Soros szerint az euró összeomlása sem kizárt

Az eurót eredendően hibás konstrukciónak tartja Soros György, aki szerint a német költségvetési politika akadályozza az euróövezeti tagországokat versenyképességük helyreállításában. Soros szerint a bankadó bizonyos feltételekkel bevezethető, viszont sok európai bank súlyosan alultőkésített és friss tőkére lenne szükségük.

Soros szerint az euró nem egységes egészként jött létre, mivel a Maastrichti Szerződés csak a monetáris uniót teremtette meg, de elmulasztotta a politikai unió létrehozását. "Az euró eredendően hibás konstrukció" - mondta Soros György a "Die Zeit" hetilapnak adott interjúban, ami a lap csütörtöki számában jelenik meg.

Elhibázott német gazdaságpolitika?

Magyarország jövőre az előszobában
Magyarországnak jövőre be kell lépnie az euróövezeti tagság előtt kötelező ERM-2 árfolyamrendszerbe ahhoz, hogy a mostani kormány a 2014-es választások idején a maga javára használhassa ki az euróövezeti csatlakozás előnyeit - áll az egyik Bank of America - Merril Lynch bankház londoni, friss elemzésében, amely szerint ugyanakkor az euróövezeti válság nem teszi könnyűvé a csatlakozási folyamatot. A cég londoni elemzői szerint mindazonáltal a magyar kormány által meghirdetett gazdasági akcióterv - ha végre is hajtják - növeli Magyarország eurócsatlakozási esélyeit. Jóllehet a következő évtized jelentős része rámegy majd arra, hogy a magyar államadósság-ráta visszasüllyedjen a maastrichti feltételrendszerben szereplő 60 százalékos felső tűréshatárra, azonban a csatlakozási elbírálás során általában már a lefelé tartó adósságpályát is elfogadják elégséges feltételként - írták a BoA-ML szakértői.

Az 1992-ben a brit font-sterling bedöntésével elhíresült nemzetközi nagybefektető élesen bírálta Németország EU-val szembeni magatartását is. "Azzal, hogy ragaszkodik a pro-ciklikus politikájához, Németország magát az Európai Uniót sodorja veszélybe. Tudom, ez súlyos vád, de sajnos megalapozott" - mondta Soros György, aki az euró összeomlásának lehetőségét sem tartja kizárhatónak.

A magyar származású pénzügyi szakember szerint nagy felelősség hárul Németországra a válság elmélyítésében. "Történelmi okokból Németország jobban fél az inflációtól, mint a recessziótól. A világ többi részén ez pont fordítva van" - mondta. Soros szerint a költségvetési deficit csökkentésével, akadályozva a béreknek az euró megcsappant vásárlóerejét kompenzáló emelését Németország a többi tagország versenyképességének helyreállítását akadályozza. 

Soros György arra szólította fel az európai országokat, hogy a gazdasági növekedés ösztönzésével lábaljanak ki a válságból, majd vizsgálják felül és erősítsék meg az euró pénzügyi struktúráját. "Ezt nem lehet megtenni a németek vezető szerepe nélkül" - hangsúlyozta. Rámutatott arra is, hogy az euróövezeti pénzügyi válságnak van egy fiskális és egy banki komponense, s az utóbbi még csak most közelít a "klimax felé".

Áfa a tranzakciókon

Soros György bizonyos feltételek mellett elfogadhatónak tartja a bankok különadóját és egyes pénzügyi tranzakciók megadóztatását egy határozott időre. "Amikor a bankok alultőkésítettek, akkor nem lenne szabad pénzt elvonni tőlük. Középtávon azonban lenne értelme a bankok átmeneti megadóztatásának. Hatalmas károkat okoztak. Miért kellene ezt másoknak megfizetni?" - tette fel a kérdést.

"Komoly megfontolást érdemel" Soros György szerint a pénzügyi tranzakciók megadóztatásának elképzelése is, mivel a likviditás csökkentése a javára válna a piacoknak és az államoknak is jól jönne egy kis többletbevétel. Gyakorlatilag ez a hozzáadott érték megadóztatásával, egy fajta áfa kivetésével lenne egyenértékű. Ezt a lépést azonban "sajnos" egyetlen ország sem teheti meg egymagában, mert akkor az ügyletek csak átvonulnának egy másik piacra. "A dereguláció szabályos vírusként terjedt át egyik országról a másikra. A szabályozás szigorításában viszont az államoknak együtt kell működniük. Ez viszont nem lesz könnyű, mert mindegyiküket más érdek mozgatja" - mondta.

Bajban a bankok

Soros György véleménye szerint a világ nagy hitelezőinek, elsősorban Németországnak és Kínának sokkal többet kellene tennie a krízis leküzdése érdekében, nevezetesen "többet kellene költenie a növekedésre". A világgazdaság legnagyobb problémája az alacsony kereslet és a magas munkanélküliség. "Ha senki nem tesz ez ellen, akkor ördögi körbe kerülünk" - figyelmeztetett.


Az euró/dollár kurzus idén: folyamatosan gyengülő közös valuta - finance.yahoo.com

A legnagyobb veszélyt nem a költségvetési hiányban, hanem a kereskedelmi bankok könyveiben látja Soros György. "Valójában Európában nem valutaválsággal és államháztartási válsággal állunk szemben, ahogy azt sokan gondolják, hanem a bankrendszer krízisével." Ha az európai bankrendszert rendbe tennék és feltőkésítenék, akkor nem lenne spanyol válság sem - mondta. A spanyol államadósság lényegesen alacsonyabb számos más európai országénál és állam csak azért nem jut pénzhez, mert a bankoknak sincsen. Nagytakarítás nélkül a bankrendszerben nem javulhat a helyzet. Egyetlen bank sincs rákényszerítve könyvei kitakarítására, holott "ennek elkerülhetetlenül meg kell történnie" - jelentette ki Soros György.

Német és francia bankok nagy tételekben tartanak birtokukban spanyol államkötvényeket, amelyek már jóval kevesebbet érnek eredeti értéküknél. "A bankok gyakorlatilag fizetésképtelenek, de legalábbis súlyosan alultőkésítettek. Friss tőkére lenne szükségük" -véli a pénzügyi szakember. Úgy véli, hogy ennek a tőkének abból az európai válságalapból kellene jönnie, amit éppen az államok megsegítésére hoztak létre. Soros György ezt a tökét a kereskedelmi bankoknál helyezné el. "A bankok feltőkésítésével az államokat is megsegítjük, mivel könnyebben ki tudják majd helyezni kötvényeiket" - hangsúlyozta.

Az euró, Görögország és a kontinens problémáiról szóló nagy összeállításunkat itt olvashatja.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo