Mekkora havi törlesztőre számíthat, aki most venne fel lakáshitelt?

Márciusban megállt a lakáshitelek árának csökkenése, legalábbis a Bankmonitor által vizsgált esetekben a februárival megegyező kondíciókra számíthatnak a hiteligénylők. Éves összevetésben viszont már jelentős a kamatcsökkenés, ennek eredményeképpen egy 20 millió forint összegű, 20 évre felvett lakáshitel havi törlesztője jelenleg több mint 20 ezer forinttal alacsonyabb, mint 12 hónapja. Ez összességében mintegy 5 millió forint megtakarítást jelent. Ugyanakkor még mindig sok múlik azon, hogy valaki megtalálja-e a számára legkedvezőbb ajánlatot, ami nem is feltétlenül egyszerű.

A lakáshitelkamatok folyamatosan csökkennek tavaly ősz óta, köszönhetően a kétlépcsős kamatplafonnak, valamint az infláció drasztikus, illetve a hosszú futamidejű bankközi hitelkamatláb (BIRS) mérsékeltebb csökkenésének. Ennek következtében ma már akár kicsivel 5 százalék feletti lakáshitel-kamat is elérhető, ám ehhez számos olyan feltételt kell teljesítenie az igénylőnek – például Babaváró igénylése a lakáshitellel együtt, zöld lakáscél, törlesztésvédelmi biztosítás kötése -, amit nem feltétlenül szeretne mindenki vállalni.

Mi számít most jó kamatnak egy lakáshitelnél?

Ugyanakkor a Bankmonitor elemzése szerint már átlagos hitelösszeg (20 millió forint) és nettó 450 000 forint családi jövedelem esetén is elérhető 6,29 százalékos kamat, mégpedig akár végig fix törlesztővel. Nagyobb hitelösszegnél és magasabb jövedelemnél a bankok sok esetben kedvezőbb kamatokat adnak, így például 40 vagy 80 millió forinthoz már akár 5,87 százalékos kamattal is hozzá lehet jutni, mégpedig különösebb extra vállalások nélkül. 

Mire lehet számítani? (Fotó: Depositphotos)
Mire lehet számítani? (Fotó: Depositphotos)

A jövedelemérkeztetés és a lakásbiztosítás bankon keresztül történő kötése a két leggyakoribb, viszonylag könnyen teljesíthető feltétel, de ha valaki például hitelfedezeti biztosítással is védené magát, akkor a kamat akár 5,65 százalék-ra is lefaragható. (Bár a hitelfedezeti biztosítás rendkívül hasznos szolgáltatás, hiszen jövedelemkiesés vagy betegség esetén átmeneti segítséget nyújt, illetve az adós halálakor a biztosító rendezi a tartozást, mivel ez plusz költséget jelent, mégsem számoltunk vele.)

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo