„Az évek során megtapasztaltuk, hogy mindegy, hogy a bolygónk mely pontján él és dolgozik valaki, hogy szülő, egyedülálló vagy éppen idős szüleit gondozza, a munka-és magánélet összehangolása ugyanolyan kihívások elé állítja. Fantasztikus látni, hogy egy személyes indíttatásból indult kezdeményezés vezetői támogatással, és sok-sok önkéntes munkájával néhány év alatt egy globális társadalmi innovációvá nőtte ki magát és sokezer embernek ad támogatást a világ minden pontján”- tette hozzá Marton Éva, a program kezdeményezője.

Magánéletbarát munkahely? Miért is ne!
A munka és magánélet összeegyeztetése – másképp fogalmazva a családbarát munkahely – hosszú ideje globális slágertémának számít, itthon azonban még mindig gyerekcipőben járnak a cégek abban, hogy az elvi elkötelezettség mellett a gyakorlatban is változtassanak megszokott működésükön. Nálunk a kisgyermekes munkavállalók helyzete sem könnyű, miközben külföldön már más problémák vannak napirenden.
A dolgozó szülőnek is kell a „know-how”

Magyarországon az egyik szülő európai átlagban kiemelkedően sokáig, akár 3 évig is otthon maradhat gyermekével, ami nyilvánvalóan könnyebbséget jelent a gyermekvállalásban. Ugyanakkor a visszatérő édesanyák – vagy akár apák – ennyi idő alatt kiesnek a digitalizáció miatt egyre gyorsabban változó munka világából, ami megnehezíti a munkaerőpiacra való visszatérést és még nagyobb kihívást jelent a karrier és a család közötti megosztottság menedzselésében.

„A munkahelyek és a család közötti egyensúly elérése nagy kihívást jelent a dolgozó szülők életében. Éppen ezért fontos, hogy a munkahelyeken a rugalmas szemléletmód érvényesüljön. A családot támogató munkahelyekre, illetve a munkát is támogató, elfogadó családokra van szükség.” – mondta el a konferencián felszólaló Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Azon felül, hogy a családbarát munkahelyek kialakítása egyre elterjedtebbé válik a vállalatok körében, az is nélkülözhetetlen, hogy a szülők is elfogadják a segítséget, és ne érezzék azt, hogy míg az életük egyik fontos területére szánnak időt, addig azt a másiktól veszik el.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo