Itt a hőség, de a magyar kormány felesleges adminisztrációként kezeli a munkahelyi egészséget

Munkahelyi hőguta és hőstressz megelőzési terv - hőség protokoll -, kidolgozását, és ennek a kollektív szerződésbe való általános beépítését, valamint a jelenleginél jóval gyakoribb hatósági ellenőrzést szorgalmaz a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ támogatja a nemzetközi javaslatot, miszerint extrém időjárás idején meg kell adni a munkavállalóknak a munkavégzés szükség szerinti felfüggesztésének jogát anélkül, hogy ez bérkiesést jelentene.

A jelenleginél lényegesen gyakoribb munkavédelmi ellenőrzést, hőguta és hőstressz megelőzési terv sürgős összeállítását szorgalmazza a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ a Fundacion1mayo európai partnereként részt vett az AdaptHeat elnevezésű projektben, amely a hőségben végzett munka veszélyeire, illetve a védőintézkedések haladéktalan szükségességére hívja fel a figyelmet. A klímaváltozás okozta forró nyarak Magyarországon különösen nagy veszélyt jelentenek a dolgozó emberekre, hiszen a hazai munkahelyek nagy többsége nem klimatizált, s a munkáltatók gyakran a meglévő munkavédelmi előírásokat sem tartják be – nyilatkozta Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke egyetért a nemzetközi projekt – az AdaptHeat – megállapításával, amely szerint a hőhullámok halálos veszélyt jelentenek a munkavállalókra, s a tragédiák megelőzésében a munkáltatóknak és a kormánynak is van felelőssége.

Külön hőség protokollt szorgalmaznak
Külön hőség protokollt szorgalmaznak
Fotó: Depositphotos

A projekt tapasztalatai alapján azt várják a hazai szakszervezetek, hogy készüljön egy, a munkáltatók számára kötelező hőség protokoll, valamint egységes, automatikusan aktiválódó mérőrendszer, amely jelzi egyebek között a veszély fokozatát, s az adott helyzetben szükséges intézkedéseket.

Zlati Róbert leszögezi, a megelőzési terv kidolgozásához elengedhetetlen a szakszervezetek, a munkáltatók, a kormány és a tudományos szféra együttműködése. A magyar kormány azonban jelenleg mindössze felesleges adminisztrációként kezeli a munkahelyi egészséget, hiszen a kötelező munkavédelmi oktatást is kockázatosan lazára, önkéntesre módosította – tette hozzá az elnök. Azonban a jó terv, de még a legkiválóbb vészjelző rendszer is kevés a védelemhez, ha a munkáltatók nem tartják be a hőségre előírt intézkedéseket – figyelmeztet Zlati Róbert. A MASZSZ ezért elvárja, hogy legalább a forró időszakban legyen a jelenleginél jóval gyakoribb a munkavédelmi hatósági ellenőrzés, és a szokásos gyenge figyelmeztetés helyett szigorú büntetést kapjon az a munkáltató, amelyik kánikulában figyelmen kívül hagyja az előírást és ezzel veszélybe sodorja az ott dolgozó emberek egészségét, életét.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo