Ez lehet a kiskereskedelem jövője

Nincs pénztáros, a vonalkódot mobillal olvassuk le, fizetni akár arccal is lehet – az Alibaba a közelmúltban számos futurisztikus, szinte teljesen automatizált boltot indított Kínában. A kényelem árnyoldala, hogy az árukért részben az adataikkal fizetnek a vásárlók.

Az online kereskedelmi platformjáról ismert Alibaba a fizikai térben is terjeszkedik: bolti alvállalata, a Hema sorban nyitja az üzleteit Kínában, az elmúlt egy évben 65 új boltot indítottak. Ezek a boltok több szempontból is különböznek a jól ismert szupermarketektől, több elemet megőriztek az Alibaba technológiai szemléletéből.

Már megint a vasárnapi boltzár
Az előterjesztő szakszervezet szerint a jelenlegi helyzetben mindenki jól járna a vasárnapi zárvatartással, de a korábbi tapasztalatok alapján ez nem jelenthető ki száz százalékos biztonsággal.

Online és offline kereskedelem egyben

A Hema újítása, írja a CNBC, hogy az offline bevásárlást jelentős részben összekötik az e-kereskedelemmel. A vásárláshoz le kell tölteni egy mobilalkalmazást, amely a fizetést segíti: pénztárosok egyáltalán nincsenek, az áruk vonalkódját mobillal lehet leolvasni és az önkiszolgáló kasszánál lehet kifizetni.

Kínában csaknem minden nagy üzletben lehet a bankszámlával összekötött mobilos alkalmazásokon keresztül vásárolni, ez alól a Hema-boltok sem kivételek. Sőt, a kasszákba ezekben boltokban még arcfelismerő eszközt is építettek, így aki engedélyezi ezt a fajta a hozzáférést a bankszámlájához, akár pusztán az arca alapján is fizethet (ezt a technológiát egyébként az Alibaba a KFC-étteremlánccal közösen is fejleszti, azaz jó eséllyel az ő gyorséttermeikben is megjelenhet).

A boltnak ezzel együtt vannak alkalmazottjai, az ő dolguk például az, hogy online rendeléseket teljesítsenek. A Hema-boltok ugyanis egyben Alibaba-raktárakként is működnek. A Hema-boltok mindemellett nagymértékben automatizáltak: az egész üzlet plafonját szállítószalagok hálózzák be, az alkalmazottak ezeken keresztül juttatják el az interneten rendelt árukat a megfelelő szállítóhoz. Az automatizálás csúcsát ugyanakkor a boltokhoz kapcsolódó éttermek jelentik: ezekben a konyhán kívül egyáltalán nem található személyzet. A rendelést konzolokon adhatják le a vendégek, az ételt pedig robotjárművek szállítják a megfelelő asztalhoz.

Az Alibaba internetes felületét más módon is támogatják a boltok: a vásárláshoz szükséges alkalmazás adatokat gyűjt arról, mit veszünk az üzletekben. Később az Alibaba ez alapján személyre szabva tudja a figyelmünkbe ajánlani a termékeit.

Szembeötlő, mekkora előnyben van az Alibaba a személyre szabható, adatalapú reklámozás terén például a Google-hez képest: az amerikai keresőóriás nemrég hatalmas összegeket fizetett ki a Mastercardnak anonimizált vásárlási adatokért, hogy azokból próbáljon következtetni arra, hogyan lehetne hatékonyabban reklámozni. Ezzel szemben az Alibaba névvel, címmel, arcképpel és termékekkel ellátott, részletes vásárlási listákból dolgozhat

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo