hirdetés

Milliárdokat hozhat az építőiparban a digitalizáció

Részletes számítógépes modellezés alapján épül Svájc legnagyobb épülete, a Roche gyógyszergyártó számára. A digitalizáció 5-10 százalékos költségcsökkentést jelenthet az építőiparban – Svájcban, ahol csak most kezd elterjedni, például évente legalább 3 milliárd frankot.
hirdetés

Más iparágaktól (például a járműgyártástól) eltérően az építőiparban eddig általában kevéssé terjedt el a digitalizáció. Jóllehet alkalmaznak korszerű műszaki eszközöket, a tervezési folyamatok még mindig javarészt a hagyományos utat követik. A BIM (Building Information Modeling, azaz épületinformációs modellezés) az építőipari folyamatok és módszertanok új megközelítése.

Kép: NZZ

Lehetővé teszi valamennyi, az építmények tervezésében, létrehozásában résztvevő szereplő számára az összehangolt térbeli tervezést. Az adatokat a “felhőbe” feltöltve állandóan a legfrissebb információk állnak rendelkezésre a kivitelezés, felújítás, vagy az üzemeltetés valamennyi résztvevője számára. Így eleve megelőzhetők az építési hibák, olyanok, mint a hírhedt svájci eset, amikor egy szálloda építésénél 120 zuhanyvezeték került rossz helyre, óriási többletköltséget okozva.

A szakma eredetileg „Building Information Modeling”-et, azaz épületinformációs modellezést értett a név alatt, amely virtuális háromdimenziós modellek készítését és felhasználását jelentette. Napjainkban már inkább „Building Information Management”-nek, azaz épületinformációs menedzsmentnek nevezzük, amelybe beletartozik a 3D modell és a csatolt, nem grafikus információk teljes életcikluson keresztüli kezelése, többcélú felhasználása is.

A rendszer további előnye, hogy

az épület részletes adatai “örökre” fennmaradnak, így felújításoknál akkor sincsenek gondok, mint napjainkban régi épületeknél, amelyek tervrajzai már nem fellelhetők.

A svájci Roche gyógyszer-konszern ezzel a módszerrel építteti immár második nagy épületét, amely a legmagasabb lesz az országban.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Munkaerő: kincs, ami nincs
Egészen új helyzet állt elő a magyar munkaerőpiacon. Már nemcsak a hiányszakmákban, hanem minden szektorban kevés a dolgozó. A legnagyobb veszélyben mégis a kkv-k vannak.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo