Új műholdakról dől majd az internet az egész világra

Műholdak százai, akár ezrei segítségével belátható időn belül a világnak szinte minden részén elérhető lesz az Internet. Több világcég fut versenyt a nagy üzletért, de kérdés még: anyagilag is általánosan elérhető lesz-e a szolgáltatás.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Február 26-án lövik fel Szojuz-rakétával a Francia-Guyanában lévő űrtámaszpontról, az amerikai OneWeb vállalat és az Airbus első, az Internetet szolgáló műholdját, amelyet nem kevesebb, mint 900 követ majd a további években. Ezek a berendezések alacsony, a Földtől 1.200 km-re fekvő pályán keringenek, ellentétben hagyományos társaikkal, amelyek több, mint 35.000 km-es magasságban járják útjukat bolygónk körül. Az alacsonyabb pálya azt jelenti, hogy a műholdak a megszokottnál gyorsabban továbbítják a jeleket – ugyanakkor azok vételét jobban befolyásolhatják az időjárási körülmények, a felhők, a köd.

Kép: Pixabay

Az új műholdak lényegesen kisebbek és könnyebbek, mint a korábbiak, így sorozat-gyártásban állíthatók elő. Erre annál is inkább szükség van, mert bizonyos üzemidő után cseréjükre lesz szükség. Gond így, hogy a sok kiszolgált műhold növelheti az űr-hulladékot, ezért begyűjtésükről is gondoskodni kell majd. Az Airbus műholdjainak jelét egyébként kis méretű, a tetőkre szerelt, napelemmel üzemelő antennákkal lehet majd fogni.

Míg az európai-amerikai együttműködéssel indult projekt igyekszik a döntőnek számító első, működő rendszert kiépíteni, nem

Magáncégekhez “szervezik ki” a NASA Hold-programját
A NASA, az amerikai Űrkutatási Hivatal a következő 10 évben 2.6 mrd. dollárt szán a magániparnak az űrrepülés fejlesztésére. Irány ismét a Hold.
egy vetélytárs is dolgozik. A kanadai Telesat, történetesen ugyancsak az Airbus-szal közösen, 2022-től tervezi üzembe helyezni Telesat-Leo elnevezésű rendszerét. Ugyanakkor a Tesla-autógyár alapítója és a SpaceX űrhajózási cég tulajdonosa, Elon Musk több ezer műholdas rendszer telepítésére készül.

Próbálkozott már a Facebook is: Aquila nevű drónjai biztosították volna az Internetet, de a kísérletek a drónok lezuhanását követően abbamaradtak. Az Alphabet, a Google cége, már korábban feladta nagy drónokkal való próbálkozásait, de most másképp próübálkozik: 18 km magasságba küldött ballonokkal kívánják biztosítani az Internetet.

Míg a verseny folyik, tisztázatlan még, hogyan tudjuk majd használni a világ szinte minden részén fogható Internetet. A mobil készülékek a jelek vételére nem alkalmasak, így várhatóan az internetes és mobil szolgáltatók révén lehet majd csatlakozni. Nyílt kérdés, ki mennyire tudja majd viselni ennek költségeit.

(Forrás: Die Welt)

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo