Rekodoptimizmus cégkörökben

Határozott optimizmus jellemzi a vállalatokat az MFB 2013. őszi vállalati felmérésének eredményei alapján. Az MFB-INDIKÁTOR félév alatt 4,6 ponttal emelkedve októberben 57,3 pontra ugrott, s ezzel meghaladta az eddigi rekordot jelentő 2011. tavaszi értéket is.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A részindexek közül a makrogazdasági környezet változását mérő ún. Makrogazdasági-, a fejlesztési tervekre vonatkozó Beruházás- és a piaci feltételek alakulását jelző Piac-index is a felmérés eddigi történetében nem látott szintre emelkedett, míg a finanszírozási helyzetet és terveket tükröző Finanszírozás-index két és féléves csúcsra nőtt. Az MFB-INDIKÁTOR idei javulása elsősorban a Makrogazdasági- és Piac-index emelkedésének volt köszönhető, ugyanakkor a részindexek közül továbbra is a Beruházás-index értéke a legmagasabb.

Makrogazdasági-index (+6,6 pont): A felmérés eddigi történetében első alkalommal tapasztalt több vállalat kedvező irányú fordulatot a működési környezetben, mint ahányan romló gazdasági folyamatokat érzékeltek, emellett még soha nem volt ilyen magas azon cégek aránya sem, amelyek kedvezően ítélték meg a jelenlegi makrogazdasági helyzetet. A felmérésben szereplő cégek átlagosan 1,3%-os, míg a Makrogazdasági-index alakulása alapján 2% körüli GDP-növekedéssel és 3,3%-os fogyasztói áremelkedéssel számolnak a következő 12 hónapban (2013. ősz - 2014. ősz).

A nemzetközi helyzet is pozitívnak látszik
2013 harmadik negyedévében növekvő üzleti bizalomról és derűlátó gazdasági kilátásokról számoltak be a világ vezető pénzügyi szakemberei. A közép- és kelet-európai régióban azonban továbbra is megoszlanak a vélemények a növekedés fenntarthatóságáról.
Piac-index (+5,8 pont): A vállalatok összességében az üzemi eredmény javuló tendenciájáról számoltak be. A belföldi értékesítés fokozatosan bővülésnek indulhat, kínálati oldali árnyomástól azonban továbbra sem kell tartani: a vállalatok kevesebb mint negyede tervezi értékesítési árainak emelését. A külső kereslet élénkülése egyre inkább begyűrűzik a vállalati tervekbe, az export növekedését makroszinten ugyanakkor fékezheti, hogy elsősorban az EU-n kívüli piacokon aktív vállalatok optimisták, míg a magyar export háromnegyedét jelentő EU-s piacokkal kapcsolatban visszafogottabbak a várakozások.

Finanszírozás-index (+3,2 pont): A cégek pénzügyi helyzetében lassú konszolidáció figyelhető meg, s a 2013. őszi eredmények alapján változóban van a korábban tapasztalt kivárás, óvatosság a külső finanszírozási források igénybevételével kapcsolatban. A vállalati válaszok a finanszírozási feltételekben bekövetkezett kedvező fordulatot igazolják vissza: a közel másfél éve tartó alapkamat-csökkentési ciklus már érezhetően elkezdett átgyűrűzni a vállalati hitelkamatokba, aminek hatására egyre inkább versenyképesek a forintkölcsönök a devizahitelekkel szemben, s a felmérésben szereplő cégek tapasztalatai szerint a bankok hitelkínálatában, hitelnyújtási hajlandóságában is kedvező fordulat történt.

Beruházás-index (+3,0 pont): Az MFB-INDIKÁTOR eddigi történetében soha nem látott magas szintre emelkedett a beruházási kedv, ami összhangban áll a kapacitáskihasználtság alakulásával: az eddigi felmérések során még egyszer sem volt ilyen alacsony a kapacitásfelesleggel küzdő cégek aránya. A korábban elmaradt (a vállalati válaszok szerint „régóta esedékes”) fejlesztések jelentik a legerősebb beruházási motivációt 2013 őszén, s a javuló finanszírozási helyzet (olcsóbb források, növekvő hitelkínálat) hatására elsősorban az elmúlt évek amortizációját tervezik pótolni a vállalatok, s csak ezt követően kerülhet sor a bővítő beruházásokra.

Inkább piaci lehetőség kéne, de azért a hitelt is várják a cégek
Inkább a nagyobb cégeknek volt jó lehetőség a Növekedési Hitelprogram első szakasza a K&H kkv bizalmi index eredményei szerint. A válaszadók többsége szerint a beruházások növekedése inkább a piaci lehetőségektől függ, ennek ellenére a kkv szektor egyértelműen várja a program folytatását. a megkérdezett vállalkozások közül jóval többen (51%) gondolják úgy, hogy a kkv-k beruházásai inkább a piaci lehetőségeken, gazdasági kilátásokon és a környezeten múlik, mint akik szerint a kedvezményes hitelakciók tartósan növelni tudják a kkv beruházásokat (34%).

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo