A hatóságok mintegy 13700 helyen végeztek ellenőrzést és 119 ezer élelmiszertételt vizsgáltak meg. Ennek során 2881 esetben bírságoltak, azaz csaknem minden ötödik ellenőrzés végződött bírságolással, melyek végösszege 239 millió 964 ezer 258 forint volt. Összehasonlítva az előző, 2006 évi húsvéti ellenőrzési adatokkal, a bírságok száma gyakorlatilag azonos, összege azonban csökkent. Előző évben 2964 bírság kiszabására került sor, 344 millió forint értékben. A hatóságok továbbra is jelentős számú hiányosságot fedeztek fel, de összességében a helyzet kismértékű javulásáról számoltak be.
Az ellenőrzések középpontjában elsősorban a füstölt sonka, lapocka, tarja, és egyéb pácolt, füstölt, füstölt-főtt, lángolt érlelt, sütött húsok, továbbá a tojás, mustár, torma, húsvéti édes-, sütő, és szeszipari termékek és üdítőitalok álltak. Az ellenőrzések során gyakori hiba volt a lejárt, továbbá jelöletlen, hiányos, hibás vagy megtévesztő jelölésű, magyar nyelvű jelölés nélküli, valamint érzékszervileg kifogásolt termékek forgalmazása. Az elmúlt évekhez hasonlóan gondot okozott a nem megfelelő tisztaság, a nem kellő hőfokon, szakosítatlanul történő árutárolás és a helytelen mosogatási technológia alkalmazása.