hirdetés

Nem tudni miért, de beindult az öngondoskodás

Bár még mindig az azonnali fogyasztást támogató cafeteria elemek szerepelnek az első helyen, a munkáltatói gondoskodást biztosító juttatások népszerűsége is jelentősen növekedett az elmúlt egy évben. Az ok egyszerű, a magyarok többsége nem bízik az állami szociális hálóban.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Egyre trendibb az öngondoskodás - Kép: PP Archív

Az önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, önsegélyező pénztár, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató, élet-, baleset és egészségbiztosítások leginkább akkor segítenek, ha nagy szükség van rájuk a cafeteriatrend.hu felmérése alapján ezek az elemek egyre népszerűbbek a munkavállalók és a munkáltatók körében.

„A tavalyi méréshez viszonyított 10 százalékot is elérő változás jelentős pozitív irányú trendet mutat, ugyanakkor a trendet kiváltó okot már nehezebb megtalálni” - mondta a Piac&Profitnak Fata László cafeteria szakértő, aki szerint sem az idei adóváltozások, sem más szabályozásbeli tényező nem indokolna ilyen markáns változást.

Ha a TOP 10 támogatandó felhasználási területet nézzük, akkor érdekes tendenciákat tapasztalhatunk. Az évekig első helyen szereplő étkezést már tavaly is megelőzte az egészségmegőrzés. Az idén az iskolakezdés támogatása jött fel az élre. Majd újabb egészségre, gondoskodásra vonatkozó elemek jelennek meg a listán. A 2011-ben toplistás nyelvoktatás támogatása az idén újra az élbolyba került. Emellett erősödött az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás pozíciója. (A cafeteriára vonatkozó idei szabályokról a Piac&Profit összefoglalója innen érhető el.)

A válaszok alapján a kitöltők 62,6 százaléka rendelkezik idén olyan juttatással, amelyet nem lehet azonnal felhasználni, hanem hosszabb távon gondoskodik a munkavállaló szükségleteiről. Ez az érték 2012-ben 54,7 százalék volt. Ezzel párhuzamosan pedig jelentősen emelkedett azok száma, akik stabil, működő, gondoskodást célzó programmal rendelkeznek, így a közeljövőben nem is tervezik ezek megváltoztatását.

A beérkezett 372 kérdőívből mindössze heten jelölték, hogy meg fogják szüntetni ezt a juttatásformát. Ez a válaszok 1,9 százalékát teszi ki, vagyis közel felére csökkent a tavalyi értékhez képest. Emellett 10,2 százalék nyilatkozott úgy, hogy tervezi ilyen juttatások bevezetését.

A tavalyi és az idei adatokat összevetve arra következtethetünk, hogy egyre több munkáltató tartja fontosnak, hogy hosszú távon gondoskodjon munkavállalói egészségéről, nyugdíjáról, biztonságáról. (Az idén egyébként átlagosan 251 ezer forint éves keretösszeget biztosítanak a cégek cafeteriára, illetve béren kívüli juttatás céljára.)

Mit tartanak a legfontosabbnak a cafeteriában?
Zárójelben a tavalyi helyezést jelöltük
2. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3.)
3. Étkezés támogatása (2.)
4. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (4.)
5. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (7.)
6. Üdülés, pihenés (6.)
7. Egészségmegőrzés (1.)
8. Munkába járás közigazgatási határon kívülről. (10.)
9. Helyi közlekedési bérlet (8.)
10. Nyelvoktatás (15.)
Tavaly a munkáltatók 38,5 százaléka jelezte, hogy nincsenek ilyen juttatásai a dolgozók részére és nem is tervezik ezek bevezetését, ezzel szemben idén már csak a munkáltatók alig több mint negyede, 27,1 százaléka vélekedett így. A cégvezetők 10 százaléka tervezi ezeknek a juttatásoknak a beépítését a cafeteria keretükbe (tavaly ez csak alig 6 százalék volt). A kutatás szerint a cégvezetők kevesebb, mint két százaléka (1,87%) tervezi az ilyen juttatások törlését. A válaszokból az is kiderül, hogy akik már bevezették az ilyen jellegű juttatásokat, azok elégedettek vele: csak a vállalatvezetők 0,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy átalakítaná a már meglévő keretet.

Az államban nem, a munkaadóban megbízunk

A magyarok többsége nem bízik abban, hogy a szociális háló a jövőben kellő védelmet nyújt majd, a lakosság mindössze 34 százaléka bízik az egészségügyi rendszerben, 31 százaléka pedig a szociális rendszerben, ezért egyre többen nyitottak az öngondoskodásra.  Habár saját bevallás alapján egyelőre kevesen tesznek konkrét lépéseket jövőjük biztosítására, de az alapvető igény már megvan, így ez a helyzet rövid időn belül is megváltozhat, ha erre munkaadójuk – melyben a megkérdezettek 76 százaléka megbízik – kínál nekik testre szabott lehetőséget.

Az adatokat a Stabilitás Pénztárszövetség statisztikái is alátámasztják. Az önkéntes nyugdíjpénztárakban mérséklődött a tagok számának csökkenése, (a második negyedében a tagok összlétszáma 1,13 millió fő volt) növekedtek ugyanakkor a befizetések a nyugdíjszámlákra, elérték a 20 milliárd forintot, miközben a kifizetések 34 százalékkal 15 milliárd forintra estek.

Jelentősen nőtt az egészségpénztárak vagyona is,az  összesített vagyon 2,5 százalékkal 43,61 milliárd forintra emelkedett. A tagok száma azonban csak éppen hogy nőtt, egy százalékkal emelkedett, 733 ezer főre. Tovább csökkent viszont a magán-nyugdíjpénztárak taglétszáma,  mintegy 6 ezer fővel 64 ezer főre apadt a taglétszám. Nőtt ugyanakkor az egy főre jutó vagyon: 2,93 millió forintra.

Hogy adjunk jól cafeteriát?
A munkáltatók egyre nagyobb összegeket fordítanak a szervezeti átalakításokra, teljesítménynövelésre, hatékonyság javításra. A cafeteria területét sem szabadna kihagyni a HR controllingból, ha azt akarjuk, hogy a juttatás a munkáltató részéről jól hasznosuló ráfordítás legyen, figyelmeztet a Piac&Profit szakértője, P. Király Ágnes okleveles adószakértő.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo