A vízi állatok mintegy 89 százaléka kerül közvetlenül emberi fogyasztásra, a többi közvetetten vagy nem élelmiszercélú felhasználásra kerül, például hallisztként vagy halolajként.
A fogyasztás további növelése fenntartható forrásból szerte a világon kritikus fontosságú az egészséges táplálkozás szempontjából. A vízi élelmiszerek magas minőségű fehérjét tartalmaznak (az állati eredetű fehérjefogyasztás 15 százalékt és a teljes fehérjebevitel 6 százalékát lefedve) és jelentős tápanyagokat is, mint az omega-3 zsírsavak, ásványi anyagok és vitaminok. 2021-ben 3,2 milliárd ember esetében az egy főre jutó állati eredetű fehérjefogyasztás több mint 20 százalékát fedezték a vízi eredetű élemiszerek.
A halászat egyre fenntarthatóbb
A globális halászati ágazat stabilan teljesített az elmúlt közel 40 évben. 2022-ben a szektor kibocsátása meghaladta a 92,3 millió tonnát, ezen belül is 11,3 millió tonnát tett ki az édesvízi és 81 millió tonnát a tengeri fogás nagysága. Elmondható, hogy a halászat az akvakultúra szektor bővülése mellett is meg tudta őrizni fontos szerepét az emberi táplálkozásban.
A biológiailag fenntartható módon lehalászott tengeri állatok aránya 2021-re 62,3 százalékra csökkent, ami 2,3 százalékos mínusz 2019-hez képest. A termelés szintjét tekintve azonban a FAO által felügyelt fogások mintegy 76,9 százaléka volt biológiailag fenntartható módon lehalászva 2021-ben. Ez mutatja, hogy a hatékony halgazdálkodás szerepét az állományok fenntartásában és a termelékenység növelésében, aláhúzva annak sürgősségét, hogy a sikeres szakpolitikákat terjesszük a negatív folyamatok megállítása érdekében.