Mire kell figyelni szabadság alatt munkavállalóként?

Javában dübörög a nyár és ezzel együtt a szabadságolások. Jó érzés kiereszteni az egész éves gőzt, de a strandon sem szabad elfeledni a jogszabályok betartásának fontosságát. Az alábbiakban dr. Szabó Gergely Gábor ügyvéd segítségével szedtünk össze néhány jótanácsot arról, hogy mire érdemes odafigyelni szabadság alatt munkavállalóként.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Szabadság alatti viselkedési normák munkajogi szempontból

Nincs olyan ember, aki ne szeretne picit lazulni nyáron és megfeledkezni a munkahelyi stresszről. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy bármit meg lehet tenni, mivel a szabadság alatt is alkalmazandók a Munka törvénykönyvének (a továbbiakban: „Mt.”) szabályai.

Az Mt. kimondja, hogy a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné, valamint azt is, hogy a munkavállaló a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas a munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének veszélyeztetésére.

Mit lehet és mit nem? (Fotó: Depositphotos)
Mit lehet és mit nem? (Fotó: Depositphotos)

Ez nem jelenti azt, hogy a strandon is az előírt céges formaruhában kell lenni (főleg 40 fokban), vagy a céges szlogent kell puffogtatni, esetleg ne lenne szabad üzleti partnerekkel meginni egy koktélt nyaralás alatt. Ugyanakkor az alábbi jótanácsok a teljesség igénye nélkül bemutatják, hogy miként érdemes viselkedni a nyaralás során:

  • Nyugodtan koktélozzunk, de tartsuk a mértéket, mivel az alkohol sosem jó tanácsadó. Nincs annál kínosabb, mint amikor a szállodai személyzetnek kell kimenteni a magatehetetlen embereket a medencéből, akik egy fél órával az előtt még arról hencegtek, hogy mennyire sikeres projektmenedzserek egy multinacionális cégnél.
  • Ha már a hencegésnél tartunk: ne pletykáljunk a munkáltatónkról, vagy üzleti partnereinkről, ügyfeleinkről! Lehet, hogy büszkék vagyunk a munkahelyünkre (vagy utáljuk azt), de akár egy félmondattal is üzleti titkokat fecseghetünk ki.
  • Ne gondoljuk azt, hogy nyáron mindenki párt akar választani magának. A „nem” az valóban „nem”-et jelent, viselkedjünk érett felnőttek módjára!
  • Ne randalírozzunk, rongáljunk vagy dulakodjunk! A strandon mások labdával dobálása is ide tartozik, bármennyire is jó mókának tűnik.
  • A személyzet és a velünk együtt nyaraló emberek is érző lények. Ne tegyünk sértő megjegyzéseket, ha nincs elég jégkocka, vagy ha túl közel van a szomszéd fürdőlepedője. Próbáljuk mindezt kulturált módon megoldani.
  • A céges munkaeszközök (laptop, céges mobil) munkára és nem a strandra valók. Ugyanígy ne a céges bankkártyával foglaljuk le a jacht-ot az Adriai élményeinkhez.
  • Lehetőleg se a munkáltatónkra, se a pozíciónkra ne hivatkozzunk a nyaralás során. Próbáljuk a helyzeteket magánemberként megoldani, ne pedig azzal próbáljunk előnyöket szerezni, hogy pl. egy tőzsdén jegyzett cég pénzügyi vezetői vagyunk. Ettől nem lesz olcsóbb a lángos, viszont nagyon rossz fényt vetünk a munkáltatónkra.

Adatvédelmi kérdések nyaralás alatt

Számos ember úgy gondolja, hogy ha valami nincs fenn a közösségi médián, az nem történt meg. Ez kiváltképp igaz a nyaralásra, mert ilyenkor megmutathatjuk, hogy milyen különleges helyeken jártunk, mekkora luxusban élünk és hogy mennyire egyediek vagyunk.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo