Mini vízerőműveket gyárt egy magyar kisvállalkozó

Magyarország nagy része, hatalmas lapos terület. Hová lehet mini vízerőműveket építeni? Csatár Tamás a Rothberger Energy társtulajdonosa.

A mi általunk gyártott és fejlesztett mini vízerőművek már 2-3 méteres vízszint különbségnél is szépen termelnek, 5 és 150 KW között. A teljesítmény a vízhozamtól és az eséstől függ.

Nem tudnak meghibásodni (Fotó: Csatár Tamás)

Most például a Fővárosi Csatornázási Művek szennyvíztisztító üzemének szállítottunk 2 erőművet és egy már dolgozik nekik. Ezek 8-10 KW/óra teljesítményűek. Ez évente 60-70 ezer KW-ot jelent. Összehasonlítva egy családiház évente 2 ezer KW áramot használ átlagosan.

Egyes szakemberek szerint a decentralizált, mini erőműveké a jövő. Magyarországon a Mátrában, vagy a Bakonyban lehetne ilyen erőműveket csinálni?

Igen, bár ott a vízhozamokkal lehet gond az utóbbi aszályos évek miatt.

A napelemeknél azt mondják, hogy ott 10 év a megtérülés, Önöknél mennyi?

A vízerőművek fajlagosan sokkal több energiát képesek termelni, mint a naperőművek. A nap jó esetben napi 8-10 órán keresztül ad energiát, a mi gépeink pedig 24 órán keresztül dolgoznak. Vagyis egy kisebb névleges teljesítményű vízerőmű 3-4-szer annyi energiát képes termelni, mint egy nagyobb névleges teljesítményű naperőmű. Így a mi megtérülési mutatónk általában 3-4 év között van, de ez egyébként egy nagyon nehéz kérdés, hiszen a beruházási költség és a teljesítmény között nálunk nincs egyenes arányosság. Egy 100 KW-os vízerőmű alig kerül többe, mint egy 10 KW-os, vagyis a megtérülési mutatók között többszörös különbségek is lehetségesek.

Milyen a magyar piac?

Érdekes abban a tekintetben, hogy erről a lehetőségről kevesen tudnak, de a szemlélettel még nagyobb gond van. A vízerőműveket sokan olyan nyűgös dolognak tartják és egyszerűen nem foglalkoznak vele. Ismerek olyan vízkitermelő céget, ahol rengeteg vizet mozgatnak meg és azt nem egy turbinán keresztül teszik, hanem egy egyszerű csövön engedik ki a lakosság felé. Pedig az energiaköltségeiket jelentősen tudnák csökkenteni. Ezért a szomszéd országokban egyszerűbb a dolga az ilyen berendezéseket forgalmazóknak. Mi abban kifejezetten egyediek vagyunk, hogy a világ legkisebb vízerőműveit mi gyártjuk, van olyan működő egységünk, amelyik 2,5-3 KW-ot termel. Az átlag azért 15 KW.

Hogy jött ez az üzlet?

Először szélerőműveket szerettem volna készíteni, aztán jött egy olyan lehetőség, hogy csináljunk erőművet a Sióra. Megcsináltuk. Szépen is termel. Akkor kitaláltuk, hogy kifejlesztünk egy kompakt kis vízerőmű típust, amelyik könnyen beépíthető bárhová. És megszületett egy olyan típus, amire azt merem mondani, hogy ár-érték arányban a legjobbak egyike a világon, ha nem a legjobb. Például Magyarországon az öntözőcsatornákba nagyon hasznos lenne ilyen turbinákat tenni. A mi erőműveink olcsón előállíthatók és nagyon kevés bennük a meghibásodási lehetőség.

A kisvállalkozás másik lába az elektromos kishajó építés.

A motor Angliából jön, a vezérlését mi fejlesztettük, az energiát biztosító lítium akkumulátor kínai.

A mostani válság miatt nincsenek szállítási gondok?

Minimális csúszásokat érzékelünk, tény, hogy egy kicsit hosszabb ideig tart, amíg megérkezik egy szállítmány.

Ön megrögzött környezetbarát?

Örülünk, hogy ilyen projektekben veszünk részt, de közgazdászként azért a fő célom, egy jól működő profitábilis kisvállalkozás építése és fejlesztése.

Hitelekkel nőnek?

Nincsenek hiteleink. Addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér.

Pályázati pénzek?

Az sincs, bár azokról azért nem akarunk lemondani.

Furcsa filozófia!

Így van. Bizonyos dolgokban elismerem abszolút rendhagyóan működünk. Nekünk nagyon fontos az innováció, a fejlesztés, az alkotás, a szellemi többlet. Ezt nem adjuk fel azért, hogy hirtelen nagyot nőjünk és sok pénzt keressünk.

Nemcsak a pénz számít. A szellemi munka is fontos (Fotó: Csatár Tamás)

A hajónak például mi terveztük a műszerfalát, a design-t, itt is rendkívül fontos az ár-érték arány, hogy a lehető legolcsóbban a legjobbat adjuk a vásárlóknak. Nem akarjuk a legszebbet csinálni, de az igenis elvárás önmagunkkal szemben, hogy az általunk ismert konkurenseknél ár-értékben jobbak legyünk.

Lesz-e harmadik láb? Most van a vízerőmű és a hajó.

Hála Istennek, az erőmű „lábunk” már jól teljesít. A hajóval, mint termékkel kész vagyunk, most indul a piacra, készül hozzá a katalógus.

Sok magyar ötlet van benne (Fotó: Csatár Tamás)

A hajóból jelenleg 2 típusunk van és tervezünk egy harmadikat. Mindegyik mérete azonos, 5 méter hosszú, de más-más lesz a felépítményük. A harmadik lábunk pedig a tervek szerint egy elektromos fűnyíró traktor lesz, ami ezer, kétezer négyzetméteres területet tud majd karbantartani. Ebbe nem lítium akkumulátort tervezünk, hanem egy úgynevezett AGM típust. Itt is a fő szempont ugyanis az ár-érték arány. Az AGM akkumulátor jóval olcsóbb és nehezebb, de ez egy fűnyíró esetében pont ideális.

Ön akkor egy ár-érték professzor.

Igen, ez a fókusz részünkről.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo