A betegség, amin még a távmunka is csak ront

Az európai munkavállalók ötöde érintett az egyik legelterjedtebb betegségben, a depresszióban, amely ezért a cégeknek is drága mulatság. Azonban van, amit a cégvezetés megtehet, hogy csökkentse a károkat.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kép: Pixabay

A depresszió egy igazán „demokratikus betegség” – minden társadalmi csoportot érint kortól vagy iskolázottságtól függetlenül. A depresszióra, mint betegségtípusra még mindig kevés figyelem irányul, és a tüneteit – mint a rossz hangulat, az élni akarás hiánya vagy épp a krónikus fáradtság – gyakran csak modorosságnak, póznak tekintik. Mégis komoly ára van: az európai munkavállalók 20 százaléka nyilatkozott arról, hogy depressziót diagnosztizáltak nála és ez sokba kerül a vállalkozásoknak is.

Mivel a depresszió jelentős hatással van az élet minőségére, és akadályozza az egyén normál tevékenységeit, így a betegségben szenvedő személy a munkahelyi feladatait sem tudja megfelelően ellátni. Mint az a londoni Királyi Tudományos Akadémia és a Londoni School of Economics and Political Sciences jelentéséből kiderült, az egyes európai országokban az emiatt elszenvedett céges veszteségek átlagosan a 60 millió eurós (18 milliárd forintos) összeget is elérik évente. s tartós betegszabadság, illetve a termelékenység hosszú távú csökkenése miatt. (Alkalmassági vizsgálatokkal ez is kiszűrhető.)

A depresszióval diagnosztizált dolgozóknak ugyanis a 20-55 százaléka vesz igénybe betegszabadságot A magasabb iskolázottságú emberek kisebb valószínűséggel veszik igénybe a betegszabadságot betegségük esetén, és ha mégis így döntenek, azt vonakodva teszik, hogy ne adjanak okot a munkáltatójuknak az elbocsátásra.

„Leggyakrabban kognitív-viselkedés terápiával gyógyítják, de esetenként gyógyszeres kezelés is szükséges lehet egy ideig” - magyarázza Dr. Szentmiklóssy Margit szakpszichológus, szakpszicoterapeuta a docplanner.hu weboldalon megjelent cikkében.

Többek között ezen veszteségek elkerülése érdekében fontos a cégvezetők szerepe az olyan támogató munkahelyi környezet kialakításában, ahol a depresszióban szenvedőknek nem kell a megbélyegzésüktől tartaniuk. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a távozásra tett felhívás vagy a rugalmas munkaidős foglalkoztatás sem mindig jelenti a legjobb megoldást az adott helyzetre. Ezek a megoldások is csak az elszigeteltség érzését fokozzák, és tovább mélyítik a problémát. A depresszióban szenvedőnek társadalmi befogadásra van szüksége.

Munkahelyek, ahol kezelik a stesszt
Az EU felmérése szerint a munkavállalók 51%-a véli úgy, hogy munkahelyén általános a stressz, s becslések szerint Magyarországon is évente 440 milliárd forintot veszítünk el a nem vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt. Az EU útmutatóval is segíti a stresszcsökkentést!
Mely tünetek utalhatnak depresszióra?

A depresszió kifejezés hangulatzavart jelent. Előfordulása nagyon gyakori az egész világon. Már 10 éves korban is jelentkezhet, de helyes diagnózist esetenként csak sok év múlva lehetséges adni. A diagnózis felállításához legalább 5 féle tünetnek szükséges fennállnia legalább 2 héten át:

A nap legnagyobb részében levert hangulata van.

Örömtelen, érdektelen.

Túl sokat, vagy túl keveset eszik amely testsúly növekedést, vagy testsúly csökkenést eredményezi.

Álmatlanság, aluszékonyság, alvászavar jellemzi.

Feleslegesnek érzi magát.

Ok nélküli bűntudata van.

Nehezen koncentrál, gondolkodási és tanulási képessége csökken.

Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai támadnak.

Más pszichés tünetek, mint szorongás, pánik, személyiség zavarok stb. is  társulhatnak hozzá, illetve különböző testi betegségek kísérhetik.

Ha a rendszeren múlik, mind belehalunk
Bármekkora szerepe is van a környezetnek és a külvilágnak abban, hogy a kiégés (burnout) lassan népbetegséggé válik, a szakemberek szerint csak az önmagunkért való felelősség felvállalásával változtathatunk. Nem érdemes a külvilágra várni.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo