Beleszédülünk a virtuális világba

A 3D-s szemüvegek használata  látás- és egyensúly-zavarokat okozhat gyermekeknél, a gyártóknak módosítaniuk kell termékeiket - figyelmeztettek a Leeds Egyetem kutatói. Vizsgálataik szerint felnőtteknél fejfájáshoz, a szemek kiszáradásához vezethet, de még ismeretlen, milyenek lehetnek a hosszútávú következmények gyermekeknél.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kutatásokat a virtuális valóságot kölcsönző eszközök mind gyorsabb elterjedése, új meg új termékek megjelenése indokolta. Mark Mon-Williams, az egyetem pszihológiai tanszékének tanára vezette az első vizsgálatok egyikét, amellyel felmérték ezeknek a termékeknek a hatását. Mint hangsúlyozta, a virtuális háromdimenzionális valóságot a szemüvegek kétdimenzionális képernyőre vetítik, ami megterheli a szemet. Ez felnőtteknél fejfájáshoz, a szemek kiszáradásához vezethet, de még ismeretlen, milyenek lehetnek a hosszútávú következmények gyermekeknél.

Kép: Observer

A kisérleteknél húsz, 8-12 éves gyerek játszott a szemüvegek segítségével, 20 percen át, majd megvizsgálták őket. Komolyabb látás-károsodás egyiküknél sem lépett fel, de kettejüknél megállapítható volt, hogy távolság-észlelésük kihagyott, míg egy harmadik közvetlenül a játék befejezte után drasztikus egyensúlyzavarokkal küzdött. A tünetek átmenetiek voltak ugyan - de a gyerekek csak rövid időre merültek el a virtuális valóság világában és a divatos játékokkal sokkal hosszabb időt töltenek.

Az intelligens gépek pontosabbak, mint az emberek
Az ipari Internet of Things (IIoT), vagyis az IoT-technológiák ipari, logisztikai szektorokban való alkalmazása a machine learning (gépi tanulás) és a big data technológiák egyesítésével forradalmasítja a gyártást: a korábbinál sokkal nagyobb adatmennyiséget bocsát rendelkezésre, jelentősen gyorsabban és hatékonyabban, amelynek megfelelő hasznosítása üzleti előnyre váltható be.
A gyártók feladata ezért az, hogy közelebbről  megismerjék: hogyan észlelik a gyerekek 3D szemüvegeiken a mesterkélt valóságot, miként látják ott  tárgyakat, a távolságot. Mindezt figyelembe kell venni, hogy olyan termékek, képernyők kerüljenek forgalomba, amelyek nem okoznak látás - vagy egyensúly-zavarokat.

A kérdés általánosan is fontos, mivel az új technika rohamosan hódít új területeket. A 3D szemüvegeket használják már például a brit felsőoktatásban is: fogorvos-hallgatók ilyen szemüvegekkel tanulmányozhatják  behatóan a fogakat, jövendő sebészek a daganatokat.

(The Observer)

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo