hirdetés

Nagy siker volt az idei tűzijáték a Turisztikai Ügynökség szerint

A bizonytalan időjárás miatt új időpontban, augusztus 27-én megrendezett Szent István Napi tűzijáték idén is a nyár egyik csúcspontjának számított. A látványos ünnepi show egy kisgyermek álmán keresztül mesélte el a magyar történelem nagy pillanatait, melyben 40 000 ezer pirotechnikai effekt és 600 drón kápráztatta el a közönséget. Az adatok alapján mind a négynapos programsorozatnak, mind a tűzijátéknak érezhető turisztikai hatása volt. Az augusztus 20-i hétvégén a látogatók 104 ezer vendégéjszakát töltöttek Budapesten, míg augusztus 27-én több százezren figyelték élőben az ünnepi showt.
hirdetés

A hetek óta tartó előkészületeknek köszönhetően az uszályok már 18 órakor elfoglalták helyüket, 19:30-kor a Magyar Honvédség repülőgépeinek látványos díszelgő áthúzásával megkezdődött az ünnepség, amelynek tetőpontjának a 21 órakor megtartott Tűz és Fények játék számított.

Szépen néztek ki az égen (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A tavalyinál komplexebb tűzijátékot láthattak a nézők, mely egy különleges fény- és drónjátékkal, egyedülálló fényfestéssel, valamint egy, a történetnek keretet adó kisfilmmel egészült ki. Idén is nagyszabású fény- és drónshow volt látható, melyben a tavalyihoz képest négyszer több drón bűvölte el az érdeklődőket. Így dinamikusan elevenedett meg többek között a Szent Korona, valamint államalapító királyunk, Szent István király képe is.

Az ünnepi látványosság során 40 ezer pirotechnikai effekt, rómaigyertya, üstökös, tűzmozsár és tűzijátékbomba repült az égbe két budapesti hídról, uszályokról, bárkákról, összesen 74 kilövési helyszínről. A megszokott, ám mégis izgalmas tűzvirágok mellett újdonságként a történelmi műsor tartalmához igazodó szimbólumot, például kokárdákat, holdat, csillagokat is megjelenítettek a szervezők. A fellövést speciális célszámítógéppel, digitálisan kódolt indítójelekkel vezérelték, amelyek a biztonság érdekében tökéletesen szabotázsvédettek is voltak.

Nemcsak a tűzijáték időpontja, az augusztus 20-i hétvége is szép számokat produkált az esős, gyakran változékony idő ellenére is, hiszen több tízezren vettek részt a csaknem húsz rendezvényhelyszínen zajló Szent István Nap programjain. Bár az időjárás nem alakult kedvezően, ennek ellenére a főváros szálláshelyein összesen 104 ezer vendégéjszakát töltöttek el, amely meghaladja a tavalyi hétvége számadatait.

A Szent István-napi tűzijáték megrendezésének komoly történelmi hagyományai vannak. Az első, az államalapítás kapcsán megrendezett tűzijátékról 1829-ből van feljegyzés, és az államalapítást 1966 óta minden évben e látványos parádéval ünnepeljük Magyarország születésnapját.

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo