Mi magunk vagyunk a kockázat

Legalább két éve tart a diskurzus arról, hogy mikor omlik össze az amerikai tőzsde, lassul le Kína gazdasága, és süllyed recesszióba a világgazdaság. A puha vagy kemény landolás esélyeit latolgatták szakemberek a Piac & Profit által rendezett Cégvezetők Csúcstalálkozóján.

Irdatlan nagy változások előtt állunk, világunk és eszköztárunk az értékteremtésre, a termelésre rohamos gyorsasággal alakul át. A PricewaterhouseCoopers szerint az átalakulás legfontosabb jellemzői közé tartozik, hogy a nagyvállalatok ügyfél- és szolgáltatásorientálttá válnak, és minden fogyasztás, ténykedés mérődik. E vállalatok maholnap minden eszközt javítanak, digitális és személyre szabott szolgáltatást nyújtanak. One-stop shop.

„Tíz-húsz éves távlatban sok minden más lesz. Kína a GDP tekintetében továbbra is világelső lesz, az USA pedig az egy főre eső GDP-ben őrzi meg vezető szerepét. Az EU továbbra is a világ legjobb helye lesz, kivéve ha nem” – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke. Kenneth Rogoff közgazdász szerint a következő válság más lesz, eredhet kibertámadásból vagy váratlan kamatemelésből. A kérdés az: ki tudja majd kezelni? „Az egyetlen valódi válság, amit eddig Trump elnöksége alatt tapasztaltunk, az igazából Trump elnöksége” – idézte Rogoff sommás kijelentését Vértes.

Megtorpanás

„A világban akkor szokott válság lenni, amikor az üzletemberek sem várják azt. Megtorpanás jön, de nem tudni, mekkora lesz ez a megtorpanás. Nagyon kedvező öt év után most akár nagy válság is következhet, de valójában nem tudjuk, hogy mikor, hol és mekkora lesz.”

Az elmúlt években „nem volt se hozam, se infláció, és olcsó volt az olaj, ami elsősorban Oroszország megbüntetését szolgálta. Ebből egyik sem igaz már” – mondta Vértes. Most van kereskedelmi háború, Brexit-polémia, populizmus. Ugyanakkor a fogyasztói bizalom Amerikában nem süllyedt a hosszú távú átlag alá. Kínában az árnyékbankrendszer okoz fejtörést, amelyet meg kéne szüntetni, de közben próbálják megtámogatni is, hogy hitelezze a vállalkozásokat. Angliában a szakadék szélén áll a politikai elit.

„A J.P. Morgan és a BlackRock elemzése szerint az autópiac, a gyógyszergyártás és a vegyipar visszaesése egyszeri volt, egyébként pedig nincs túlértékeltség a nagy pénzügyi piacokon. A piac 2018-ban alábecsülte a kockázatokat, most meg túlbecsüli. Vannak kockázatok, pénzügyi pozíciók, monetáris politikai bizonytalanságok, de az ECB harmadik évtizede nyugisabban indul, mint az előző 10 év! A nagy országok jegybankjainak nem kell agresszíven reagálniuk. Felesleges recessziótól tartani” – vélekedett Vértes. Mégis tény, hogy sűrűsödnek a gomolyfelhők a nemzetközi gazdaság egén, s Vértes is sorolta az óvatosságra intő jeleket. Profit-warningot adott ki a Samsung, az LG, az Alibaba, sőt az Apple is, mely történelmében eddig soha nem tett ilyet. Egy 27 ezer cégre kiterjedő vizsgálat szerint csak a megkérdezettek 22 százaléka vár javulást. A vállalati kötvények sem feltétlenül vonzó eszközök, hiszen amikor gáz van, „a pénzt gyorsabban lehet kivenni, mint a kötvényt eladni”.

Évente harmincezerrel fogy a magyar munkavállalók száma
Három győri Audi teljes munkavállalói létszáma tűnik el folyamatosan a munkaerőpiacról és nem látszik a trend megfordulása – hívta fel a figyelmet az Alternatív Gazdasági Kutatóközpont legfrissebb kutatása.
Nekünk talán még nagyobb baj, hogy „a német húzóerő nem húz többé. 2019-ben a GDP-növekedés 1,7 helyett mindössze 0,5 százalék lesz! Ez nagyon pocsék szám. Kaotikus Brexit esetén még rosszabb lehet” – mondta Vértes. Christine Lagarde, az IMF elnöke nemrég azt mondta egy konferencián, hogy „szinkronizált lassulás” fog következni. „Bill Gates tíz pontba szedte azokat a tényezőket, amik megváltoztatják a világot. A tízből 6 egészségügyi fejlesztés. Sokkal tovább fogunk élni, és nehéz látni, hogyan fog ez történni” – mondta Vértes.

Mi vagyunk a kockázat

„Mi magunk vagyunk a kockázat” – vélekedett Vértes, és sorolta a hazai hibákat:

Párbeszéd nélküli, szélsőségesen megosztott ország

  • Hatalommánia
  • Verseny nélküli nyertesek és vesztesek
  • Modernizáció nélküli állam
  • Gyenge közoktatás
  • Strukturálisan hibás egészségügyi rendszer
Viszonylagos eredményként értékelhető, hogy Lengyelország, Csehország és Horvátország megelőz minket a Transparency International korrupciós rangsorában, s 2013-as helyezésünk ennél sokkal rosszabb volt.
Idézetek a konferencia résztvevőitől:
Dávid Ferenc közgazdász, munkaügyi szakértő, volt VOSZ-főtitkár szerint az állam „nagyon jól járt” a béremelésekkel, mert a jövedelmekre nagy adóterheket és járulékokat pakol, de ezért „nem kapunk rendes nyugdíjat, oktatást és egészségügyi ellátást”.
„Kínában a 6 az új 10, vagyis az éves GDP-növekedés. Ez is rendben van, hiszen exportorientált gazdaságból átmennek innovációs, fogyasztás-alapú gazdaságba. Kína például a második legnagyobb sörimportőr a világon” – mondta Győr Tamás, a CIB Bank Zrt. KKV üzletág igazgatója.
„Olyan nagy a munkaerőhiány, hogy volt olyan ügyfelem, aki örült annak, hogy megnyert egy szerződést, de aztán sírva fakadt, mert rájött, hogy ha megfeszül is, nem tudja teljesíteni, mert nem tud az Alföld közepén a gyárába elegendő munkavállalót felvenni” – mondta Farkas Tünde, a Pannon-Work Zrt. régióvezetője.
„Michel Foucault volt az, aki megállapította, hogy ma már teljesen más kapitalizmusban élünk, mint régen. A régi, 19. századi kapitalizmus csak büntetett, a mai már megfigyeli az embereket, és próbálja motiválni” – mondta Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke, az adatvédelem doyenje.
„Minden egyes adatkezelés előtt tájékoztatási kötelezettségünk van. Az adattörlés például két dolgot jelenthet: vagy kiiktatni vagy anonimizálni a felhasználó adatait” – mondta Sándor Zsolt András, a Gill & Murry partnere.
„Egy román pékségnél 86 százalékos pontossággal egy hétre előre meg tudjuk jósolni, mi fog fogyni és mikor, ennek ismeretében tudnak rendelni alapanyagot, és előállítani terméket. Egy hazai kávéház-hálózatnál több mint 90 százalékos pontossággal vagyunk képesek megállapítani, hány vevő jön be. Ez műszakbeosztás szempontjából fontos. A kliens amúgy 96 százalékos pontosságot vár el tőlünk, tehát ezen még dolgoznunk kell” – magyarázta Kelkó Tamás, a Dyntell Magyarország Kft. tanácsadója.
A munkavállalók motivált állapota is kulcsfontosságú egy cég hatékony működéséhez. „Ha nincs szenvedély, akkor semmi sincs. Ha van, akkor tudsz haladni” – mondta Egerszegi Krisztián, a MiniCRM Zrt. cégvezetője.
„Negyvenezres minta alapján kijelenthető, hogy a motiváltság átlagosan 60 százalékos szinten van a munkavállalóknál. Úgy vélem, hogy nem munkaerőhiány van, hanem munkaenergia-pazarlás” – mondta Czagler Zsuzsa, a VIP Coaching Center ügyvezetője.
„A kkv-kra is jellemző a silók, az önálló hatalom- és működési központok megléte. A vállalati folyamatok átszervezése kitörési pontot jelenthet, és növelheti a hatékonyságot” – vélekedett Juhász Zsolt, a REVOLUTION Software Kft. partnere és kereskedelmi igazgatója.
„A szántás nélküli növénytermesztés nagyobb terméshozamot eredményez, és nem igényli új, horizontális megoldások beszerzését” – hangsúlyozta Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tudományos főmunkatársa.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo