Pluszról mínuszra módosította idei GDP előrejelzését Magyarország egyik legnagyobb bankja

Egyes szolgáltatói ágazatok gyenge teljesítménye miatt idén a GDP 0,1 százalékos visszaesésére számítunk a korábbi 1,0 százalékos növekedési várakozásunkkal szemben. A felhasználási oldalon idén a növekedést a nettó export húzza, a fogyasztás a korábbi várakozásunkhoz képest kisebb, ezzel szemben a beruházások nagyobb mértékben csökkenhetnek. Az idei évi kilátásokat az év elején javította az elmaradó akut energiaválság, az európai gazdaságok alkalmazkodóképessége, illetve az energiaárak visszaesése.

Azonban a gyenge belső és külső kereslet – különösen a gyenge európai és ezen belül német gazdasági teljesítmény – továbbra is beárnyékolja a kilátásokat. Az év eleji kínai nyitás egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A következő években újra gyorsulhat itthon a növekedés, amit az energiaválságot és az infláció meredek visszaesését követő kilábalás mellett az új ipari kapacitások is támogatnak. Az utóbbiak különösen 2025-ben lehetnek erőteljesek, mivel a tervek szerint számos jelentős feldolgozóipari fejlesztést helyeznek üzembe, köztük a BMW, valamint a CATL első gyára is megkezdi a termelést. Az idei évi alacsonyabb bázis miatt 4,4 százalékra javítjuk a jövő évi, míg 4,3 százalékon tartjuk a 2025. évi növekedési előrejelzésünket.

Vagy mégsem (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vagy mégsem (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A GDP 0,3 százalékkal csökkent 2023. második negyedévében az előző negyedévhez képest, míg 2,4 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. Ennek megfelelően a hazai gazdaság technikai recesszióban maradt. A kifejezetten gyenge első félévi teljesítmény után a második félévben az energiaárak meredek visszaesésével már fordulatot várunk, amit a mezőgazdaság is támogat a kirívóan alacsony tavalyi bázis miatt. A fellendülést támogathatja, hogy a tavalyi rendkívül magas fixáras éves szerződések hamarosan kifutnak, és az új szerződésekben várhatóan már lényegesen kedvezőbb feltételekkel juthatnak energiához az érintett gazdasági szereplők. A növekedést az év végén a termékadók és támogatások egyenlegének várható pozitív fordulata is támogathatja. A fogyasztást az év elején még visszafogta a csökkenő reálbér, de szeptembertől a visszaeső infláció miatt a reálbérek várakozásunk szerint már újra növekedést mutatnak, így a fogyasztás fokozatosan javulhat. A beruházásokat a magas kamatok és az állami/uniós beruházások visszaesése csökkenti, de az FDI részben ellensúlyozhatja ezt. A következő években már újra dinamikus lehet a növekedés, részben az elhalasztott fogyasztás pótlása, részben a várhatóan mérséklődő kamatok hatására feltehetően élénkülő beruházások, döntően pedig a további feldolgozóipari kapacitások üzembe helyezése miatt.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo