hirdetés

Új fenyegetéseket, rafináltabb bűnözőket hoz 2017

2017-ben a kiberbűnözők rafináltabb taktikákkal próbálnak meg pénzt kicsikarni a vállalatokból: új módszerek várhatók többek között a zsarolóvírusok, az üzleti e-mailekhez kapcsolódó visszaélések és az internethez csatlakoztatott eszközök területén A Trend Micro jóslatai szerint jövőre még kevésbé szabad megbíznunk az interneten keresztül érkező információkban, legyen szó akár politikáról, akár sürgős átutalási megbízásról

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép: Pixabay

A kiberbűnözők folyamatosan fejlesztik módszereiket, hogy a legmagasabb szintű védelmi megoldásokat is megkerülhessék, és a legújabb technológiák sebezhetőségeit is kihasználhassák. Nem lesz ez másként 2017-ben sem - hívta fel a figyelmet a Trend Micro. A vállalat jóslatai szerint egyre több pénzügyi szakembertől próbálják jövőre megtévesztő e-mailekkel kicsikarni a vállalat kasszájának kulcsát, és a zsaroló vírusoktól most már egyetlen, internethez csatlakoztatott eszköz sem lehet biztonságban. Emellett a korábbi trendeknek megfelelően a kiberpropaganda és a biztonsági rések terén is további visszaélések várhatók.

„A 2016-os év fenyegetései új kapukat nyitottak a kiberbűnözők előtt, bővítve a támadási felületek és támadások körét. Így jövőre a számítógépes biztonsági iparágnak is újabb területekre kell fókuszálnia. Jóslatunk szerint az új uniós általános adatvédelmi rendelet (General Data Protection Regulation, GDPR) eredményeként a vállalatok komoly változtatásokra kényszerülnek az adatkezelésben. Emellett új támadási módszerek fenyegetik majd a szervezeteket, a zsarolóprogramok újabb taktikákat vetnek be, és még több készüléket fognak megtámadni” – mondta el Raimund Genes, a Trend Micro technológiai igazgatója. A szakember szerint további veszélyt jelent a félretájékoztatás: mivel a világ népességének már 46 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, a világ új vezetőinek kinevezésével párhuzamosan tovább nő majd a kiberpropaganda, amely potenciálisan téves információkkal befolyásolhatja a közvéleményt.

Senki sincs biztonságban
A Magyarországon is jelen lévő német ThyssenKrupp cégről derült ki legutóbb, hogy kiberbűnözők áldozatává vált. A G Data szerint azonban nemcsak a nagy, hanem a kisebb cégek is célpontok lehetnek, főleg, ha értékes szabadalmakat birtokolnak.
Célkeresztben a bankautomaták

Az elmúlt év a zsaroló vírusok éve volt, és minden jel arra utal, hogy ez a típusú fenyegetés elérte csúcspontját. A kiberbűnözők azonban várhatóan jövőre sem adják fel ezt a jól jövedelmező forrást, sőt, bővíteni fogják a lehetőségek tárházát. A szakértők előrejelzése szerint az újonnan felfedezett zsarolóvírus családok száma 25 százalékkal nő 2017-ben, mivel a bűnözők új célpontokat keresnek majd: a POS terminálok, bankautomaták és ipari rendszerek leszenk célkeresztben.

Egy ransomware támadás 2016-ban átlagosan 722 dollárt hozott a kiberbűnözők konyhájára, míg az üzleti e-maileket érintő visszaéléseknél (Business Email Compromise, BEC) átlagosan 140 000 dollár értékű zsákmányra számíthattak. Ennek tükrében érthető, hogy a hackerek 2017-ben még több ártatlan áldozatot próbálnak meg megtévesztő e-mailekkel rávenni arra, hogy jókora összegeket utaljanak át a csalásra létrehozott számláikra. Egy pénzügyi tranzakciókat bonyolító rendszer ráadásul közvetlenül is feltörhető. Ez ugyan több munkával jár, azonban ezzel a módszerrel a bűnözők sokkal nagyobb, akár 81 millió dolláros zsákmányhoz is juthatnak, mint azt az év eleji, bangladesi központi bank ellen végrehajtott hackertámadás példája is mutatja.

Így nem lesz belőlünk is áldozat
Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb biztonsági intézkedéseket, amelyeket az ünnepek közeledtével még a legnagyobb rohanásban is ajánlott megtenni annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a gyanútlanokra vadászó bűnözőktől.
Célzott támadások az online eszközök ellen

Napjainkban egyre több eszköz képes az internetre csatlakozni, a fitneszkarkötőktől kezdve az okos mosógépeken át egészen a komoly ipari rendszerekig. Ezek ugyan megkönnyítik és kényelmesebbé teszik az életünket, a kiberbűnözők számára azonban újabb vonzó célpontokat jelentenek. A célzott támadások tekintetében 2017-ben még nagyobb szerepet kapnak a különféle, internetkapcsolattal rendelkező eszközök, azaz a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT), valamint az Ipari Eszközök Internete (Industrial Internet of Things) komoly kockázati tényezővé válik. A kiberbűnözők a biztonsági réseket és a nem biztonságos rendszereket célozzák, és az üzleti folyamatok megzavarására törekszenek – ahogy azt idei évben például a Mirai malware segítségével tették. A gyártási és ipari irányítórendszerek ellenőrzése során egyre nagyobb arányban használnak mobil eszközöket. Ez a trend a rendszerekben található jelentős számú biztonsági résen felül további fenyegetéseknek teheti ki a szervezeteket.

Mit tehetnek a vállalatok?

„Jövőre várhatóan gyakran fogjuk hallani biztonsági szakemberektől a többrétegű védelem kifejezést. Nem véletlenül, hiszen olyan komplex fenyegetésekre kell felkészülnünk, melyekkel szemben már nem elegendők a hagyományos biztonsági technológiák, illetve az egymástól elszigetelten működő védelmi rendszerek. A megfelelő szintű biztonság csak azáltal érhető el, ha a védelem különböző szintjei egymással koordináltan együttműködnek. Ezt a szempontot célszerű figyelembe venni az új eszközök beszerzése és bevezetése során. Nincs egyetlen csodafegyver, egy minden ellen védelmet nyújtó IT-biztonsági megoldás. A kulcs a többszintű védelemben és az együttműködésben rejlik” – tanácsolja a hazai vállalatoknak Bárány Zsolt, a Trend Micro Magyarországért és Romániáért felelős regionális ügyfélmenedzsere.

Öt trükk, amivel kicselezzük a bűnözőket
Egyre több és egyre súlyosabb támadás éri a magyar kis- és középvállalatok informatikai rendszereit. A hazai cégek a felmérések szerint azonban még mindig nem fordítanak elég figyelmet a védekezésre. Adunk öt tippet ahhoz, hogy kicselezhessük a kiberbűnözőket.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo