hirdetés

Nincs még vége a cégtörlési hullámnak

A júniusi 609 után júliusban 474 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, de nem lehet felhőtlen az öröm, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint ugyanis nincs vége a megszűnési hullámnak: idén és jövőre is sok vállalkozás jut erre a sorsra.
hirdetés

Kép:Pixabay

A júniusi rekord után némiképp visszaesett a megszűnési ráta júliusban az építőiparban, miután az akkori 609-cel szemben most csak 474 társaságot törölt a cégbíróság. „Nincs okunk azt gondolni, hogy ez egy kedvezőbb tendencia első jele lenne. Sokkal inkább azt gondoljuk, hogy a második félévben, sőt még jövőre is magas marad és akár nőhet is megszűnési ráta. A júliusi adatok ugyanis, a  szezonalitási hatásokat figyelembe véve, jól illeszkednek a növekvő cégtörlési számokat mutató trendbe” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

A rossz hír meg a jó hír

Az építőipar a KSH adatai szerint a tavalyi első féléves fellendülés után megtorpant, ahogy kifutottak alóla a jelentős EU-s támogatásokból finanszírozott infrastrukturális beruházások. „A magasépítést valójában egy percre sem érte el a fellendülés, pedig ez az a terep, ahol a rossz likviditási helyzetben levő, felszámolással, kényszertörléssel fenyegetett kisvállalkozások leginkább várják a fellendülést” – mondja Tóth Tamás. Az Opten igazgatója szerint a lakáspiac új keletű felfutása hozhat némi előrelépést a kisebb cégeknek, de ez földrajzi értelemben a fővárosra, szegmens szerint pedig a kicsi, könnyen kiadható lakásokra korlátozódik. A befektetési céllal lakást keresők jelentős része felújított ingatlanokat keres, vagyis kevés megrendelést hoz a vállalkozásoknak.

A mély stabil, a magas rizikós
Az elmúlt időszakban egyre több hír jelent meg arról, hogy javul az építőipar helyzete, melyet az új erőre kapó ingatlankereslet is segít. Jó hír, hogy az elmúlt időszakban a felszámolások és kényszertörlések száma is csökkent, és 2015 végére további csökkenés várható, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében.
A pénzpiacok elmúlt napokban tapasztalt mélyrepülése és a hónapok óta tartó bizonytalanság ugyanakkor további kisbefektetőket fordíthat az ingatlanpiac felé. A vállalkozó szellemű beruházók akár még a felújítás kockázatát is vállalhatják, ami jótékony hatással lehet az építőiparra is. A felfutó ingatlanárak normál esetben ugyan pozitív stimulust jelenthetnének, de a kereslet földrajzi és szegmens szerinti megoszlása, valamint a hirtelen felfutás még nem győzte meg a nagybefektetőket arról, hogy érdemes nagy léptékű ingatlanfejlesztési projekteket indítani. Ezt támasztja alá, hogy bár az ágazat termelési volumene nő, a szerződésállomány volumene csaknem 50 százalékkal elmarad az egy évvel ezelőttitől.

Tisztulni látszik a piac

Kedvező jelenség ugyanakkor, hogy a megszűnések között fokozatosan csökken azoknak az aránya, amelyek felszámolási eljárás eredményeként következtek be, azaz a piac tisztulni látszik: kevesebb adós cég dől be. „A lánctartozás nem a múlté az ágazatban, de az világosan látszik, hogy a láncok száma, hossza és felhalmozott adósság értéke is csökkent az elmúlt egy évben” – mondja az igazgató. Ennek egyik látható jele az is, hogy egyre kevesebb olyan céget lehet látni az újonnan létrejöttek között, amelynek a tulajdonosa korábban vezető tisztviselőként vagy szintén tulajdonosként érintett lett volna más vállalkozások bedöntésében.

Új társaság – hála a megerősített tulajdonosi felelősségnek – amúgy is kevesebb alakul: júliusban mindössze 228 bejegyzést tett közzé a cégbíróság, ami kevesebb mint a fele a törléseknek. Ezzel ismét folytatódott a működő vállalkozások számának csökkenése az építőiparban.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo