hirdetés

Sűrű napok elé nézünk

A jövő héten jelenik meg a novemberi inflációs adat, az októberi ipari termelésről szóló statisztika, valamint a külkereskedelmi forgalom októberi statisztikája.

hirdetés

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelmi forgalom októberi statisztikáit. Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,8 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 18,6 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 7,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Kedden a kereskedelmi szálláshelyek októberi forgalmi adatai jelennek meg. Szeptemberben a vendégek száma 3,8, a vendégéjszakáké 1,3 százalékkal, 2,218 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken. Ezen belül a belföldi vendégek száma 9,6 százalékkal csökkent, a külföldi vendégeké 32,0 százalékkal emelkedett. Az első három negyedévben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken 58 százalékkal több, összesen 20,733 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Szerdán az ipari termelés októberi számai mellett a mezőgazdaság 2022-es teljesítményéről közöl adatokat a KSH. Szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal emelkedett. Az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint a múlt év azonos időszakában.

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 2021-ben 13 százalékkal nőtt. A termelési volumen 2,3 százalékkal csökkent, az árak 16 százalékkal emelkedtek. A növénytermesztés volumene 6,5 százalékkal kisebb, az állattenyésztésé 4,5 százalékkal nagyobb lett, a szolgáltatásoké változatlan maradt. 2020-hoz képest az ágazat bruttó hozzáadott értéke 10 százalékkal nőtt, volumene 5,6 százalékkal szűkült. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,5 százalékkal csökkent.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo