hirdetés

Kirúghatja bunkón viselkedő alkalmazottait a Google

A Google felsővezetése tavaly szívott azzal a botránnyal, amikor egyik programozója azt bizonygatta, a nők biológiai okokból kevésbé jó programozók, mint a férfiak. Aztán az alkalmazottak fellázadtak az ellen, hogy munkaadójuk a hadsereggel dolgozik. Most megváltoznak a belső online üzenőfalak szabályai.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Minden vállalatnál előfordul kisebb-nagyobb mértékben toxikus, mérgező jellegű versengés, ami túlmegy az egészséges versenyszellemen. Az emberarcú kapitalizmusnak az is része, hogy a cégek vezetői mindent megtesznek, ne harapózzon el a destruktív viselkedés, egymás szapulása.

Tessék viselkedni!

A Google közzétette alkalmazottai számára új szabályzatát a belső, céges üzenőoldalakon történő posztolásról. A technológiai óriáscég figyelmezteti munkavállalóit, hogy többé nem lehet bármilyen undok, negatív és kárt okozó tartalmat vagy állítást közzétenni. A csoportokat moderáló alkalmazottak jogot kapnak rá, hogy az ilyen megjegyzéseket töröljék.

Egymillió új IT-szakembert képezne ki a Google
Rövid időn belül az állások 90 százalékához szükség lesz digitális ismeretekre, amelyeknek ennél jóval kevesebben vannak birtokában. A Google nemrég számos továbbképzést indított, óvodásoktól a vállalkozókig mindenféle célközönségnek.
Ezentúl csakis civilizált hangnemben lehet posztolni, különben jön a fegyelmi, súlyosabb esetben a felffüggesztés, sőt akár a kirúgás is. Megengedhetetlen irodai -értsd: offline- magatartásért is be fogják vetni a felettesek az elbocsátást, nemcsak az online megnyilvánulásokért. A megengedhetetlen személyes, szemtől-szembe mondott megjegyzések ideje is lejárt a cégnél, ha ezek a cselekedetek "nem illeszkednek a vállalat által képviselt érdekekkel."

Követelmény lesz például ezentúl, hogy az ember gondolkodjon, mielőtt posztol, továbbá tisztelettel bánjon a többiekkel.

Az új irányvonalak nagy részét persze a józan paraszti ész diktálja, de a Google szükségesnek tartotta, hogy formalizálja és hivatalossá tegye szabályrendszerként, mert a vállalat az elmúlt években egy rakás botrány alanyává vált az ilyen belső, ám sajtónak megszellőztetett beszólások miatt.

Botrányok

2017-ben a Google kirúgta James Damoret, aki azt írta egy posztjában, hogy a nők biológiai okokból kevésbé jó programozók, mint a férfiak. Ebből országos felhördülés lett. Szakértők is bizonygatták, hogy állítása nem helytálló.

Az incidens következtében perek indultak, mert a belső üzenőfalakon olyan közlések is megjelentek, amikben egyes alkalmazottak azzal fenyegetőztek, hogy feketelistáznak másokat a cégen belül.

Kép: google.com

Egyes munkatársak személyes adatait -például lakcímüket- kiszivárogtatták, ezzel teremtve meg annak eséléyt, hogy némely munkatárs akár személyesen is megtorolhatja kollégái viselkedését.

A Google azonban nem zárja be a szóban forgó belső üzenőfelületét, amit egyébként önkéntes alapon moderálnak munkatársak.

Belső lázadás

Nemrég zendülés rázta meg a Google-t. Egyes munkatársak bekeményítettek a felsővezetés felé, azt követelve, hogy a cég ne dolgozzon az amerikai haderőnek. A nézeteltérés annyira markánssá vált, hogy Sundar Pichai vezérigazgató is kénytelen volt beavatkozni, meghajolni a nyomás előtt, és ígéretet tenni rá, hogy a Google nem fog a hadseregnek mesterséges intelligencia által vezérelt fegyvereket gyártani.

Korábban Elon Musk, a Tesla vezére is azon aggodalmának adott hangot, hogy ha a tömegpusztító fegyverek feletti irányítást átengedik az algoritmusoknak, s a mesterséges intelligencia mérlegeli a veszélyeket és a bevetés szükségességét, akkor azzal pandora szelencéjét nyitjuk fel, az emberiség kollektív biztonsága és fennmaradása kikerül az emberek kezéből.

Egy bennfentes, akinek rálátása volt az üzenőfalon e kérdésben folyó vitára, megjegyezte, hogy a hangulat és hangnem e diskurzusban teljesen civilizált volt, és az új szabályrendszer szerint sem jelentene kihágást. Az ügy nem zárult le, mivel a cég egyik sztárprogramozója, Dr. Fei-Fei Lit, a mesterséges intelligencia osztály vezetőjét továbbra is kritizálják a Pentagon és a Google együttműködése, a Project Maven miatt.

(Business Insider)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo