A 2021-es időjárás alaposan megtizedelte a szőlőtermést Európa legnagyobb borvidékein, ezért idén olyan kevés bor készülhet idén, amire az iparági nyilvántartások kezdete óta alig volt példa.
A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (International Organisation of Vine and Wine, melyet azonban OIV-nak rövidítenek) konkrétan az "extrém alacsony" szókapcsolatot használta a várható termelési volumenre a múlt héten kiadott jelentésében, írja a Guardianre hivatkozva a Privátbankár.
Ezzel egyidőben viszont a testület arra számít, hogy a pandémia előtti időszakot megközelítő szintre ugrik vissza a bor iránti globális kereslet, így a boros szakma két tűz közé kerül.
Az OIV annak a 28 országnak az adatait összesítette, melyek a tavalyi össz-bortermelés 85 százalékát adták. A testület az idei termésből készülő bor mennyiségét legkevesebb 247,1, legtöbb 253,5, és leginkább 250,3 millió hektoliterre lövi be. Ez a tavalyi termeléshez képest 4 százalékkal kevesebbet jelentene, a 20 éves átlagtól pedig 7 százalékkal maradna el. Ha igazuk lesz, súrolni fogjuk a 2017-es, 248 millió hektoliteres szintet, ami akkor hat évtizedes mélypontot jelentett.
A déli féltekén kedvezőbb volt az időjárás, itt az OIV szerint minden nagy borvidéktől kiemelkedő számokat lehet várni, Új-Zélandot leszámítva. Ez azonban messze nem lesz elég arra, hogy ellensúlyozza az északi félteke termelés-zsugorodását.
Az Európai Unió bortermelése az előrejelzés szerint 145 millió hektoliterre zuhan, ez nem kevesebb mint 13 százalékos csökkenés a tavalyihoz képest. A nyugat-európai szőlőbirtokokat a tavaszi fagyok károsították meg leginkább, ezeken belül a francia borvidékeket pedig ezen felül még súlyos esőzések, jégesők és penészbetegségek is sújtották.
A bor iránti kereslet viszont jócskán megugorhat az OIV-elemzés szerint: az első féléves kereskedői számok konkrétan felülmúlták a világjárványt megelőző év számait. Nagy kérdőjel ugyanakkor Kína: itt csökkenhet a kereslet, ez pedig a fogyasztás növekedését 2 százalékosra mérsékelheti a 2020-ashoz képest. Abban az évben 3 százalékkal esett vissza a globális borfogyasztás.
Az OIV elemzése kiemelte, hogy a legnagyobb problémát a boros szektorban is a klímaváltozás okozza, hiszen az idei európai termést is az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségek tizedelték meg. Ez a jövőben csak még inkább így lesz.