„Ha szezonális munkákról beszélünk, akkor a legjelentősebb időszak természetesen a nyár. Köztudott, hogy a turizmus-vendéglátás és a mezőgazdaság területén tömegeknek kínálnak munkát. Ahogy a múlt évben, idén is lesznek olyan területek, ahol nincs elegendő munkaerő. Gondolok itt a népszerű turisztikai desztinációkra, vagy a mezőgazdaságban a kukorica címerezésre, gyümölcsszedésre” – sorolta a Man at Work munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője, Baradits Bulcsú.
Az üzletágvezető szerint összességében elmondható, hogy a HORECA-szektor továbbra is jelentős munkaerőhiánnyal küszködik, ami véleménye szerint ezen a nyáron is érezhető lesz a Man at Work-nél.
„Sokszor képzett munkaerőt szeretnének, felszolgálókra, szakácsokra, pultosokra van szüksége partnereinknek. Ha a munkáltató speciális igényeket támaszt egy-egy szakember felkutatásánál - gyakori példa, hogy a végzettség és az alapos referencia-ellenőrzéssel igazolt szakmai tapasztalat mellett, a szakácsnak angolnyelv-tudásra is szüksége van, mert eleve egy multikulturális csapatba érkezik -, akkor a közvetítésen dolgozó kollégáink koordinálják a felvételt, szűrik elő a nem feltétlenül hazai jelentkezőket” – tette hozzá Farkas Edit, a közvetítés üzletágért felelős szakmai vezető a Man at Work-nél.
A szezonalitás alapjában véve létszámnövekedést generál a kölcsönbeadónak, de manapság kevés esetben jár ez a kölcsönvevőnél is a szó szoros értelmében vett bővítéssel. „Attól még, hogy több sört fogyasztunk és még több jégkrémet a nyár folyamán, úgy látszik az élelmiszeripar szezonális jellegűnek tűnő – akár nagy volumenűnek számító - munkaerő-igénye mögött mostanság tudatos, átgondolt, hosszú távra tervezett HR-folyamatok zajlanak. Természetesen nem azt mondjuk, hogy vége a szezonalitással járó határozott idejű foglalkoztatásnak, de a megnövekedett fogyasztó igények miatti időlegesnek számító felvételek az elmúlt években már más elgondolással is kiegészültek. A „bújtatott” minőségi cserékről és a már korábban kilépők pótlásáról is szól ez a nyár” – osztotta meg velünk tapasztalatait Farkas Edit.