Bárki belehallgathat a mobilhívásába – Védekezzen!

Csak hazánkban cégek ezrei és személyek tízezrei rendelkeznek olyan jogi, pénzügyi, szabadalmi, kereskedelmi és egyéb üzleti adatokkal, amelyek illetéktelen kezekbe kerülése óriási károkat okozna.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Viszonylag egyszerűen lehallgathatók - Kép: SXC

A nemzetközi lehallgatási botrányok megmutatták, hogy az adatlopás ellen eddig legkevésbé védett terület a telefonon, élőszóban átadott információ. Csak hazánkban cégek ezrei és személyek tízezrei rendelkeznek olyan jogi, pénzügyi, szabadalmi, kereskedelmi és egyéb üzleti adatokkal, amelyek illetéktelen kezekbe kerülése óriási károkat okozna. Kun Szabolcs a CryptTalk egyik tervezője szerint az állami szférát ért esetek komoly felismerésként hatnak, emiatt várható, hogy a közeljövőben az érzékeny adatok védelmére a legnagyobb vállalatok, a jelentős profitot termelő cégek, illetve az ilyen támadásoknak tevékenységi körük alapján különösen kitett piaci szereplők hajlandóak lesznek áldozni. (Az adatlopás egyre gyakoribb probléma a kkv-k körében.)

Az ipari kémkedés tipikus célpontjai az egymással éles piaci versenyben álló nagyvállalatok, ahol napi szinten termékfejlesztéssel, stratégiával, vagy nagy volumenű pénzügyi tranzakciókkal, tőzsdei információkkal, felvásárlásokkal kapcsolatos egyeztetések, ártárgyalások zajlanak, illetve jogi, pénzügyi partnerekkel történő információcsere folyik. Annak ellenére, hogy a lehallgatás törvénybe ütközik, a hagyományos vezetékes és mobiltelefon-hálózatok technikailag könnyedén lehallgathatók, hiszen a vezetékeken átmenő, vagy a levegőből elfogott jelek kódolása rövid időn belül visszafejthető.

„Mivel egy egymillió forint „befektetést” igénylő illegális lehallgatás százmilliós nagyságrendű kárt vagy bevételkiesést is okozhat, a mobilhívásokat megcélzó ipari kémkedést a nemzetközi vállalatok egyre inkább valós problémaként kezelik” – vázolta a problémát Kun Szabolcs. – „Amíg azonban a mobilhívások megfelelő titkosítására nem volt lehetőség, az üzleti kommunikációt csak úgy lehetett védeni, hogy a munkatársak rosszabb minőségű, a mobilitást korlátozó védett vonalas rendszereken, vagy tetemes utazási költségekkel járó személyes találkozókon bonyolították le a bizalmas információk átadását.”

A Mikulást is kihasználják a csalók
A csalóknak is megérkezett az ünnepi szezon, hiszen pontosan tudják, hogy ekkor lehet csak igazán kihasználni a gyanútlan, átlagosan nagyobb adakozó kedvvel rendelkező áldozatokat.
„Bár a cégek az érzékeny üzleti adataikat régóta minden lehetséges eszközzel igyekeznek megvédeni az illetéktelenektől, a mobilhívások során elhangzó információk továbbra is teljesen védtelenek” – hangsúlyozta Kun Szabolcs. Várható volt, hogy a valós fenyegetés az alapvető igény alapján megteremti a keresletet – az elmúlt néhány évben a mobilhívások titkosítására piaconként egy-két szereplő meg is kezdte a célzott fejlesztéseket

„A hívások biztonságára fordított összegek megtérülése nehezen kiszámítható, hiszen egy lehetséges veszteséget előz meg. Azonban a kár rendkívül jelentős is lehet, így a védelem üzleti értéke a vállalatok számára az egyéni piaci kockázattól, illetve a mobilitás, a könnyen használhatóság és a biztonság kombinációjának értékétől függ” – hangsúlyozta Kun Szabolcs. – „Tény azonban, hogy több ezer cég és több tízezer személy lehet ma Magyarországon, akik számára a mobilhívások titkosítása mindennapi igény, így a felhasználók körének fokozatos bővülésével a jövőben a szolgáltatások egyre szélesedő közönség számára válhatnak elérhetővé.”

Ma már bármelyik oldal fertőzhet!
Míg néhány évvel ezelőtt a legtöbb internetes kártevő az erotikus oldalakon keresztül került a látogatók számítógépeire, mára a technológiai és telekommunikációs oldalak a legfertőzőbbek.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo