hirdetés

Hímsovinsztává vált az Amazon hr-robotja

Botrányba fulladt az Amazon hr-programjának bevezetése, a mesterséges intelligencia szisztematikusan dobta ki az állásokra jelentkező nőket. A cég most dobhatja ki az egész fejlesztést.
hirdetés

Az Amazon a munkaerő-toborzást folyamatát próbálta automatizálni, ezért egy olyan programot kezdett fejleszteni, ami automatikusan értékeli a cégnek beküldött önéletrajzokat, és csak a rostán átmenő néhány jelentkezést juttatja tovább a hr-osztálynak.

Élesben is kipróbálták

Mesterséges Intelligencia Koalíció alakult
A hazai infokommunikációs szektor vezető vállalataival lépett szövetségre az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A koalíció tagjai állandó együttműködési fórumot teremtenek, hogy közösen dolgozzák ki Magyarország AI-stratégiáját.
A Reuters szerint a fejlesztést már évekkel ezelőtt elkezdték, a programot részben használták is alkalmazottak kiválasztására. Teljes mértékben azonban nem támaszkodtak rá, mert az algoritmus problémái már 2015-ben nyilvánvalóvá váltak. 2017-ben pedig már teljesen leállították a projektet.

A gépi tanulás elvén működő program ugyanis valamikor – egyelőre ismeretlen okból – arra jutott, hogy a férfi munkavállalókat kell előnyben részesítenie a nőkkel szemben. Ezután automatikusan rosszabbnak minősítette a női jelentkezőket: két azonos önéletrajz közül alacsonyabb pontszámot adott annak, amelyiken női név, illetve más, női jelentkezőre utaló részlet szerepelt.

Teljesen megbízhatatlannak bizonyult

A Reuters szerint elképzelhető, hogy az AI azért diszkriminálta a női jelentkezőket, mert a férfiak átlagosan magabiztosabban nyilatkoztak a saját teljesítményeikről az önéletrajzukban – gyakrabban használtak olyan kifejezéseket, mint hogy „végrehajtottam”, vagy „megszereztem”. A gép tehát a bevallott teljesítményt összekötötte a jelentkező nemével, és azt a következtetést vonta le, hogy a nők nyilván női mivoltukból fakadóan rosszabb teljesítményt nyújtanak.

Nem ez volt az egyetlen hiba a programmal, az Amazon-alkalmazottak beszámolója szerint az rendszeresen ajánlott képzetlen jelentkezőket mindenféle munkára. Mint mondták, idővel már úgy tűnt, mintha véletlenszerűen dobna vissza vagy választani ki jelentkezéseket.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo