hirdetés

Két állami támogatás is segíti a napelem építést

2021-ben gyorsuló ütemben növekedett a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) beépített kapacitása és darabszáma. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint 2021 végén összesen 134.625 háztartási méretű kiserőmű üzemelt 1127 MW beépített kapacitással.
hirdetés

A HMKE-k összes beépített kapacitása a 2020. év végi 720 MW-ról 2021 végére 1127 MW-ra növekedett, ami az elmúlt tíz év rekord növekményét (407 MW) jelenti. 2021-ben összesen 46.410 háztartási kiserőművet telepítettek a felhasználók.

A telepített háztartási méretű kiserőművek fajtáját tekintve továbbra is a naperőművek vezetnek, a felhasználók 99,8 százalékban napelemes egységeket választottak. A napelemes HMKE-k kapacitása a 2020. év végi 719 MW-ról 2021 végére 1125 MW-ra nőtt.

A jelentős bővülés egyik fő oka, hogy az otthonfelújítási támogatások keretében a napelemek is támogathatók, továbbá az eredeti tervek szerint a támogatás keretében 2021. július 1-je után megvalósuló HMKE-kre már nem vonatkozott volna az éves szaldó-elszámolás lehetősége, így sokan igyekeztek előbbre hozni a telepítést. Az éves szaldó elszámolás végül elérhető maradt a 2021. július 1-je után megvalósuló projektekre is.

2021 végén a Helyreállítási Terv részeként az otthonfelújítási támogatás mellett egy újabb támogatási forma is meghirdetésre került a napelemes HMKE-k telepítésére. Ennek keretében összesen várhatóan 200 milliárd forint kerül majd kiosztásra az átlag alatti jövedelemmel rendelkező háztartások napelemes-, illetve fűtéskorszerűsítési beruházásainak 100 százalékos támogatására. A támogatás hatása a 2021. évi adatokban még nem jelentkezik, de a 2022. évi növekedésben már tetten érhető lehet.

A lakosság a 2021. év adatai alapján átlagosan 7,45 kW-os rendszereket telepített.  A nem lakossági HMKE termelők száma a 2021. év végén 20 700 volt, 368 MW teljesítménnyel. Ezek átlagos teljesítménye – a várakozásoknak megfelelően – a lakossági rendszerekénél nagyobb, 17,8 kW.

Magyarország Nemzeti Energiastratégiájában megfogalmazott cél, hogy 2030-ra legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel. 2021 végén már 113 749 lakossági fogyasztó rendelkezett napelemes erőművel, összesen 757 MW teljesítménnyel. A darabszámot tekintve tehát már több mint a célérték felénél, a teljesítményt tekintve viszont már annak 95 százalékánál járunk.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo