hirdetés

Így osztja jövőre a kormány az uniós pénzeket

Megjelent a kormányhatározat az uniós programok lebonyolítását támogató intézményrendszer felállításáról. Jövőre a szakminiszterek és a megyei önkormányzatok felügyelik az uniós pénzek elosztását.
hirdetés

Lázár János viszi az NFÜ-t - Kép: MTI, Fotó: Beliczay László

A kabinet döntött arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben a 2007–2013-as irányító hatósági funkciókat ellátó egyes szervezeti egységek keretein belül hozzák létre a Tervezési Támogatási Munkaszervezetet. Egyúttal a kormány arra hívta fel a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy az érintett miniszterek bevonásával tegye meg a szükséges intézkedéseket, ideértve az "egyes közjogi szervezetszabályozó eszközök módosítását", és biztosítsa a Tervezési Támogatási Divízió humánkapacitását - az erről szóló kormányhatározat a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. (Az NFÜ megszüntetéséről már az év elején szó volt.)

A kormány határozata szerint a 2014–2020-as európai uniós programok végrehajtásában kijelölésre kerülő közreműködő szervezetek 2014. január 1-jétől az érintett miniszterek irányítása alá kerülnek. A kabinet döntése értelmében a regionális fejlesztési ügynökségek 2014. január 1-jétől a területileg érintett megyei önkormányzatok irányítása alá kerülnek.

A kabinet egyúttal arról határozott, hogy a divízió támogatása céljából és az irányító hatóságok 2014. január 1-jével történő zavartalan átvétele, illetve a szervezeti működési keretek kialakítása érdekében az irányító hatóságokat átvevő minisztériumokban jelöljék ki az átvételért felelős személyeket.

A kormány arra hívta fel az érintett minisztereket, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben, az irányító hatóságok keretein belül kialakításra kerülő Tervezési Támogatási Munkaszervezetek bevonásával dolgozzák fel a társadalmi egyeztetés során beérkező észrevételeket, és bocsássák azokat a 2014-2020-as operatív programok tervezéséért felelős nemzetgazdasági miniszter rendelkezésére.

Nem tudni mennyit veszíthetünk

A csütörtöki kormányhatározat összhangban van azzal, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki az NFÜ vezetését augusztus 1-je óta kormánybiztosként látja el, hétfőn bejelentette: a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz.

Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár szerint valós a veszélye annak, hogy 500 milliárd forint uniós pénz “bentragadhat” a jogvita miatt, egy név nélkül nyilatkozó bizottsági tisztviselő a más forrásokban megjelent 2,7 milliárd eurós (vagyis mintegy 800 milliárd forintnyi) „riogatást” túlzónak tartja. Lázár János pedig 50-100 milliárdos bírsággal számol cserébe a pénzek feloldásáért.

Agrárpénzeket fizethetünk vissza
Szabálytalanul elköltött 54 milliárd forintot kér vissza az Európai Bizottság a tagállamoktól, ebből Magyarországnak 2,5 milliárd forintot kell visszafizetnie az agrár-nyilvántartási rendszer és az ellenőrzés hiányosságai miatt. (A szabálytalan módon elköltött 180 millió euró harmadát a briteknek kell visszafizetniük, Lengyelországnak pedig 40 millió eurót kell visszaadnia Brüsszelnek.) Az agrár-nyilvántartási rendszer és az ellenőrzés hiányosságai miatt veszítünk el uniós forrásokat. Magyarországnak a földnyilvántartási rendszer, az úgynevezett Mepar hiányosságai miatt mintegy 5 millió eurót (másfél milliárd forintot) kell visszafizetnie az uniós kasszába. Emellett pedig Budapestnek körülbelül 3,2 millió euró (közel 1 milliárd forint) vidékfejlesztési támogatást is vissza kell adnia azért, mert Brüsszel úgy látja, hogy Magyarország nem minden esetben ellenőrizte megfelelően a támogatási feltételek teljesülését, vagy azért, mert a támogatás mértékét nem megfelelően számították ki.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo