Még mindig az e-mail a legnagyobb veszélyforrás

Az információbiztonságért felelős vezetők egyre inkább bíznak abban, hogy a felhő alapú működés javítja a védelem hatékonyságát. Ez különösen a kkv-k számára jelenthet megoldást – hangzott el egy szakmai tájékoztatón.

„Idén minden eddiginél több biztonsági szakember nyilatkozott úgy, hogy a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre a konszolidáció, a folyamatos képzés és a biztonsággal kapcsolatos beruházások növelése révén – mondta Ács György, a Cisco regionális hálózatbiztonsági szakértője. – Itthon is hasonló tendenciákat tapasztalunk, ugyanakkor

az olló folyamatosan nyílik az IT biztonsági szempontból jóval felkészültebb nagyvállalatok és a kkv-k között. Ez utóbbiak számára elsősorban a felhő alapú szolgáltatások jelenthetnek megoldást.”

Kép: Flickr/persecsys

„Pozitív fejlemény, hogy az üzemeltetők egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hálózati forgalmuk részletes monitorozására. Ugyanakkor az IT biztonsági területet is sújtó szakemberhiány miatt a kiszervezés, valamint az integrált és automatizált megoldások is egyre inkább előtérbe kerülnek. A tudatosság növelésére pedig léteznek viszonylag egyszerű, de nagyon hatékony módszerek. Az a munkatárs, aki már megnyitott egy gyanús linket, és mögötte egy figyelmeztetést talált, miszerint ez egy phishing támadás is lehetett volna, egyhamar nem felejti el ezt az esetet, és sokkal tudatosabbá válik” – tette hozzá Csordás Szilárd, a vállalat IT biztonsági tanácsadója.

A 10 vagy több gyártó megoldásait alkalmazó összetett biztonsági környezet jelentősen korlátozza

Milyen fenyegetéstől tartanak a vállalkozások?
A technológia fejlődése nem csak az új üzleti modellek számát szaporítja, de a fenyegetésekét is. A hagyományos kockázatok mellett idén is a kiberkockázatok és az üzletmenet folytonosságát fenyegető kockázatok toplistások az Allianz Kockázati Barométerén.
a vállalati rendszerek átláthatóságát. A Cisco által megkérdezett szakemberek 65 százaléka szerint egyáltalán nem könnyű a megtámadott végpontok felderítése, elkülönítése és a károk helyreállítása.

A felmérésben részt vevők azt is megjegyezték, hogy a sikeres támadások továbbra is jelentős pénzügyi veszteségekkel járnak. A válaszadók 45 százaléka mondta, hogy az okozott kár meghaladta az 500 ezer dollárt. A megkérdezettek több mint 50 százaléka esetében az anyagi kár félmillió dollár alatt maradt, míg a vállalatok 8 százalékánál a legköltségesebb támadások okozta kár meghaladta az 5 millió dollárt.

A kutatás szerint számos vállalatnál a különböző gyártók megoldásait nem integrálják, így a riasztások és a priorizálás sem egy helyen történik.

A felmérés azt mutatta, hogy azok a biztonsági vezetők, akik akár kevesebb IT biztonsági megoldást alkalmaznak, de azokat egy architektúrába integrálják, hatékonyabban képesek kezelni a riasztásokat.
A leginkább együttműködő szervezetek veszítik a legkevesebb pénzt. A silók felszámolása kézzelfogható pénzügyi előnyökkel jár. A biztonsági szakemberek 95 százaléka arról számolt be, hogy hálózati és biztonsági csapatok között szoros az együttműködés. A válaszadók 59 százaléka szerint, ahol a hálózati és biztonsági csoport nagyon vagy rendkívül együttműködő volt, a legsúlyosabb adatvesztések okozta kár is 100 ezer dollár alatt maradt.

Egyre nagyobb a bizalom a felhő alapú biztonsági megoldásokkal és a felhőbiztonsággal kapcsolatban. A biztonsági szakemberek 93 százaléka arról számolt be, hogy a felhő alapú működés növelte a hatékonyságot és az eredményességet.

A felhőinfrastruktúrák védelmének összetettségével kapcsolatos aggodalmak csökkentek – 2018-ban még 55 százalék találta problémásnak a felhő védelmét, 2019-re ez a szám 52 százalékra csökkent.

„Belefáradni a kiberbiztonságba” – 2018-ban még a válaszadók 46 százaléka mondta, hogy nem képes mindig egy lépéssel a kiberbűnözők előtt járni, ez a szám azonban 2019-re 30 százalékra csökkent.

Az e-mail továbbra is az első számú fenyegetési irány. Az adathalászat és a felelőtlen felhasználói magatartás (például rosszindulatú hivatkozásokra kattintás az e-mailben vagy egy weboldalon) továbbra is magas, és a Cisco egyik legnagyobb problémája. Az ezzel kapcsolatos aggodalom mértéke egyenletes volt az elmúlt három évben (56-57 százalék).

 

 

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo