hirdetés

Hímsovinsztává vált az Amazon hr-robotja

Botrányba fulladt az Amazon hr-programjának bevezetése, a mesterséges intelligencia szisztematikusan dobta ki az állásokra jelentkező nőket. A cég most dobhatja ki az egész fejlesztést.
hirdetés

Az Amazon a munkaerő-toborzást folyamatát próbálta automatizálni, ezért egy olyan programot kezdett fejleszteni, ami automatikusan értékeli a cégnek beküldött önéletrajzokat, és csak a rostán átmenő néhány jelentkezést juttatja tovább a hr-osztálynak.

Élesben is kipróbálták

Mesterséges Intelligencia Koalíció alakult
A hazai infokommunikációs szektor vezető vállalataival lépett szövetségre az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A koalíció tagjai állandó együttműködési fórumot teremtenek, hogy közösen dolgozzák ki Magyarország AI-stratégiáját.
A Reuters szerint a fejlesztést már évekkel ezelőtt elkezdték, a programot részben használták is alkalmazottak kiválasztására. Teljes mértékben azonban nem támaszkodtak rá, mert az algoritmus problémái már 2015-ben nyilvánvalóvá váltak. 2017-ben pedig már teljesen leállították a projektet.

A gépi tanulás elvén működő program ugyanis valamikor – egyelőre ismeretlen okból – arra jutott, hogy a férfi munkavállalókat kell előnyben részesítenie a nőkkel szemben. Ezután automatikusan rosszabbnak minősítette a női jelentkezőket: két azonos önéletrajz közül alacsonyabb pontszámot adott annak, amelyiken női név, illetve más, női jelentkezőre utaló részlet szerepelt.

Teljesen megbízhatatlannak bizonyult

A Reuters szerint elképzelhető, hogy az AI azért diszkriminálta a női jelentkezőket, mert a férfiak átlagosan magabiztosabban nyilatkoztak a saját teljesítményeikről az önéletrajzukban – gyakrabban használtak olyan kifejezéseket, mint hogy „végrehajtottam”, vagy „megszereztem”. A gép tehát a bevallott teljesítményt összekötötte a jelentkező nemével, és azt a következtetést vonta le, hogy a nők nyilván női mivoltukból fakadóan rosszabb teljesítményt nyújtanak.

Nem ez volt az egyetlen hiba a programmal, az Amazon-alkalmazottak beszámolója szerint az rendszeresen ajánlott képzetlen jelentkezőket mindenféle munkára. Mint mondták, idővel már úgy tűnt, mintha véletlenszerűen dobna vissza vagy választani ki jelentkezéseket.

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo