Digitális szörnyet teremtett – Zuckerberg az Európai Parlamentben

Sok kemény kérdést kapott brüsszeli meghallgatásán Mark Zuckerberg. A Facebook főnöke ugyan önkritikus hangot is megütött, de a lényegi kérdések megválaszolása elől kitért.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Parlament frakcióvezetői abból az alkalomból citálták maguk elé az internetes óriáscég vezetőjét, hogy életbe léptek az EU szigorú adatvédelmet előíró új rendszabályai, a DSVGO.

A cél az volt, hogy számon kérjék, miért tette lehetővé a Facebook hamis hírek terjesztését, ezzel többek között a beavatkozást az amerikai elnökválasztási kamányba, nemkülönben használói adatainak illegális felhasználását.

Guy Verhofstadt, a Liberálisok frakciójának vezetője fogalmazott a legkeményebben, feltéve Zuckerbergnek a kérdést:

a digitális technológia olyan nagyjai mellett akar-e bevonulni a történelembe, mint Bill Gates vagy Steve Jobs – vagy pedig mint az az ember, aki „digitális szörnyet teremtett, s ezzel szétrombolta a demokráciákat és a társadalmaikat”.

Verhofstadt szerint nem megoldás az, amit Zuckerberg hirdet, hogy majd maguk kijavítják elkövetett hibáikat. Annál is kevésbé, mivel a FB alapítója nem tudott válaszolni Manfred Webernek, a néppárti frakció vezetőjének arra a kérdésre: nevezze meg cégénak legalább egy vetélytársát…

Zuckerberg – akárcsak meghallgatásán az amerikai törvényhozásban – ezúttal is bocsánatot kért a FB által elkövetett hibákért, azért, hogy „nem fordítottak kellő figyelmet” a használók adatainak védelmére, és változást, az uniós rendszabályok szigorú, sőt, világméretű megtartását ígérte.

Adatvédelmi incidens: mit tanulhatunk a Facebook-botrányból?
A személyes adatok kezelésének és védelmének kérdése talán még soha nem volt annyira a középpontban, mint az elmúlt hetekben: a GDPR szinte minden gazdálkodószervezetet, közintézményt érint, a világsajtóban végigsöprő Facebook–Cambridge Analytica-ügy pedig sajátos megvilágításba helyezi az új rendelkezések aktualitását és lehetséges hatásait is.

A közlések valóságtartalmát ellenőrző munkatársak és a mesterséges intelligencia segítségével aktívabban kívánnak fellépni a hamis hírek ellen. Így már elérték, hogy az „Iszlám Állam” és az Al-Kaida terrorista szövegeinek 99 százalékát el tudják távolítani. Nigel Farage, a szélsőjobboldali, Európa-ellenes frakció brit vezetője viszont azt kifogásolta, hogy a FB a „politkai korrektség” jegyében őket különbözteti meg hátrányosan, ezt saját FB-oldalán is tapasztalja.

Zuckerberg azt is mondta, hogy a FB segíti Európát, ahol 400 millió használója van, hiszen ösztönzi a gazdaságot, és munkahelyeket teremt: európai alkalmazottainak száma idén 3000-ről 10 ezerre nő.

Jóllehet a képviselők sok nagyon konkrét kérdést tettek fel, Mark Zuckerbergnek – tekintettel az ülés korlátozott időtartamára – lehetővé tették, hogy azokra összefoglalva válaszoljon. Így viszont módja nyílt arra, hogy sok fontos ügyre egyáltalán ne térjen ki.

A meghallgatás rossz szervezéséért sok képviselő Antonio Tajanit, az Európai Parlament néppárti elnökét hibáztatja.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo