Kínában már működik az automatizált házhoz szállítás

2018. július 30. hétfő - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Miközben nemrég több cég is engedélyt kapott Kínában arra, hogy drónokkal végezzenek kiszállítást, az utakon megjelentek az automatikusan közlekedő házhozszállító járművek.

Peking egyik peremkerültében a Zhen Robotics önállóan közlekedő robotja szállítja ki a kisebb megrendeléseket a helyi Suning szupermarketből a közelben lakó vásárlóknak – írja a Kosárérték. A hatkerekű, nagyobb porszívóra vagy kisebb mosógépre emlékeztető eszköz óránként csupán három kilométert képes megtenni, de a szomszédságban így is pár perc alatt házhoz visz néhány kisebb tételt: például gyümölcsöt, innivalót, rágcsálnivalót.

A vásárlónak nincs más dolga, mint kiválasztani a megfelelő terméket, megadni a szállítási címet, végül a mobillal fizetni. A szupermarket munkatársa elhelyezi az árucikkeket a robot rakterében, és az intelligens jármű már útjára is indul. Egy kb. 200 méterre lévő lakáshoz 3-4 perc alatt megérkezik.

A mintegy 30 kilós, GPS-rendszerrel, kamerákkal és radarral felszerelt berendezés folyamatosan pásztázza környezetét, és egy lézeres érzékelő rendszer biztosítja, hogy ne ütközzön bele semmibe.  A jármű egy töltéssel 24 órán át képes működni. Éppen ezért nem igazán érdemes menet közben ellopni, hiszen a robot kamerája rögzít mindent, és a GPS is segít lefülelni a tolvajt.

Kína a világ legnagyobb e-kereskedelmi piaca: a PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó cég szerint a lakosság 52 százaléka havonta legalább egyszer vásárol okostelefonján, míg ez az arány globálisan csupán 14 százalék. A mobilfizetés is kimagaslóan magas arányú az ázsiai országban. A Zhen Robotics tehát joggal bízhat a sikerben. Liu Zhiyong, a cég alapítója és vezetője úgy tudja, hogy naponta 100 millió csomagot szállítanak házhoz Kínában, és azt gondolja, ez a szám akár egy milliárdra is emelkedhet a jövőben. Szerinte nem lesz elegendő ember a feladat végrehajtására, ezért kell automatizálni a folyamatot. Másik szempont a ráfordítások csökkentése, mivel a kiszállításnál az utolsó egy kilométer fajlagos költsége a legmagasabb.

A piacvezető sem maradhat le

Kína legnagyobb e-kereskedelmi platformját, a JD.com-ot üzemeltető Jing Dong júniusban kezdte meg az automatizált kiszállítás Peking egy másik kerületében. A fekete-piros járművek nagyobbak és valamivel gyorsabbak, mint a Zhen Robotics gépei, és 30 csomagot képesek egyidőben szállítani. Egyszerre 20 járművet állítottak forgalomba, amelyek radarjaik és szenzorjaik segítségével érzékelik környezetüket, beleértve a közlekedési lámpákat is. Amikor megérkeznek a megadott címre, jelzést küldenek a megrendelőnek, és a csomagot arcfelismerés alapján adják ki.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek