Túlárazottak a hazai lakások?

A KSH lakásárindexe szerint 2022 harmadik negyedévében a lakásárak növekedési üteme megtorpant, az előző negyedévhez képest az emelkedés mindössze 1  százalék volt. Ez különösen annak fényében alacsony ütem, hogy az első negyedévben még 9,4  százalékkal ugrottak fel a lakásárak egy negyedév alatt. Ugyanakkor az éves növekedés még így is 21  százalék volt 2022-ben.

A GKI összefoglalója szerint EU-s összevetésben a hazai lakásárak növekedése rekordszintű: 2010-hez képest 2022 III. negyedévére a lakásárak 2,7-szeresükre emelkedtek. Hasonló volt a tempó Ausztriában és Csehországban (2,3-2,4-szeres emelkedés), ugyanakkor Romániában csak 16  százalékkal drágultak a lakások.

A lakásárak alakulása  néhány EU tagállamban, 2010-2022  (negyedéves adatok, 2015=100, forrás: GKI/Eurostat)
A lakásárak alakulása néhány EU tagállamban, 2010-2022 (negyedéves adatok, 2015=100, forrás: GKI/Eurostat)

A lakásár növekedés 2022-es megtorpanása nem meglepő. Egyrészt korábban erős felhajtó erő volt az új lakások építésének meredeken emelkedő költsége, ami a használt lakások árát is feljebb húzta. Ugyancsak emelte a korábbi időszakban az árakat a hitelboom (csok, Babaváró kölcsön stb.), ami olcsóbbá tette a hitelfelvételt, illetve biztosította a kellő önerőt. Szintén segítette az áremelkedést a gyors bér (kereset) bővülés és a külföldiek hazai ingatlan szerzése is.

2022 közepére a lakásárak emelkedése elérte azt a szintet, hogy már a lakáshitelek önerejének az előteremtése is alig-alig lehetséges a többség számára, illetve az emelkedő kamatszint is kiszorító hatású. Emellett a fogyasztói árak emelkedése a hiteltörlesztésre fordítható forrásokat is erősen mérsékli. A tartósan magas fogyasztói ár növekedés, a rezsicsökkentés csökkentése, valamint a vállalkozások béremelési képességének beszűkülése mellett nem meglepő, hogy a lakásárak növekedése megtorpant.

A lakásárak és a nettó keresetek  alakulása néhány EU tagállamban, 2021. IV. negyedév (2010. I. negyedév=100, forrás: Eurostat adatok alapján GKI számítás. A nettó keresetek változását nemzeti valutában számítva)
A lakásárak és a nettó keresetek alakulása néhány EU tagállamban, 2021. IV. negyedév (2010. I. negyedév=100, forrás: Eurostat adatok alapján GKI számítás. A nettó keresetek változását nemzeti valutában számítva)

2023-ban az eddig ismert adatok és várakozások alapján jelentős lassulás várható az újlakás piacon, ami az árak alakulására is kihat. A lakáshitelezés tavaly megindult visszaesése a keresletet csökkenti, aminek egyik bizonyítéka, hogy a tranzakciószám már 2022 2. negyedévében is 39  százalékkal esett egy negyedév alatt, illetve az MNB becslése szerint a 3. negyedévben 22,6  százalékos volt a csökkenés 2021 azonos negyedévéhez képest.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo