Munkaerőhiánnyal indul a nyár

A nyár nemcsak a szabadságolások ideje, hanem kisebb-nagyobb változásoké is a munkaerőpiacon. Ilyenkor indulnak be például a szezonális munkák, ami a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés elismert szakértője, a Man at Work szerint a kereslet-kínálat alakulását akár jelentősen is befolyásolhatja.

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

„Ha szezonális munkákról beszélünk, akkor a legjelentősebb időszak természetesen a nyár. Köztudott, hogy a turizmus-vendéglátás és a mezőgazdaság területén tömegeknek kínálnak munkát. Ahogy a múlt évben, idén is lesznek olyan területek, ahol nincs elegendő munkaerő. Gondolok itt a népszerű turisztikai desztinációkra, vagy a mezőgazdaságban a kukorica címerezésre, gyümölcsszedésre” – sorolta a Man at Work munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője, Baradits Bulcsú.

Nyáron is érződik a munkaerőhiány a HORECA-szektorban.
Nyáron is érződik a munkaerőhiány a HORECA-szektorban.
Fotó: Depositphotos

Az üzletágvezető szerint összességében elmondható, hogy a HORECA-szektor továbbra is jelentős munkaerőhiánnyal küszködik, ami véleménye szerint ezen a nyáron is érezhető lesz a Man at Work-nél.

„Sokszor képzett munkaerőt szeretnének, felszolgálókra, szakácsokra, pultosokra van szüksége partnereinknek. Ha a munkáltató speciális igényeket támaszt egy-egy szakember felkutatásánál - gyakori példa, hogy a végzettség és az alapos referencia-ellenőrzéssel igazolt szakmai tapasztalat mellett, a szakácsnak angolnyelv-tudásra is szüksége van, mert eleve egy multikulturális csapatba érkezik -, akkor a közvetítésen dolgozó kollégáink koordinálják a felvételt, szűrik elő a nem feltétlenül hazai jelentkezőket” – tette hozzá Farkas Edit, a közvetítés üzletágért felelős szakmai vezető a Man at Work-nél.

A szezonalitás alapjában véve létszámnövekedést generál a kölcsönbeadónak, de manapság kevés esetben jár ez a kölcsönvevőnél is a szó szoros értelmében vett bővítéssel. „Attól még, hogy több sört fogyasztunk és még több jégkrémet a nyár folyamán, úgy látszik az élelmiszeripar szezonális jellegűnek tűnő – akár nagy volumenűnek számító - munkaerő-igénye mögött mostanság tudatos, átgondolt, hosszú távra tervezett HR-folyamatok zajlanak. Természetesen nem azt mondjuk, hogy vége a szezonalitással járó határozott idejű foglalkoztatásnak, de a megnövekedett fogyasztó igények miatti időlegesnek számító felvételek az elmúlt években már más elgondolással is kiegészültek. A „bújtatott” minőségi cserékről és a már korábban kilépők pótlásáról is szól ez a nyár” – osztotta meg velünk tapasztalatait Farkas Edit.

Véleményvezér

Hivatalos, tényleg vannak zebrák az Orbán Viktorhoz köthető birtokon

Hivatalos, tényleg vannak zebrák az Orbán Viktorhoz köthető birtokon 

A kormány honlapja szerint összesen négy zebra érkezett Magyarországra.
A Tisza párt nyerte a számháborút

A Tisza párt nyerte a számháborút 

Ki fizeti a masírozókat?
Provokatív légtérsértést követtek el az oroszok Litvánia felett

Provokatív légtérsértést követtek el az oroszok Litvánia felett 

Súlyos orosz légtérsértés történt Litvánia felett.
Orbán Viktor barátjához menekült Magyarország egyik legkeresettebb, körözött bűnözője

Orbán Viktor barátjához menekült Magyarország egyik legkeresettebb, körözött bűnözője 

Nagy kérdés, miként sikerülhetett elmenekülnie a magyar maffiafőnöknek?
Burgonya kilója 30 forintért

Burgonya kilója 30 forintért 

A politikusok kedvence lesz a krumpli, rég lehetett ilyen olcsón osztogatni.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo